{ 'anonymize_ip': true }

maandag 5 augustus 2024

Kleine nopjes haken

Kleine nopjes haken


Een tijdje terug, het was bij het Creatief Café, liet Henne me een leuke steek zien, de korrelsteek. Heel makkelijk, zei ze. Ik zag dat het er in ieder geval een heel leuk effect gaf. Thuis had ik al eens gekeken online, hoe de steek werkt en ik heb 'm inmiddels ook al toegepast in een ontwerp dat ik verder nog niet kan laten zien.

Er zijn twee versies, in dit filmpje worden ze uitgelegd.

Ik vind de steek zo leuk en bedacht dat je het ook met 2 kleuren kan doen. Vandaar dat dit proeflapje ontstond:


Versie 1,: 
Toer A: *2 vasten, 3 lossen*, herhaal van * tot *. De vasten haak je allemaal naast elkaar, die lossen vormen er een boogje boven. Aan het eind 1 keerlosse.
Toer B: Vasten. Hierbij sla je de lossen over en duwt dit zoveel mogelijk naar de voorkant van het werk.
Deze toeren herhaal je. Het is wel heel leuk om het iets te laten verspringen. Dat doe je door in de volgende toer met 3 vasten te beginnen en daarna steeds weer afwisselend 3 lossen, 2 vasten te haken.


De nopjes vallen wel eens een beetje weg. Dat kan ook leuk zijn. Als je met dikker garen haakt, schijnt het heel goed te blijven zitten.


Versie 2:
Toer A: 1 vaste, steek in de volgende steek en haal de draad door, haak in die ontstane lus 3 lossen, nog een omslag en haal deze door beide lussen op de haaknaald, zo maak je de "picotvaste" af. *1 vaste, 1 "picotvaste", herhaal van * tot *, eindig met 2 (of 3 vasten) en 1 keerlosse.
Toer B: vaste in elke steek.

De nopjes blijven nu goed zitten.




En toen dacht ik: die nopjes kunnen leuk in een andere kleur!
Versie 3:
Toer A: kleur 1, 1 vaste, *kleur 2, steek in de volgende steek en haal de draad door, haak in die ontstane lus 3 lossen, kleur 1, nog een omslag en haal deze door beide lussen op de haaknaald, haak 1 vaste*. Herhaal van * tot * en eindig met 2 (of 3 vasten) en 1 keerlosse.
Toer B: kleur 1, vaste in elke steek. Handig om kleur 2 mee te nemen tijdens het haken.
Al kun je natuurlijk ook steeds een andere kleur nemen voor de nopjes!


Wat een leuke steek heb ik nu weer ontdekt door 't Creatief Café! 
Dat is elke eerste en derde donderdag van de maand, de eerstvolgende keer is dus op 15 augustus, in de bibliotheek in Sneek, van 14.30 - 16.00 uur.

Kende jij deze steek al? En waar heb je 'm dan voor gebruikt? 


Fijne dag 🍀🍀🍀

Liefs, Akkelien van De Breimeisjes 💗💗💗

Reacties zijn van harte welkom. Ik lees ze graag.

5 opmerkingen:

  1. Ern nieuwe steek ontdekken en uitproberen is altijd leuk. Mooi om te zien hoe je aan het ontdekken bent, met twee kleuren geeft een grappig resultaat, de nopjes vallen dan misschien ook iets meer op. Ik kende deze steek nog niet. Wel weet ik hoe ik nopjes moet breien, maar dat vind ik een hoop gefrutsel, bij het haken lijkt me dat erg mee te vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kende de steek niet en toen ik je proefjes zag, dacht ik: "hé dat zijn picotjes" en ja hoor even later liet jij het woord vallen.
    Maar leuk effect!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om zo'n steek te ontdekken. En met twee kleuren springen de nopjes er goed uit. Ik brei vooral, maar ben wel benieuwd naar wat jij gaat maken met deze leuke steek.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een heel leuke steek met veel mogelijkheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. O wat leuk! Ik heb dit nog nooit gedaan, denk ik... Toch eens even proberen straks:)

    BeantwoordenVerwijderen