{ 'anonymize_ip': true }

maandag 11 maart 2024

Pukkel

Pukkel


Weet jij wat een pukkel is? In deze blog gaat het over de pukkel die een tas is. Op Wikipedia vond ik dit:
"Pukkel voor een tas is Nederlandse soldatentaal voor wat in het Nederlandse leger officieel gevechtstas heet. Het is een robuuste en compacte, legergroene of grijze canvas tas die door de Nederlandse soldaat op de rug gedragen wordt. Hij wordt ook "kleine ransel" genoemd.

Het is ook scholierentaal voor de "grote ransel" in het gebruik als schooltas in Nederland. De ransel is eveneens robuust van vorm, legergroen of grijs en van canvas, maar met een schouderriem."

Kort geleden kreeg ik een gezellige mail van Maria met foto's, van haar "pukkel".
Ze had een mail van Schoolbank ontvangen over de vroeger veel gebruikte militaire "pukkel" als schooltas en toen had ze die van haar opgezocht. En ze maakte foto's die ze mij stuurde:


Die van haar is een uniek exemplaar! Het is een soort van merklap zoals je ziet.


En op een merklap hoort je naam:


Heel leuk, deze bijzondere schooltas. Zelf heb ik in mijn HAVO-tijd gewoon zo'n leren tas gebruikt. In de tijd van de pedagogische academie had ik zo'n grote boodschappentas van canvas. Vrij saai, bruin.


Die tas is trouwens nog lang mee geweest op vakantie, als boekentas. Onlangs heb ik 'm weggedaan, toch wel ernstig versleten. 
Die van Maria ziet er nog steeds geweldig uit en ik kan goed snappen dat ze 'm nog steeds heeft.
Had jij vroeger een bijzondere schooltas?


Fijne dag 🍀🍀🍀

Liefs, Akkelien van De Breimeisjes 💗💗💗

Reacties zijn van harte welkom. Ik lees ze graag.

5 opmerkingen:

  1. Oh, dit is wel heel mooi gedaan op de pukkel. Dat heb ik nog nooit gezien!
    Mijn zoon schreef er wel met een zwarte stift op, dus enige versiering was er wel.
    Pukkels waren op sommige scholen ook verboden omdat ze onvoldoende je leerboeken beschermde, en dat waren vaak gehuurde boeken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oei dat is oud !! mijn zus had er eentje weet ik nog ook helemaal gepimpt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maria heeft er helemaal een kunstwerk van gemaakt, wauw, geweldig leuk! Het woord pukkel ken ik wel, maar ik had in eerste instantie een mooie leren schooltas (die ik nog steeds heb), maar die was niet hip en ik kreeg bij mijn moeder voor elkaar dat ik ook een rugtas kreeg (ja, zo'n canvas, maar dan een rode)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een pukkel is mij ook niet vreemd, zo in de jaren 60/70 liep ik dar ook mee, maar deze vind ik wel heel bijzonder. Wat een leuk idee is dat om zo'n pukkel te borduren. Zelf had ik er wel van alles op geschreven en getekend. En die van mij was echt legergroen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow, deze is mooi! Els DDFZ

    BeantwoordenVerwijderen