{ 'anonymize_ip': true }

maandag 16 november 2020

Stekenproef

Stekenproef


Momenteel ben ik vaker bezig op Ravelry, daar voeg ik patronen toe aan mijn winkeltje. Dat is leuk om te doen, al is het ook wat meer werk dan ik had verwacht. 
De vragen zijn allemaal in het Engels, maar ik kom daar nog verrassend goed uit.

Wat ik een "dingetje" vind, is dat er steeds naar een soort van stekenproef wordt gevraagd. Op zich wel logisch, maar ik doe echt niet voor elk werkje een stekenproef. En dan nog: als je die met tricotsteek doet en je gebruikt dan later verschillende steken, dan klopt het al weer niet precies. Ga je dan voor elke steek een stekenproef maken? 

Ik heb nu toch eens proeflapjes gemaakt. Ik heb garen in huis voor een dekenontwerp. Scheepjes Softfun en wil graag vooraf weten hoeveel steken ik nodig zal hebben.

Voor het proeflapje heb ik 40 steken opgezet en 50 toeren gebreid in tricotsteek. Eerst 4 toeren ribbels en ook de eerste en de laatste 3 steken in ribbelsteek. Ook de laatste 4 toeren werden weer ribbels. Zo is het een lapje dat niet enorm om gaat krullen. En hierin heb ik 10 cm breed en 10 cm hoog uitgeteld.




Op basis hiervan heb ik het aantal steken berekend voor mijn gewenste breedte. Omdat ik het patroon op een bepaalde manier wil verdelen, heb ik wat extra steken genomen. Ook omdat ik een patroonsteek gebruik waarvan ik niet helemaal weet wat voor invloed het geeft op de breedte. 
Dus... het dekentje wordt wat breder 😁
Ach, dat is fijner dat een te smal dekentje!

Ik heb nog zo'n lapje gebreid, met een iets dikkere pen. Hoeveel zou dat schelen?



Het scheelt iets, 1 steek, 2 toeren. Als ik de lapjes bekijk, vind ik de versie met naald 4½ duidelijk mooier. Dat is de naald die ik kies voor de deken.



En ja, je zou per steek een proeflapje moeten maken als je het helemaal precies wilt weten.
Het is bij een trui ook belangrijker dan bij een deken. Toch blijf ik veel "gokken" en baseer me op andere patronen en op de informatie op de wikkel van het garen.

Mooi dat ik deze gegevens nu in mijn online archief heb voor dit garen!
Ik schreef voor Breiclub.nl ook een blog hierover. Wil je die ook lezen? Je vindt de blog hier.

Brei jij altijd een proeflapje?
Of heb je wel eens spijt gehad dat je het niet gedaan had?


Fijne dag 🍀

Liefs van De Breimeisjes 💗💗💗

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.



6 opmerkingen:

  1. Bij een deken is het inderdaad van minder belang om te weten wat de exacte stekenverhouding is. Toch maak ik de laatste jaren (bijna) overal proeflapjes voor; vaak met twee naalddiktes en ook in verschillende steken als ik die ga gebruiken. Als ik in het rond ga breien, maak ik de proeflapjes op de rondbreinaald; het resultaat is dan anders dan dat ik op twee naalden heen en weer brei.
    Ik vond het nooit leuk om proeflapjes te breien, maar gelukkig is dat gevoel weggezakt.🙂

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Soms haak ik die wel. Om te weten hoeveel steken ik nodig heb en om te weten welke haaknaald de beste keus is. Nu haak ik meedtal amigurumi en daarvan weet ik dat ik haaknaald 2,25 het mooist vind voor het katoen dat ik gebruik. Maar ook bij dekens of sjaals wil ik graag weten welke naald het best bij dat project met die steken past. Je wilt toch niet dat je deken te stijf of te losgehaakt wordt. Bij kleding is het echt noodzakelijk, ook met haken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Soms maak ik ook proefkapjes maar niet altijd

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ergens snap ik het wel dat mensen daar naar vragen. Als je iets van een patroon wil maken, dan wil je graag dat het er ook op lijkt. Ik kijk zelf per project of ik het nodig vind om een proeflapje te maken. Wat me wel opvalt is dat in sommige boekjes met bv babykleertjes ook niet altijd een garenproef wordt vermeld...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb een hekel aan proeflapjes breien, ik wil altijd zo snel mogelijk beginnen aan mijn werkstuk. Tsja, dat pakt niet altijd goed uit, maar toch vertrouw ik nog steeds op de info van de wikkels. Ik blijf gewoon eigenwijs :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo onverstandig maar nooit gedaan want zonde van de tijd. Met als gevolg dat er zeeën van tijd verloren zijn gegaan met overnieuw beginnen of niet afmaken. Maar degene die het patroon koopt kan dat toch ook zelf doen? Die weet welk garen er gebruikt wordt en hoe strak of los er gebreid wordt.

    BeantwoordenVerwijderen