{ 'anonymize_ip': true }

maandag 28 februari 2022

Huisjes breien

Huisjes breien 


Al een hele tijd schrijf ik ook blogs voor Breiclub.nl en tegenwoordig probeer ik dan om en om iets over haken en iets over breien te bedenken. En nu plaats ik eerst een foto van wat het uiteindelijk werd:


Maar dit begon zo:
Toen ik de labels bedacht, deelde ik een haak- en een breiversie in dezelfde blog. De vorm van de labels deed me aan huisjes denken en ik probeerde dat uit met breien. Gerstekorrel voor 't huis, ribbelsteek voor 't dak:


Ik vond het helemaal niks, dus dit is rap weer uitgehaald 😅
Het moest toch maar driedimensionaal worden.

Wat het zou worden, wist ik nog niet helemaal, maar een ophanglusje leek me heel handig en daarom beginnen deze huisjes met een klein beetje haken. 30 lossen en dan een halve vaste in de eerste steek. De lus zet je daarna op een breinaald en dan zet je nog 3 steken op, zodat je 4 steken op de naald hebt.


Brei 2 toeren op de manier van een  i-cord, dus schuif de steken naar de andere kant van de naald en brei ze. 
Vervolgens ga je 4 steken meerderen, dat mag je op je eigen favoriete manier doen. Ik brei altijd een steek net onder de steek in kwestie. Verdeel de steken ook direct over 4 naalden.


Brei een toer zonder meerderen (of twee toeren, voor een puntiger dak, zoals het grijze dak of het oudroze).
Meerder in de volgende toer 4 steken. Let op: doe de meerdering steeds op dezelfde plaats. Dan krijg je een dak met 4 kanten. Ik meerder zelf steeds in de eerste steek van elke naald.

Dit wissel je af: toeren zonder meerderen en toeren met meerderen. Tot je dak zo groot is als jij wilt. Bij mij zijn het oranje, rode en grijze dak 4 x 8 = 32 steken, het oudroze dakje is 4 x 6 = 24 steken.
Na de laatste meerdering heb ik steeds een toer averecht gebreid en daarna alle steken losjes afgekant. 

Nu kun je de begin- en einddraad afhechten. Met de begindraad zet je eventueel dat ophanglusje extra goed vast. De draden hoeven niet perfect en super netjes weggewerkt te worden, omdat het aan de binnenkant komt en je het uiteindelijk niet meer zult zien.


Nu rijg je aan de binnenkant breinaalden door de steken om het huisje eraan vast te breien. Tip: dit gaat makkelijker als je hiervoor even een maat dunnere naalden kiest.
Probeer op 1 lijn te blijven en steeds dezelfde rij "smiles" of "boogjes" te nemen. En probeer met elke naald in een hoek te beginnen, dus bij de meerdering.


Bij het lila huisje bleef ik vrij dicht bij de dakrand en die "muren" zijn dan ook 8 steken breed, bij het gele en blauwe huisje bleef ik verder van de dakrand en zijn de muren 7 steken breed.
Het mini groene huisje heeft muren van 5 steken.

Nu kun je aanhechten met de kleur voor de muur. Het is heel leuk om een accentje op de hoeken te krijgen en daarvoor gebruik ik afgehaalde steken.
De eerste 2 toeren brei je gewoon alle steken recht, dit deel zit onder de dakrand.
*In de volgende toer haal je bij elke naald de eerste steek averecht over met de draad achter, de volgende steken brei je recht.
De volgende toer brei je alle steken recht.*

Het deel tussen de *sterretjes* herhaal je tot je het huisje hoog genoeg vindt.
Dan brei je 1 toer averecht. 
Daarna ga je minderen. Bijvoorbeeld zo:
Brei bij elke naald de eerste 2 steken samen door de achterlussen, de rest van de steken recht breien.
Als je nog 12 steken hebt, kun je het huisje vullen:


Daarna ga je verder met minderen. Uiteindelijk haal je de draad door de laatste 4 steken, of eventueel al als het er nog 8 zijn. Bij het blauwe en lila huisje heb ik het op een andere manier gedaan. De gele is geminderd zoals ik hier in deze blog beschreven heb.


Ik zie het wel voor me om paastakken vol huisjes te hangen. Ze kunnen ook als sleutelhanger aan de slag. Je zou ze nog kunnen opleuken met maas- of borduurwerk, kraaltjes, lovertjes etc. Al vind ik ze zelf eigenlijk zo al mooi genoeg.


Ik vind ze zelf in ieder geval heel leuk om te maken. Ik varieer verder met kleur en maat en misschien komen er ook nog variaties met andere steken!


Hierover schreef ik deze blog voor Breiclub.nl.


Fijne dag 🍀


Liefs van De Breimeisjes 💗💗💗


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

9 opmerkingen:

 1. Superleuk Akkelien!!! Dit ga ik zeker eens uittesten! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zijn weer leuk. Je hebt toch eerder al eens iets soortgelijks gemaakt? O wacht, dat waren vogelhuisjes volgens mij en een beetje anders als ik mij jiet vergis...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg leuk zijn ze ecen goed stoeien maar dan heb je ook wat

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo'n leuke, kleurrijke straat heb je gebreid (hihi, de huisjes op een rij, doen me daaraan denken).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke huisjes, ze doen het goed aan de takken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zag de foto en dacht, oh wat leuk, Akkelien heeft poppetjes gebreid met een grappig mutsje. Pas toen ik je blog ging lezen begreep en zag ik dat het huisjes waren. Leuk bedacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer ontzettend leuk bedacht Akkelien, wel een priegelwerkje
  als ik het zo bekijk. En zeker veel mooier dan je snelle probeersel bij de bieb ;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk idee en wat een aparte manier om ze zo van bovenaf te breien!

  Hoe meer vulling hoe boller het huisje, dus om ze zo hoekig mogelijk te maken moet er niet teveel vulling in. Kleine stukjes karton binnenin tegen de wanden en bodem aan zou ook kunnen.

  Ik kijk regelmatig op je blog, je maakt leuke dingen!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen