{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 10 november 2023

Vriendelijke vrijdag en het recept van november

Vriendelijke vrijdag en het recept van november


Vandaag is het de tweede vrijdag van november en is het tijd voor

"Recept van de maand"

en dat is een idee van Elizabeth (van Busy Bessy). Hier legt ze het idee uit.

De tijd van stoofpotjes is inmiddels aangebroken en op verzoek van Irene deel ik hier een recept van echtgenoot Ruben. Hij kookt bijna altijd, dat vindt hij heel leuk om te doen en hij kan het ook goed.
Toen de supermarkt van het noorden een aantal jaar geleden een stoofbattle organiseerde, waarbij ze op zoek gingen naar de lekkerste stoof van het noorden, schreef ik echtgenoot in. Stoofpotjes maken kon hij namelijk al heel goed. Hij wilde ook heel graag eens in een professionele keuken koken en het leek hem ook al heel lang leuk om dat voor een beroepskok te doen. Dus was meedoen absoluut al heel erg de moeite waard.

En hoe leuk en speciaal: hij won! 


Vandaag deel ik hier het winnende recept:

Runderstoofschotel met Friese droge worst


Ingrediënten:

- 1 kilo riblappen
- 200 gram ambachtelijk mager gerookt spek
- 1 Friese droge worst
- 8 bospenen
- 3 grote uien
- 5 spices kruidenmix (Verstegen)
- 3 tenen knoflook
- bosje verse thijm
- 2 laurierblaadjes
- schil van een kleine sinaasappel
- 1 á 2 glazen rode wijn
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 á 3 eetlepels bloem
- peper (,zout)
- margarine om in te bakken

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 140ºC.
2. Snijd het spek in dobbelstenen. Leg het spek in de stoofpan en zet op laag vuur om uit te bakken.
3. Snijd het rundvlees in gelijke stukken. Doe het vlees in een kom. Wrijf het niet te zuinig in met de vijfkruidenmix, peper, bloem en olijfolie.
4. Snijd de uien in ringen en de wortel in schijfjes. Ontvel de worst en snijd hem in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn.
5. Schep met een schuimspaan het spek uit de pan en houd apart. Zet het vuur hoger en verhit de margarine. Leg het vlees in het vet zodra de margarine niet meer bruist. Roer dit door.
6. Voeg de uien, wortel, en knoflook toe. Even doorbakken en voeg dan het spek weer toe. Bak dit weer een minuut door.
7. Voeg de rode wijn toe tot het vlees net onder staat. Voeg de gewassen sinaasappelschil en de laurierblaadjes toe.
8. Bind de takjes tijm bij elkaar met een stukje rolladetouw en voeg dit toe. Doe ook de worst erbij en maak het af met een scheut ketjap manis. Dus alles goed in de vloeistof.
9. Doe de deksel erop en zet het 3 uur in de oven op 140ºC. Roer het elk uur door.
Vanaf het tweede uur proeven en daar waar nodig smaak toevoegen. Pas op met zout omdat het gerecht aan het einde nog wat moet inkoken.
10. Na 3 uren proeven of het vlees zacht is. Vlees uit elkaar trekken. Sinaasappelschil, laurierblaadjes en bosje tijm verwijderen.
11. Laat het op het fornuis nog een beetje inkoken om het tot 1 geheel te maken.

Serveer met bijvoorbeeld pasta of een aardappelgratin.

Eet smakelijk!

Het recept heeft destijds in de folder gestaan en er waren receptenkaartjes van gemaakt.


Het allermoeilijkste was om het recept uit te schrijven. En wij eten het zelf nooit meer zo, want Ruben maakt er elke keer wat anders van 😄
Als je nu denkt: "Ik wil dit wel maken, maar ik heb geen Friese worst", dat was een speciale toevoeging omdat het erom ging dat er iets in zou zitten van het hoge noorden. Het kan ook wel zonder. En ik ben chef inkoop, dus ik kan het weten: hij gebruikt tegenwoordig altijd sukadelappen. 


