{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 3 maart 2023

Vriendelijke vrijdag en sterren kijken

Vriendelijke vrijdag en sterren kijken


Momenteel schrijf ik weer regelmatig een blog over mijn 7 zussendeken. In die deken heb ik veel sterren verwerkt omdat de zussen vernoemd zijn naar de sterren van de Plejaden, ook wel het zevengesternte genoemd. 


De Plejaden weet ik tegenwoordig te vinden, mits het helder is. Mede dankzij dit boekje dat ik op mijn verjaardag kreeg:


Deze tekst staat achterop:

"Elke nacht van het jaar valt er iets te ontdekken aan de sterrenhemel. De planeten veranderen van positie, de maan heeft steeds een andere schijngestalte, en soms kun je vallende sterren zien. Dit jaarboek van wetenschapsjournalist Govert Schilling bevat onder meer voor elke maand een sterrenkaart, de maankalender van 2023, informatie over de zichtbaarheid van de planeten, duidelijke illustraties en antwoord op vragen als:
● Is het vannacht Volle Maan?
● Wanneer worden zon en maan verduisterd?
● Kan ik de planeet Mars met het blote oog zien?
● Wanneer begint de astronomische herfst?"

En ja, Mars kun je met het blote oog zien. Jupiter en Venus ook. Mars was in 't begin van februari duidelijk te vinden en vanaf halverwege februari ongeveer zag ik al twee heel heldere "sterren" in het west-zuid-westen. In het boekje ontdekte ik dat het Jupiter en Venus zijn, planeten dus. De volgende foto maakte ik afgelopen dinsdag (28 februari), iets ingezoomd:


Het is was licht, vanwege de straatlantaarn net rechts naast de foto 🤔
De bovenste is Jupiter, de andere Venus.

Op 1 maart "kusten" ze elkaar en inmiddels zijn ze een soort van plaats verwisseld, denk ik.

Ik vind het een ontzettend leuk boekje en heb al gezegd dat ik dit voortaan elk jaar op m'n verjaardag wil. Ik ben aan 't begin van 't jaar jarig, in de eerste week, dan is 't een mooi cadeau!

En nu ik het toch over sterren heb: het patroon van dit babydekentje dat ik in 2017 maakte is nu verkrijgbaar via Ravelry (je vindt het hier):


In deze blog lees je meer over het dekentje, dat gebreid is met de techniek schaduwbreien.


Ik haakte er een knuffel bij, voor de foto's, het patroon daarvan vind je, gratis, in deze blog.


Momenteel plaats ik regelmatig patronen in mijn Ravelry-winkel. Er staan gratis patronen in en ook patronen waar ik een kleine vergoeding voor vraag. Bij een aantal patronen kies ik ervoor om een deel van de opbrengst aan een goed doel te geven. Dat is ook bij dit patroon het geval.


Op deze vriendelijke vrijdag wens ik een hele fijne dag én heel fijn weekend. 
Vergeet de geluksmomenten niet 🍀🍀🍀

Liefs van Akkelien van De Breimeisjes 💗💗💗


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

5 opmerkingen:

 1. Zo ik denk een nieuwe hobby erbij. Ik heb dat sterren kijken deze week een beetje laten gaan maar zag het wel langskomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een blog vol sterren. Wat een leuke nieuwe hobby. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze week niet buiten ben gaan kijken toen Jupiter en Venus elkaar kusten, maar geniet gewoon mee van jouw foto's. Het sterrendekentje is ook al zo schattig en die techniek van schaduwbreien moet ik ook nog op mijn to do lijstje zetten, want die wil ik ook nog leren. Fijn weekend Akkelien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gaaf ja, toevallig heb ik net een blogje gemaakt waar ik ook foto's laat zien van Jupiter en Venus, maar die komt pas later deze week online. Leuk met zo'n boekje zodat je weet wat je ziet. Moet toch eens kijken of dat hier ook bestaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het heelal is zo machtig mooi en ik weet er nog maar zo weinig van af. Wat een mooi boekje laat je zien~!

  BeantwoordenVerwijderen