{ 'anonymize_ip': true }

dinsdag 18 december 2018

Adventskalender 2018 dag 18 SNEEUWbal

Adventskalender 2018 dag 18 SNEEUWbal


Dit jaar heb ik meegewerkt aan een adventskalender. Van 1 t/m 24 december kun je elke dag een blog vinden bij Breiclub.nl met daarin een handwerkidee, passend bij deze tijd van het jaar. Ik deed dit samen met AlexaBiancaSietskeWietske en Lara schoof ook nog aan. De adventsblogs kun je steeds vinden bij Breiclub én op de blog van degene die de betreffende blog maakte.
Uiteraard vind je bij mij elke dag een link.

Vandaag mijn vierde bijdrage:


SNEEUWbal

Een witte kerst, dat lijkt me altijd zo leuk! In werkelijkheid gebeurt dat bijna nooit. Een goede reden om sneeuw als thema te nemen voor mijn aandeel van de Adventskalender 2018 van Breiclub.nl.


In plaats van kerstballen brei ik dit jaar daarom sneeuwballen! En vandaag een hele speciale, een SNEEUWbal.Wat heb je nodig?
Ik gebruikte garens die ik in mijn voorraad had, een witte acryl en een zilverkleurig glittergaren voor het inbreien van de letters.
5 naalden zonder knop, nr 2½
Eventueel een haaknaald nr 2½ om een ophanglusje te haken
Schaar en naald voor het afhechten
Fiberfill als vulmateriaal

Werkwijze:

In het patroon beschrijf ik tussen de *sterretjes* steeds dat wat je op 1 van de 4 naalden doet. Dit herhaal je op de andere 3 naalden. Achter de toer staat tussen haakjes het aantal steken dat je dan hebt.
Zet 12 steken op, verdeeld over 4 naalden. Met naald 5 ga je breien.
Toer 1: alle steken recht (12)
Toer 2: *2 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (16)
Toer 3: *3 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, hethaal van * tot * (20)
Toer 4: *4 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, hethaal van * tot * (24)
Toer 5: *5 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, hethaal van * tot * (28)
Toer 6: *6 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, hethaal van * tot * (32)
Toer 7:  *7 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, hethaal van * tot * (36)
Toer 8: *8 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, hethaal van * tot * (40)

Toer 9: *9 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, hethaal van * tot * (44)
Toer 10: *10 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, hethaal van * tot * (48)

Toer 11 en 12: alle steken recht (48)

Vanaf hier worden de letters ingebreid. Volg hiervoor de teltekening:


Dat zijn de toeren 13 t/m 22. Je breit het patroon van rechts naar links, van onder naar boven. Let op de spanning, niet te strak en niet te los. De begin- en einddraad van de kleur waarmee je in briet, hoef niet erg netjes af te werken, die blijven aan de binnenkant van de bal.

Toer 23 en 24: alle steken recht (48)
Vanaf nu ga je minderen.

Toer 25: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 10 steken recht*, herhaal van * tot * (44)

Toer 26: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 9 steken recht*, herhaal van * tot * (40)
Toer 27: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 8 steken recht*, herhaal van * tot * (36)
Toer 28: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 7 steken recht*, herhaal van * tot * (32)
Toer 29: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 6 steken recht*, herhaal van * tot * (28)
Toer 30: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 5 steken recht*, herhaal van * tot * (24)
Toer 31: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 4 steken recht*, herhaal van * tot * (20)
Toer 32: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 3 steken recht*, herhaal van * tot * (16)
Toer 33: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 2 steken recht*, herhaal van * tot * (12)
Knip de draden af, zorg dat je zeker zo'n 50 cm aan de sneeuwbal laat. Met een naald haal je die draad door alle 12 steken die nog op de breinaalden staan, dan kunnen de breinaalden eruit. Maak de onderkant van de bal dicht met het begindraadje. Vul de bal met fiberfill en trek dan de draad die je door de steken geregen hebt heel goed aan en hecht het goed af. Met het restant van de draad kun je nu een ophanglusje haken, zo'n 30 lossen. Zet dat goed vast en werk het laatste draadje af naar binnen.

Met al die sneeuwballen en de kersthuisjes heb je in ieder geval een witte kerst!


Veel breiplezier!December 2018, het jaar loopt ten einde. Omdat ik meedoe aan de Adventskalender 2018 van Breiclub.nl vind je van 1 t/m 24 december in ieder geval een link naar de adventsbijdrage mét patroon van de dag. 


Verder heb ik vast en zeker ook nog wel eens wat te vertellen al kan het best zijn dat het mystery nu eens op dinsdag zal zijn en de poppen naar woensdag verhuisd zijn, of misschien nemen ze wel een paar weken vakantie! 
Je bent van harte welkom om regelmatig hier langs te komen.Een fijne decembermaand gewenst met veel happy momenten🍀!

Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag2 opmerkingen:

 1. Heel mooi je sneeuw ballen.
  Zeker het inbreien is prachtig.
  Ga ik toch ook nog een keer proberen ik doe het mazen.
  Groetjes Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat een mooie weer! Daar mag niet mee gegooid worden hoor (ook al kan het er tegen)

  BeantwoordenVerwijderen