{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 26 oktober 2022

Pompoen breien (1)

Pompoen breien


Pompoenen haken, dat heb ik al vaak gedaan.
Omdat ik iets wilde bedenken voor een blog voor Breiclub.nl ben ik gaan proberen om er nu eens eentje te breien. Terwijl ik met het ene idee bezig was, kwam er al weer een ander idee binnen.
Heel lang geleden, ruim 40 jaar denk ik, wilde ik een jurkje voor een pop maken met een plooirokje. Op een vrij makkelijke manier lukte dat. En nu leek het me ineens perfect voor een gebreide pompoen.Dit is best een makkelijk patroon. Het kan ook gemaakt worden als je nog maar kort breit. Je breit 'm namelijk heen en weer, met voornamelijk rechte steken en regelmatig 1 averechte steek.In dit patroon gebruik ik ook een kantsteek. Uiteindelijk moet je de zijkanten aan elkaar naaien en de kantsteek zorgt voor een mooie duidelijke "rand" die je daarvoor gebruikt.


Wat heb je nodig: wat garen en bijpassende breinaalden. Zelf heb ik 't gebreid op een rondbreinaald, omdat ik daar graag mee brei, maar dit kan dus ook prima op 2 gewone breinaalden. Verder een schaar en naald om het af te hechten en vulmateriaal.

Zet een aantal steken op dat deelbaar is door 8 en dan nog eentje extra. Ik heb mijn pompoen gebreid met 73 steken. Met minder steken wordt je pompoen wat kleiner, met meer weer groter. Ik zou wel minimaal voor 65 steken gaan. Het moet ook wat wezen!

Toer 1: 8 recht, *1 averecht, 7 recht*, herhaal van * tot * en eindig met 8 recht.
Toer 2: 1averecht afhalen met draad voor, draad naar achter, 3 recht, *1 averecht, 7 recht*, herhaal van * tot * en eindig met 4 recht.
Toer 3: 1 averecht afhalen met draad voor, draad naar achter, *7 recht, 1 averecht*, herhaal van * tot * en eindig met 8 recht.
Herhaal toer 2 en 3 tot de gewenste hoogte of tot het garen bijna op is.

Je zou het dan kunnen afhechten. Zelf heb ik een gewone naald gepakt en daar de draad door gehaald en met die naald ben ik door alle steken gegaan, om ze daarna van de breinaald af te laten glijden. Als ik dan weer een stuk of 10 á 12 steken had, trok ik de draad even helemaal door. 


Als alle steken van de naald af zijn, kun je de draad strak trekken. Let op: niet zo strak dat je draad knapt! En je houdt toch een gaatje want dit zijn gewoon erg veel steken. Je kunt dat gat nog wat dicht naaien met een paar steken. Dat hoeft niet heel netjes, je ziet dat door alle plooien in 't midden toch bijna niet.Zet het dan even goed vast, de draad. Naai dan de zijkanten aan elkaar, mooi langs de kantsteken. De naad moet aan de binnenkant komen, aan de buitenkant zou je het mooiste aan beide kanten zo'n rij van die v'tjes hebben, zie ook de foto's:Nu kun je de draad door de onderkant rijgen. Daarna vul je de pompoen op en dan trek je het dicht. Eventueel nog wat steekjes om het helemaal dicht te krijgen en afhechten. Als je de pompoen wat "platter" wilt hebben, kun je nog een paar keer van boven naar beneden en weer terug steken en dit zo strak trekken dat de pompoen de gewenste vorm krijgt.Een steeltje maakt het helemaal af. Ik heb een stukje i-cord gemaakt. Daarvoor heb ik 5 steken op een kort sokkennaaldje gezet. *Die schuif ik dan naar de andere kant van de naald en dan brei ik alle 5 steken recht*. Van * tot * herhalen tot het steeltje lang genoeg is naar je smaak. Knip de draad af en haal 'm met behulp van de maasnaald door alle steken en daarna kun je het steeltje direct op je pompoen naaien.Leuk bij m'n `'verzameling":Deze blog is, iets anders ook verschenen bij Breiclub.nl, je vindt 'm hier.

Fijne dag 🍀🍀🍀

Liefs van De Breimeisjes 💗💗💗


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag

4 opmerkingen:

 1. Die is leuk! Gehaakt heb ik ze ook, maar deze gebreide ziet er ook gaaf uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schoonheden Akkelien, zelfs de takjes waaraan
  ze vast zitten zijn natuurgetrouw. Prachtig patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. creatieshaken-ria26 oktober 2022 om 19:51

  Wat is die mooi gebreid is ook leuk bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen