{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 29 september 2021

Haak jij wel eens een doekje?

Haak jij wel eens een doekje?


Vandaag lees je hier een gastblog, geschreven door Irene.

In de decembermaand vorig jaar kwam ik een leuk boekje tegen in een voordelige boekenwinkel. "Doekjes haken" van Camilla Schmidt Pasmussen en Sofie Grangaard. Meenemen of laten liggen? Wie gebruikt er nu gehaakte doekjes? Is het niet zonde? Zit je mooie haakwerk niet in no time onder de vlekken? En toch trok het boekje me. Ik bladerde het door en werd er blij van. Een leuk cadeautje voor onder de kerstboom! En zo geschiedde.


In het voorwoord schrijven Sofie en Camille je te willen inspireren om je te laten meevoeren op de doekjesgolf. De dames moedigen aan om snel je haaknaald te pakken. Er liggen hyggestunder - gezellige tijden - in het verschiet. En dat is precies wat er gebeurde.

Wat een fijne manier om lekker te haken en restjes op te maken. Heerlijk om te doen als je op reis bent en niet zelf hoeft te rijden. Maar ook gewoon op de bank als er anderen in de kamer zijn. Als je de toer eenmaal doorhebt, kun je heerlijk zen door haken. Het herhalen van de steken vind ik zelfs iets meditatiefs hebben.

Zie hier het eerste resultaat. Een doekje met een prachtig structuurpatroon, genaamd Kievitsei.



"Doekjes haken" begint met een kleine haakschool. Hierin wordt uitleg gegeven over de basissteken en een paar speciale technieken die gebruikt worden. Er worden 11 patronen beschreven die in 3 niveaus zijn ingedeeld qua moeilijkheid. De beschreven patronen zijn de favoriete ontwerpen van de dames en worden in meerdere kleuren getoond. Het patroon wordt kort met tekst uitgelegd en er is een telpatroon bij. Daarnaast zorgen prachtige foto's voor de nodige inspiratie en zin om te beginnen.
De beschreven patronen zijn voor vaatdoekjes. Er wordt ook beschreven met welke stekenverhouding je het patroon aan kunt passen én het aantal steken voor een keukenhanddoek staat er bij.


En over mijn twijfels wat er mee te doen: Je kunt ze natuurlijk gebruiken als vaatdoekje, maar ook als snoetenpoetser of make up verwijderaar. Ook vind ik het leuk om ze cadeau te geven. Mooi stukje zeep erbij en je hebt een een handgemaakt cadeautje. Een doekje met de mooie naam "Eranthis" met een stukje zeep uit de Provence. Wie wordt daar nu niet vrolijk van?


Tot slot nog wat feiten op een rij:

Titel: Doekjes haken
Oorspronkelijke titel: Haeklede klude
Auteurs: Camilla Schmidt Rasmussen en Sofie Grangaard
Fotografie: David Bering/Montgomery
Uitgeverij: Libero BV
Aantal pagina's: 60
ISN: 978-90-8998-894-2
Prijs: € 5,09 - € 11,49 (afhankelijk van waar je het koopt/bestelt)

Zoals je al kunt lezen: neem het boekje vooral mee als je het tegenkomt. Doekjes komen altijd van pas!

Liefs, Irene



Tekst en foto's van Irene Groenendijk.

Update van Irene: "Voor de doekjes gebruikte ik restjes katoen en haaknaald van dikte 3½. Door het gebruik van restjes ontstond de leuke kleurcombinatie van het tweekleurige doekje".

Dank je wel, Irene!

Fijne dag 🍀


Liefs van De Breimeisjes 💗💗💗

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

10 opmerkingen:

  1. Dit boekje heb ik al een paar keer in mijn handen gehad en niet gekocht met dezelfde gedachten als jij had. Nu lees en zie ik dat het wel een leuk boekje is. Jouw doekjes zien er mooi uit.

    Fijne dag, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me inderdaad een enig boekje, en zeker heel
    erg leuk om cadeau te geven. DE blauw/grijze is
    ook erg mooi geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb meer doekjes gebreid dan gehaakt, maar leuk is het zeker! En wat een fantastisch cadeau idee met zo'n mooi stukje zeep erin!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met wat voor garen en haaknaald worden deze mooie doekjes gehaakt
    Gr j.s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb restjes katoen gebruikt en haaknaald 3,5. Vandaar dat ik de grijsblauwe katoen met glitter toevoegde aan het turkoois. Daarvan had ik namelijk niet genoeg. En dat werd zo een leuke combi.

      Verwijderen
  5. Ik heb het boekje, na 6x twijfelen, ook gekocht. Heerlijke kleine projectjes om te haken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En kan iemand me vertellen of de doekjes ook "drogen" als vaatdoekje ?? Het boekje heb ik voor de "heb" gekocht 🙈 en vraag me al tijden af of ze wel bruikbaar zijn, wel als kadootjes ja, dat ziet er leuk uit maar verder, bruikbaar ?? Heerlijk blog trouwens breimeisjes, bedankt !!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uhm, anoniem heet ik niet hoor, Marlene de is de naam, al 74 jaar ;-)) houdoe..

      Verwijderen
    2. Hallo Marlene, bedankt voor je reacties. Ik gebruik ze zelf nog niet. Ik ga dit binnenkort eens vragen in een blog! Ik ben ook wel benieuwd.

      Verwijderen