{ 'anonymize_ip': true }

maandag 21 december 2015

Breien!

Breien!


In het Fries Museum in Leeuwarden is een hele leuke tentoonstelling, Breien! Kijk hier voor alle informatie. Heel binnenkort gaan Lydia en ik daar heen als brei-vrijwilligers, zo leuk!
Nu had ik een kaartje voor het museum en samen met echtgenoot ben ik er vast geweest, om te kijken. Het Fries Museum is een schitterend gebouw, alleen daarom al mooi om eens te bezoeken. Ik was vooral geïnteresseerd in het breien. Toch heeft ook de rest me zeer verrast!

Ik heb praktisch alleen foto's van het breien, dus daarmee zullen we het moeten doen in de blog. Er is een uitleg over de geschiedenis van het breien en in dat deel zijn prachtige vitrinekastjes. Ik vond deze erg leuk, met al die sokjes:


Er ligt een hele oude sok onderaan, uit de 16e eeuw. In die tijd waren het mannen die breiden, dat was hun werk.

Behalve de geschiedenis van het breien is er ook veel breiwerk te zien, van kleding (o.a. de trui uit de serie The Killing) tot heel bijzondere kunstwerken.En ik zag ook nog een rendier, zonder rode neus.Er waren twee brei-vrijwilligsters, Ans en Froukje, met wie ik even heb gepraat en kaartjes mee uitwisselde. 

Over een paar weken zitten Lydia en ik hier! Leuk, wij hebben er zin in!

Er was nog een soort van breimeisje, boven in het Open Atelier zat zij te breien, nou ja, eigenlijk was ze aan het haken op dat moment.
Het is kunstenares Ida Buijs. Heel leuk om met haar te praten! Ze was eigenlijk fotografe. Ze heeft leren breien van haar moeder en dat vond ze geweldig en op een gegeven moment "moest" ze daar wel wat mee doen en nu is ze een brei-kunstenares.
Je ziet hier een soort van jurk/boomstronk. Eromheen stronken en bladeren.


Op haar website zie je allemaal andere projecten van haar.
Ida was tot en met zondag 20 december in het museum.

Het museum heeft nog veel meer te bieden, ik vond het echt mooi en boeiend. We hebben ook nog eens heerlijk geluncht in het restaurant. Kijk eens hoe leuk de tafelversiering is:Een klein gebreid kleedje met daarop een vaasje met als bloem een dikke houten breinaald met een knotje wol :-)
Aan een tafeltje vlakbij zag ik ook nog eens Bas Kosters, de modeontwerper. Ik had net allemaal kledingstukken van zijn hand gezien, er zijn een aantal creaties van hem te zien in het museum. Het moment was er niet naar, dus heb ik hem niet aangesproken, ik vond het wel leuk dat ik hem zag. (Hier is een link naar de website van Bas Kosters).

Ik heb erg genoten van het bezoek aan het Fries Museum, ik vind het beslist een aanrader! En ik heb nu nog meer zin in 12 januari!


Leuk dat je komt kijken op m'n blog in deze vakantietijd!
Fijne feestdagen gewenst, brei en/of haak een goed einde aan 2015,
dan nemen we in 2016 de draad weer op!
Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

8 opmerkingen:

 1. Wat leuk Akkelien!! Dat uitje staat beslist op mijn todo lijstje. Ik zie er op fb ook geregeld iets over en krijg steeds meer zin!!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, erg leuk en interessant zeg! Ik hoorde al van Johanna dat het echt de moeite waard is om er heen te gaan! Alleen jammer dat het vanaf ons eiland bijna een dag reizen is ;o) Maar wie weet... !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap het helemaal! Dat denk ik ook altijd als er iets leuks is bij jullie! Maar zo heb je er in ieder geval iets van gezien ;-)

   Verwijderen
  2. En dat vind ik echt hartstikke leuk, dank je wel :)

   Verwijderen
 3. Leuke expositie hoor en nog leuker dat je er aan mee mag doen, wat een eer... Ik ben van plan om binnenkort eens bij familie te logeren dus wie weet gaik dan ook even naar het museum. Ik ken het oude museum nog wel, dat was altijd al erg mooi. De hele geschiedenis van Friesland en hoe Leeuwarden is ontstaan, het zwaard van Grutte Pier en natuurlijk al die prachtige klederdracht. Ja het is echt de moeite waard. Ben wel benieuwd naar het nieuwe Museum.. Heeft het Fries museum ook niet een prijs gewonnen voor het mooiste museum???

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk! Mooi verslag!
  Groet, Froukje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg leuk om te lezen, en wat jammer dat ik er zo onwijs ver vandaan woon...

  BeantwoordenVerwijderen