{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 9 februari 2024

Vriendelijke vrijdag en het recept van februari

Vriendelijke vrijdag en het recept van februari


Vandaag is het de tweede vrijdag van februari en is het tijd voor

"Recept van de maand"

en dat is een idee van Elizabeth (van Busy Bessy). Hier legt ze het idee uit.


Vandaag deel is een recept voor een simpele ovenschotel met diverse variaties.
Ik maak het met rode kool, spinazie en ook met zuurkool.

Ik maak dit vaak voor mijn vader en dan maak ik direct 2 porties, in kleine schaaltjes.



Wat heb je nodig?

- Gekruid gehakt, ik gebruik meestal rundergehakt, Per persoon ongeveer 100 gram
- Aardappelen, per persoon ongeveer 200 gram
- Rode kool of spinazie of zuurkool, voor mijn vader gebruik ik potjes van ongeveer 370 gram. - Als ik een zuurkoolschotel maak voor 2 á 3 personen, gebruik ik een pakje van 500 gram. Bij de zuurkoolvariatie doe ik ook altijd een blikje fruit, ananas of perziken, ook zo'n "half" blikje.
- Van de aardappelen maak ik puree, daarvoor gebruik ik melk, margarine en peper en zout.
- De ovenschotel moet ingevet worden met wat margarine.
- Een extraatje voor de zuurkoolschotelvariatie: een pakje katenspek.

Het gehakt bak je rul. De aardappelen schillen, in stukken snijden en gaar koken.


De ovenschotel invetten met margarine, ik gebruik altijd vloeibare margarine en een kwastje.
De rode kool/spinazie/zuurkool uit laten lekken, zodat er niet zoveel vocht onderin de ovenschotel komt. Ook van dat blikje fruit dat je voor de zuurkoolschotel gebruikt giet je het vocht af.


De groente gaat onderin de ovenschaal. Hierboven zie je de spinazie. Dat kan dus ook rode kool zijn of zuurkool.

Bij de zuurkoolschotel leg je op de zuurkool het fruit. Wel een goed idee om dat nog wat kleiner te snijden. Dit kan trouwens ook met een banaan!

En ik heb ook wel eens van iemand gehoord die ananas op de rode kool legt in deze schotel. Dat vonden ze bij mij thuis niet zo lekker. Misschien vinden jullie dat wel een goed idee.

Hierop gaat het rul gebakken gehakt, zie de bovenste foto.


Puree maken van de aardappelen. Voorkoken natuurlijk, ik gebruik trouwens altijd vastkokende aardappels, omdat ik die lekkerder vind. Ik gebruik ook voor de puree vloeibare margarine, en verder met melk en zout en peper. Van alles wat toevoegen en dan stampen met zo'n stamper tot het goed smeuïg is. Ik voeg steeds wat bij, margarine en melk, tot ik tevreden ben. Ook af en toe proeven natuurlijk! Moet er nog wat zout bij of peper? Is het smeuïg genoeg, moet er nog wat margarine bij?
En als de puree naar wens is, dan gaat deze ook in de schotel.


Als je het wilt eten, moet het moet het in de oven, op ongeveer 180 gradenº en ongeveer 35 minuten.
Bij de zuurkoolschotel leg je de laatste 10 minuten de plakjes katenspek erop en dan dus nog 10 minuutjes in de oven.

Mijn vader eet meestal 1 zo'n schotel vlak nadat ik ze bij hem gebracht heb en de andere gaat dan nog een tijdje in de vriezer.
Als ik dit voor onszelf maak, dat gebruik ik uiteraard een grotere schaal!

Het is makkelijk doordat ik voor groente uit een potje of pakje kies. De puree maak ik wel altijd zelf, heerlijk. 


Hier zijn de links naar blogs die vorige maand meededen. Leuk om even te kijken of er weer lekkere recepten gedeeld worden!

Judy - Janny - Irene -
Conny - Mieke - Josephine - 
Toos - Miriam - Anita - Dini - Elizabeth -
Annemarie - Ger - Sylvia - Ilse - Marjan - 

Hier zijn de links naar recepten van deze maand:


🍅🥚🥗🍅🥚🥗🍅🥚🥗🍅🥚🥗🍅🥚🥗

Op deze vrijdag wens ik je graag een vriendelijke dag
en een heerlijk weekend 🍀🍀🍀

Liefs van Akkelien van De Breimeisjes 💗💗💗


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.


15 opmerkingen:

  1. Hier kun je alle kanten mee uit! Wat mooi dat je voor je vader kookt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij kookt ook vaak zelf, hoor! Dit is dan om hem wat te helpen en zo eet hij ook eens iets anders :-)

      Verwijderen
  2. Ovenschotels zijn altijd lekker en hier kan je fijn mee variëren. Aardappelpuree maak ik ook altijd zelf, uit een pakje vind ik niet te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn dat je voor je vader kookt, zo eet hij toch gezond. Ovenschotels zijn altijd een succes bij ons. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij kookt zelf ook en juist heel vaak mer verse groente! Dit is gewoon om heb wat te helpen en zo eet hij eens wat anders :-) Ik vind zelf ovenschotels altijd super fijn: je kookt als je zin hebt.

      Verwijderen
  4. Inderdaad een recept waar je alle kanten mee op kan. Ovenschotels zijn sowieso heel aantrekkelijk. En fijn voor je vader ook om af en toe iets mee te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker voor je vader dat je dit recept ook voor hem maakt!
    Dit is een recept wat ik herken. Alleen gebruik ik dan vegetarisch gehakt met een gebakken uitje en schil ik een appel erbij voor de rode kool.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een leuk recept. Vooral omdat je zoveel mogelijkheden geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank je wel voor dit recept, hier kun je alle kanten mee op. Rodekool met ananas lijkt mij wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat dacht ik ook, hier kun je naar hartelust mee variëren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh met zuurkool dat recept was ik kwijt. Ooit gekregen van een kraamverzorgster jaaaaren geleden😅

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijk zo'n recept waar je lekker mee kan variëren. Klinkt lekker allemaal. Bedankt voor 't delen!
    Groet, Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    BeantwoordenVerwijderen