{ 'anonymize_ip': true }

donderdag 17 maart 2022

Spiralen breien: een eitje

Spiralen breien: een eitje


Eind 2021 deed ik op Instagram een paar keer mee aan een challenge, dat je iedere dag iets bedenkt bij een bepaald woord of thema. Leuk en inspirerend!
Ergens ging het over de beste tip en zo ontdekte ik de Helix-methode.

Dit gaat om rond breien met in ieder geval 2 kleuren en dan zonder storende overgangen. Het idee is eigenlijk zo simpel. In feite moet je het begrip "toer" loslaten.
Ik heb daar toen direct mee geëxperimenteerd en er rolden kerstige eierwarmers van m'n naalden. Er gebeurde toen ineens van alles en ik kon er geen blog van maken. Ach, dacht ik, dan bouw ik het later wel om tot een paasproject. En nu is het zover!


Zo'n eierwarmer brei ik rond. De boord en het stukje i-cord in 1 kleur, voor het tussendeel een kleur erbij en dat vormt een prachtige spiraal.

Ik heb een paar filmpjes bekeken, daar wordt gewerkt met een rondbreinaald. In feite brei je met kleur A tot ongeveer 8 steken voor de plaats waar je met kleur B geëindigd bent. Dan neem je die 8 steken ongebreid averecht over. Daarna brei je met kleur B tot ongeveer 8 steken voor de plaats waar je met kleur A geëindigd bent. En dan neem je die steken averecht over zonder te breien. Zo wissel je af.

Deze eierwarmers brei ik op korte sokkennaaldjes. De steken op 4 naalden, breien met de vijfde. Dan kun je het zo doen:
*Brei 2 naalden met kleur A, sla de derde naald tijdelijk over, brei de volgende 2 naalden met kleur B, sla de volgende naald tijdelijk over*, herhaal van * tot *.

Nog even een nadere uitleg: 
Op de volgende foto staan op de naalden 1, 2 en 3 groene steken, op naald 4 witte steken. Net zijn de steken op naald 2 en 3 gebreid. Je slaat dan naald 4 over en breit naald 1 en 2 met wit. Dan sla je naald 3 over en daarna brei je naald 4 en 1 met wit.


Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar is eigenlijk best makkelijk.

Ik heb hierover een blog geschreven voor Breiclub, daar staat het iets anders in, die blog vind je hier.

Ook nog leuk: je kunt de mutsjes van beneden naar boven breien en van boven naar beneden. Als je liever mindert, dan begin je onderaan met de boord. Je zet dan 28 steken op en breit 4 of 5 toeren boordsteek 1 recht, 1 averecht.
Daarna een paar centimeter met de 2 kleurtjes. Daarna minderen, door regelmatig 2 steken samen te breien. Minder tot je nog 4 steken hebt en brei dan zo'n 6 cm i-cord.
Draadjes afhechten en klaar is 't.



Je kunt ook beginnen met een i-cord. Na 6 cm meerder je in elke steek, zodat je er al 8 hebt en die verdeel je direct over 4 naalden. Meerder nu steeds op elke naald een steek tot je er 28 hebt. Je kunt al tijdens het meerderen beginnen met de tweede kleur, of je doet dat pas als je 28 steken hebt. Vanaf dan hanteer je weer die Helix-methode.
Je eindigt met 4 of 5 toeren boordsteek en dan kant je alle steken af. Ook nu de draadjes netjes afhechten.


In de i-cords heb ik een knoop gelegd. De mutsjes die ik van boven naar beneden heb gebreid zijn iets korter geworden. Maar het breit allebei prima.


En ze passen allemaal uitstekend over een eitje!


Fijne dag 🍀


Liefs van De Breimeisjes 💗💗💗


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

7 opmerkingen:

  1. Staat gezellig, ga ik misschien ook eens proberen, de techniek. Ik heb eierwarmers gehaakt, ooit en die gebruiken we regelmatig :) Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zijn ze leuk en mooi zo voor Pasen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alweer zo iets leuks, eierenmutsjes en een mooi
    klein projectje voor tussendoor te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar hoe pak je dan de kleur draad weer op na 2 naalden met een ander kleur? Neem je de draad mee of laat je die los hangen...?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je laat de draad inderdaad gewoon hangen. Dan pak je het een naaldje verder op waar het andere draadje hangt. Daarmee brei je 2 naaldjes, dan laat je dat draadje hangen en pakt het 1 naaldje verder op waar het eerste draadje hangt.

      Verwijderen
    2. Het is makkelijker dan je denkt!

      Verwijderen