{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 9 oktober 2015

Het recept voor de taartjes voor De Keuken van Tante Cake

Het recept voor de taartjes voor De Keuken van Tante Cake


Vorige week vertelde ik al over De Keuken van Tante Cake en dat ik twee slingers heb gehaakt voor de feestelijke opening. En vandaag geef ik het "recept", oftewel het patroon van de taartjes.


Ik haakte deze taartjes zo dat ze aan voor- én achterkant even mooi zijn.
De bodem
Je haakt de bodem rond.

Haak 28 lossen en sluit de ring met 1 halve vaste.

Haak nu stokjes, vier toeren lang. Je kunt iedere toer beginnen met 3 lossen of een beginstokje en sluit iedere toer met 1 halve vaste. Een leuk effect krijg je door alleen in de achterste lus te haken: dan lijkt het alsof de bodem uit laagjes bestaat.

Als je vier toeren gehaakt hebt, vouw je de bodem "plat" en haak je de voor- en achterkant dicht met vasten door de binnenste lussen, dus door het achterste lusje van de voorste steek en het voorste lusje van de achterste steek. Dat klinkt ingewikkeld, hé! :-) Valt wel mee, hoor. De andere kant kun je open laten, daar valt de topping overheen.


De topping

Je haakt eerst een halve cirkel. In een magische ring haak je 6 stokjes. Het eerste stokje kan hier en bij alle andere toeren 3 lossen zijn of een beginstokje. Die 6 stokjes zijn de eerste toer. Keert het werk en begin met Toer 2, weer 3 lossen of een beginstokje en dan in dezelfde steek nog 1 stokje. In de andere steken ook steeds 2 stokjes (12 stokjes). Keren.

Toer 3: in de eerste steek 1 stokje (3 lossen of beginstokje) en in de volgende steek 2 stokjes. Herhaal tot het einde van de toer (18 stokjes). Keren.

Toer 4: in de eerste steek 1 stokje (3 lossen of beginstokje), *in de volgende steek 2 stokjes, in de volgende 2 steken ieder 1 stokje*, herhaal van * tot * tot het eind van de toer, alleen de laatste keer heb je maar ruimte voor 1 x 1 stoke. Je hebt nu 24 stokjes.

Nu haak je aan de rechte kant drie boogjes stokjes. Steeds 6 stokjes in één opening, het middelste boogje komt in de magische ring. Ha het laatste boogje haak je een halve vaste aan het eind.

Haak nog zo'n topping en haak ze daarna aan de halfronde kant aan elkaar met vasten. De boogjeskant blijft open, hier schuif je later de bodem tussen en dan zet je het vast.Toef slagroom
Die haak je spiraalsgewijs. In een magische ring haak je achtereenvolgens 3 vasten, 6 halve stokjes en 3 stokjes. Trek de magische ring strak en haak nu in iedere steek 3 stokjes, tot je bijna twee rondjes gedaan hebt. Eindig dan met een paar keer 3 halve stokjes in 1 steek, een paar keer 3 vasten in 1 steek en uiteindelijk een halve vaste en hecht af. 


De kers
Ook deze kun je spiraalsgewijs haken.
In een magische ring 6 vasten, vervolgens in iedere vaste 2 vasten, dan een rondje zonder meerderingen.
Dan steeds 2 vasten samenhaken en uiteindelijk met de afhechtdraad door de laatste steken rijgen en de kers dichttrekken. Eventueel kan je het iets opvullen, maar ik vind het zelf niet nodig.


Met de kers zet je direct ook de slagroom al vast op de topping, dat kun je doen met de begin- of einddraad. Die steek je door het midden van de slagroom en dan bovenin de topping. Paar keer heen en terug steken en afhechten. Naar wens kun je de slagroom nog wat beter bevestigen, maar dat mag best wat speels en los blijven.
De topping schuif je om de bodem en op de gewenste hoogte zet je het vast met een paar steken. Veel van de afhechtdraadjes kun je zo ook mooi wegwerken!

Ik heb de taartjes aan "bakkerstouw" geregen. Dat moet wel een beetje hoog in het taartje, omdat de bovenkant zwaar is door de toef slagroom.


Als je op- of aanmerkingen op het patroon hebt, laat het weten!

En met deze slinger wil ik jullie graag vast een fijn weekend wensen, een weekend met happy momentjes!


Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

8 opmerkingen:

 1. Echt helemaal leuk je taartjes slinger!!! Ik heb hem gepind, want zoals je al zag, ik zit helemaal in de breimodus :-). Maar dit is een snoepie om achter de hand te hebben!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, je geeft zomaar het hele recept cadeau, top!
  Dankjewel, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig, dankjewel! Die gaat meteen op mijn Pinterestbord, al twijfel ik nu of het bij recepten of haken thuishoort.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig, dankjewel! Die gaat meteen op mijn Pinterestbord, al twijfel ik nu of het bij recepten of haken thuishoort.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé, daar ben ik blij mee ... Ik wilde niet meteen vragen 'heb je er een beschrijving van???' toen ik de leuke taartjes voor het eerst zag.
  Dat lijkt altijd zo hebberig... Maar nu ga ik net als Angélique even een linkje op Pinterest zetten hoor. Dankjewel Akkelien!

  BeantwoordenVerwijderen