{ 'anonymize_ip': true }

maandag 3 mei 2021

Voor Mama de liefste

Voor Mama de liefste


Op 9 mei is 't moederdag!
De folders staan vol met cadeausuggesties. Eigenlijk is de tijd van de zelfgemaakte cadeautjes nog het leukst, dat je kind op school iets heeft geknutseld en heel geheimzinnig doet. Hoewel het voor de leerkrachten vast moeilijk is om ieder jaar iets origineels te bedenken.

Ik geef nog steeds wel eens iets aan m'n moeder dat ik zelfgemaakt heb. Vorig jaar haakte ik een kussen voor haar. 
Tijdens een wandeling liep ik hier aan te denken en ineens kwam er een ideetje binnen. Thuisgekomen pakte ik wat restjes katoen en een haaknaald en toen rolde deze onderzetter van m'n haaknaald:


Er zit hier nog iets in dat ik zelf niet helemaal geslaagd vind, dus ik heb het nog wat aangepast. En ik heb het patroon helemaal uitgewerkt. Hierover heb ik een blog geschreven voor Breiclub.nl, die kun je als het goed is vandaag ook online vinden, hier. Omdat het al snel moederdag is, deel ik het patroon nu ook hier.


Eerst even dit: ik gebruik het anderhalve stokje. Misschien is dit mijn eigen verzonnen steek en daarom zul je 'm niet in de boeken vinden. Wel hier op mijn blog natuurlijk! 

Je haakt ze zo:
Toer 1: Begin met geel met een magische ring en haak daarin een "beginstokje" (of 2 lossen) en 9 halve stokjes. Trek de magische ring dicht en hecht je aan met wit. Sluit daarmee met een halve vaste de toer in het beginstokje (of de bovenste van de 2 lossen).

Toer 2: *in de volgende steek 1 halve vaste, 4 lossen, 1 anderhalf stokje, 4 lossen en 1 halve vaste*, herhaal van * tot * tot je rond bent en 10 bloemblaadjes hebt. 

Tip: ik heb zelf in deze toer de gele begin- en einddraad én het witte begindraadje meegehaakt, zodat die direct afgehecht zijn.

Knip de draad af en hecht netjes af.

Het bloemetje is af! Die zet ik vast en zeker in als we bij de M van de alfabetchallenge zijn!

Toer 3: Nu pak je een andere kleur naar keuze en hecht aan met een staande vaste in de achterste lus van zo'n anderhalf stokje bovenop een bloemblaadje.
*3 lossen, 2 vasten in de achterste lus van het anderhalve stokje van het volgende bloemblaadje*, herhaal van * tot * tot je alle bloemblaadjes gehad hebt. Eindig met 3 lossen en 1 vaste naast de beginvaste. Je hebt nu 50 steken.

Toer 4: Haak spiraalsgewijs door en nog steeds in de achterste lussen.
In de eerste steek 2 vasten, *in elk van de 3 lossen 1 vaste, in de eerste steek op 't volgende  bloemblaadje 1 vaste, in de tweede steek 2 vasten*, herhaal van * tot * voor alle bloemblaadjes. Eindig met 1 vaste op 't eerste bloemblaadje, vlak voor de 2 vasten waar je deze toer mee begon. Je hebt nu 60 steken. Haak een halve vaste in de  eerste van die 2 vasten.

Toer 5: *sla 2 steken over en haak in de volgende steek 7 stokjes, sla 2 steken over en haak in de volgende steek 1 halve vaste*, herhaal van * tot * tot je rond bent. In plaats van de laatste halve vaste kun je de draad afknippen en netjes met een naald sluiten en afhechten.


Vriendin Annemiek heeft m'n patroontje getest. Doordat haar garen op was, ontstond deze variatie:


Ook leuk, hé!

Ik weet nog niet of ik ze aan m'n moeder geef. Zij gebruikt altijd de pompeblêdonderzetters die ik voor haar haakte. En hoeveel onderzetters kan je hebben?
Deze passen wel goed bij haar, want ze is een hele lieve moeder en ze heet Gri, van Grietje. Het bloemetje kan ook prima doorgaan voor een marGRIet, vind ik. 

Ze zijn best snel te haken, dus als jij iets wilt maken voor je moeder, of voor iemand die Margriet heet, dan wens ik je veel plezier met het patroon!
Leuk als je het dan deelt op social media met #voormadeliefsteFijne dag 🍀


Liefs van De Breimeisjes 💗💗💗

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

7 opmerkingen:

 1. Wat een gezellige vrolijke onderzetters!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zijn leuk en staan vrolijk, maar ik snap dat je moeder de voorkeur zal blijven geven aan je Friese onderzetters.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie onderzetters hoor. En zeker weten.. zelfgemaakte cadeaus zijn het leukst om te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt mooie onderzetters zijn het, het is altijd het
  allerleukste om iets persoonlijks te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg leuk en vrolijk. Bedankt voor het patroontje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke onderzettertjes! Dank je wel voor het patroontje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor Ma-de-liefste, ga ik eens doorgeven aan kleindochter.
  Leuk ook bij een klein boeketje van..........ja juist
  Prachtig haakwerk maakte je weer.

  BeantwoordenVerwijderen