Hier zijn de links naar blogs die vorige maand meededen. Leuk om even te kijken of er weer lekkere recepten gedeeld worden!

Judy - Daphne - Janny - Irene - Willy - 
Conny - Mieke - Marthy - Céline - Josephine - 
Toos - Miriam - Annet - Marja - Anita - Dini - Elizabeth - 

Hier zijn de links van recepten van november:


🍅🥚🥗🍅🥚🥗🍅🥚🥗🍅🥚🥗🍅🥚🥗

Op deze vrijdag wens ik je graag een vriendelijke dag
en een heerlijk weekend 🍀🍀🍀

Liefs van Akkelien van De Breimeisjes 💗💗💗


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

19 opmerkingen:

  1. Zeker een goed recept dat zal vast goed smaken.En een stoof potje is lekker deze tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo, jij boft maar met zo'n man... En nu krijgen wij zomaar zijn winnende recept, hoe leuk is dat!
    Wij houden wel van stoofpotjes, zeker nu het weer wat kouder wordt. Ik doe het vaak in de slow cooker, maar moet even kijken of het vochtig genoeg is daarvoor.
    Maar ik ga dit zeker een keertje maken! Oh, dagen tekort voor al die recepten die er langskomen...
    Dankjewel voor je inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik houd ook van stoofpotjes, stond van de week nog in dubio of ik hachee of boeuf zou maken. Het werd hachee. Deze variant lijkt me ook lekker. En ik herken de variatie, bij mij is het ook nooit hetzelfde, want dan zie ik een ander ingrediënt, 😂, wat ook wel zou kunnen passen. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben dol op stoofpotten. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook zo makkelijk te maken. Alles in de pan en stoven maar. Ideaal als je eters krijgt. Het recept van jouw Ruben lijkt me heerlijk, net weer even een tikje anders en wie weet kan ik hier wel Friese worst krijgen. En anders kan het ook zonder. Leuk hoor dat hij het winnende recept had. En hoe vond hij het om in een professionele keuken te koken? Groet, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk zeg, dat je man won. Heerlijk hoor stoofpotten en dan maak ik het, het liefst voor 2 dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super handig dat je dit heerlijke recept deelt. Nu kan ik het altijd makkelijk terugvinden 😄. Ondertussen hebben we ook pannen die in de oven kunnen, gekocht. Al kan zachtjes pruttelen in de pan natuurlijk ook.
    Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Reacties
    1. Ik had je reactie wel al gelezen! Maar inderdaad, zo raar! Ik heb 'm weer toegevoegd, je staat er weer bij.

      Verwijderen
  8. Oh lekker hoor, wij zijn er alle twee dol op, zeker nu het wat kouder gaat worden !

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat leuk dat hij met dit recept gewonnen heeft!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Eindelijk, daar staat het, ik ben al zolang nieuwsgierig, maar ja, kom nooit in Friesland en al helemaal niet bij een supermarkt. Ik dacht idd bij het lezen van het recept, "hoe kom ik aan die worst?" Maar dat heb je ook al benoemd. Momenteel ligt mijn vriezer vol met 1 persoonsporties Limburgs Soervleisj, maar ik wil het zeker nog eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat ziet er heerlijk uit en wat leuk dat je man gewonnen had. Ik maak in de winter graag van zulke stoofpotjes, meestal in de slowcooker.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lekker, wij houden van stoofpotten en deze is weer wat anders dan anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Stoofpotten ook hier altijd welkom, wat geweldig zeg dat jou man gewonnen had. Heerlijk ook voor jou, een man die heel
    graag kookt. Zelf doe ik het ook heel graag hoor maar mijn lief niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Leuk hoor dat het recept van je man in de prijzen viel,dan kan het niet anders dan heel lekker zijn.In mijn oven staan ook vaak runder of kip stoverijen en altijd voor meerdere dagen want wanneer alle smaken goed ingetrokken zijn wordt het nog lekkerder.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen