{ 'anonymize_ip': true }

donderdag 4 februari 2016

Knoop

Knoop


Dinsdag waren wij, de Breimeisjes, weer in het Fries Museum als "brei-williger". Ook deze keer weer hele leuke gesprekken met mensen die de tentoonstelling BREIEN! bezochten. Zo heb ik een hele tijd gepraat met twee dames die de modevakschool hadden gedaan. Ze vertelden dat zij een keer deze opdracht kregen: Maak een bloemkoolveldje.
Dat was duidelijk niet nuttig :-) Ik vertelde over mijn werkjes van de basisschool en dat ik o.a. een inktlap moest haken en toen herinnerde één van de twee dames dat zij dat óók gemaakt had. Dat was bij haar dat nog wel nuttig, ze leerde schrijven met een kroontjespen.

Ik heb gelukkig ook leukere werkstukken gemaakt. Op de Havo had ik ook nog handwerkles. Ik herinner me een borduurwerk, daar zal ik nog eens naar zoeken. en een etui dat ik nog steeds in gebruik heb, werkjes uit de onderbouw. In mijn uiteindelijke vakkenpakket heb ik textiele werkvormen gekozen en daarvan vond ik weer iets terug, een knoop. De techniek stond vast, volgens mij, dat was draad omwikkelen. En we moesten een knoop maken, een knoop met een naam.

Dit is mijn knoop, de sprookjesknoop. Ik heb foto's gemaakt van verschillende kanten.


Je ziet van links naar rechts een dikke draad gaan, die dwars door de knoop gaat. Dat is de hoofdpersoon, die allerlei moeilijkheden moet doorstaan, draken moet verslaan, opdrachten moet uitvoeren.


Er draaien dunne lijntjes mee in een afwijkende kleur, ik koos voor roze. Dat staat voor de "rode lijn", vaak de liefde. Ik weet ook nog dat de lerares vond dat ik dat wel rood had mogen doen.


Ik had juist gekozen voor allerlei verschillende materialen en groenachtige tinten, dat vond ik wel sprookjesachtig. Dat roze vond ik daar ook heel sprookjesachtig bij.


Als ik het me goed herinner kreeg ik er een acht voor. Ik vind het wel leuk dat ik deze weer teruggevonden heb! Ik vind het zelf nog steeds wel goed gelukt! De techniek vond ik ook leuk, maar ik heb er volgens mij nooit meer wat mee gedaan. 

En nog even over het Fries Museum: er is een breiwedstrijd:


Als je nu een leuk idee hebt voor een beestachtig leuke muts, doe dan mee! We hebben gezien dat er nog niet veel inzendingen waren, dus je maakt zeker nog kans! Het kan deze maand nog!Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

11 opmerkingen:

 1. Wat leuk en ja dan kom je vaak tot heel interessante gesprekken, het zijn ook allemaal mensen met dezelfde liefhebberij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me super leuk om toch nog eens te komen.. ;) Wie weet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eindexamen in handwerken? Ik doe het zo, helaas kon dat niet op de school waar ik zat. Zo jammerrrrr. Daarom haal ik nu alle schade in. Het breimuseum ga ik toch even onthouden. groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De helft van het vak was handwerken, de andere helft kunstgeschiedenis. Vond ik ook heel leuk en interessant!

   Verwijderen
 4. Er viel voor mij veel bij te lezen, want ik was veen volgster meer???? Geen idee wat er gebeurd is, maar ik heb me direct opnieuw aangemeld en ben gaan bijlezen. Je knoop vind ik een waar kunstwerk, mooi om te zien en nog mooier met de achterliggende gedachten erbij. Die gelukspoppetjes vind ik zó leuk en tegelijkertijd ook knap, want wat is dat pietepeuterig haken!
  Leuk dat je regelmatig in het breimuseum kunt zijn, het is vast lekker dichtbij voor je?
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij wonen in Sneek, dus de afstand is voor ons inderdaad heel goed te doen :-)

   Verwijderen
 5. Wat een inspirerende opdracht was dat. Ik vind je knoop helemaal geweldig, zeker met de uitleg van de symboliek er bij. Maar vooral om de kleuren ;-).
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk verhaal van de sprookjesknoop. Helaas kreeg ik zulke leuke opdrachten niet in de school. Ik vind de kleuren perfect gekozen van je knoop!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om zo even naar het breien van wat jaartjes geleden terug te kijken. Jouw sprookjesknoop ziet er mooi uit. Echt wel een acht waard.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb in een grijs verleden nog een jaartje pabo gedaan. Daar moest ik een boom breien. Wat een schok voor mij. Ik was inderdaad ook van de inktlappen stroming in breiland. Nu vind ik het leuk om dit soort dingen uit te proberen. Zo heb ik tijdens de reis naar ons weekendje weg een begin gemaakt voor een schapenmuts. Ik ga kijken of het wat wordt voor de breiwedstrijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je een jaartje Pabo gedaan? Grappig, ik heb de P.A. gedaan, de "oude" opleiding :-) Daar maakten we ook mooie dingen met textiele werkvormen, maar daar heb ik niks meer van! Best wel bewust weggedaan door verhuizingen, maar van sommige dingen vind ik dat achteraf jammer.

   Verwijderen