{ 'anonymize_ip': true }

dinsdag 27 oktober 2015

Dinsdag - poppendag De prinsessenjurk (1)

Dinsdag - poppendag De prinsessenjurk (1)


Een hele tijd terug, in mei, schreef ik in een poppenblog over een vraag over de opengewerkte jurk uit het boek van Arne & Carlos.
Het ging om deze zin: "1 r en leg de zijdraad tussen deze en de volg. st,.." .

Er kwamen toen al wat goede reacties en zo hebben we Jeannette op weg geholpen. Maria, van wie ik regelmatig poppen laat zien op de dinsdag, was zeer geïntrigeerd door de vraag en de jurk. "Zo moeilijk kan dat toch niet zijn", dacht ze en ze besloot de jurk te maken. Garen had ze al in huis, roze katoen. En ze begon vol goede moed. 
Volgens het patroon moet het op een rondbreinaald en die heeft Maria speciaal aangeschaft. Een korte rondbreiaald, en dat was de eerste poging die niet slaagde: met de honderd steken is de naald te kort om er ook nog mee te breien..

Bij de tweede poging zette Maria de steken op vier naalden, maar tijdens het ajourpatroon komt de omslag soms precies tussen twee naalden en dat werkt echt niet fijn...

Dankzij google ontdekte Maria de magic loop en haalde een lange rondbreinaald, het "losse" systeem van Knit Pro. Dat beviel ook niet, omdat bij het doorschuiven van de steken de draad af en toe vast kwam te zitten tussen de draad en de punten.... Dat was al poging nummer drie!

Uiteindelijk is ze met een lange rondbreinaald gaan breien, eentje die gewoon zo groot is en niet losse onderdelen heeft.
Het is haar inmiddels wel duidelijk waarom je de begindraad tussen de steken moet leggen. Het is een rapport van 10 steken, maar soms valt het samenbreien van twee steken precies op de eerste en laatste steek. Dan schuif je het patroon een steek door en brei je eerst een steek, dan de draad ertussen en daarna steek 2 tot en met steek 101 (wat eigenlijk weer steek 1 zou zijn).


Het patroon valt echt niet mee om te breien, Maria had bij iedere toer het boek zo'n beetje nodig...


Mooi wordt het wel! 


En dan kan de jurk eindelijk weer op de vertrouwde korte breipennen!

Op de foto's in het boek lijkt de jurk korter. Maria ontdekte dat die jurk ook inderdaad korter is dan in het patroon beschreven is! Een herhaling minder dan het patroon aangeeft. Tsja, dat zag ze dus pas later! En uithalen vond ze geen optie na zoveel moeite! 

Volgende week laat ik meer zien van deze prinsessenjurk en nu ga ik snel kijken of er ook poppen- of ander nieuws is bij


Juffrouw Ooievaar,
- Peggy en 
Rita

Als je ook mee wilt doen op poppendag, voor een keer of voor regelmatig, laat het weten! Dan wordt het lijstje weer wat langer! Het is zo leuk om ideetjes te delen en elkaar te inspireren!


Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.


21 opmerkingen:

  1. Knap hoor! Die laat zich niet kennen! En nu een week wachten om het eindresultaat te zien! Wat geduld......!?!
    grfr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Knap hoor! Die laat zich niet kennen! En nu een week wachten om het eindresultaat te zien! Wat geduld......!?!
    grfr

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toen ik deze blog maakte had ik het eindresultaat ook nog niet gezien, dat kreeg ik vandaag pas binnen! En er zit zoveel werk in dat ik er wel wat aandacht aan wil besteden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat lijkt me ingewikkeld, zelf heb ik hem nog niet gebreid. Maar zoals je ziet, de aanhouder wint! Knap van Maria dat ze toch niet opgaf, dit wordt echt een hele mooie prinsessenjurk!
    Grtjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik had al gehoord dat het een heel karwei was !! maar wel de moeite waard

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een doorzettingsvermogen! Maar mooi wordt het wel!
    Groetjes, Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wauw als ik dat zo lees moet je wel een ervaren breister zijn, maar het wordt inderdaad een e hte prinsessenjurk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het ziet er prachtig uit, mooie kleur, echt een prinsessenjurk. Tip: maak een brei schema, het is een ajour motief over 12 naalden en 10 steken. Dat is makkelijker dan iedere naald kijken in het boek.
    Groetjes Hella

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat Maria zeer ervaren is, maar ze vond dat dit patroon bijna nergens voor zichzelf sprak. Ze is wiskundige, dus normaal gesproken doorziet ze zulke patronen zo! Ik denk dat het gewoon ook heel lastig is omdat je in dit geval rond breit op een rondbreinaald. Dan ben je het begin en eind van het patroon een beetje "kwijt".

      Verwijderen
    2. Wat een onzin! Ik heb er al 4 van deze jurken gebreid, en ik ben geen wiskundige.....

      Verwijderen
    3. Goh, wat een pittige reactie...
      Respect dat je er vier gemaakt hebt trouwens!

      Verwijderen
  9. Het ziet er ook ingewikkeld uit dat patroon. Ajour-breien is ook niet mijn sterkste punt...
    Lieve groet,dinah

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Niemand kan beweren dat Maria geen doorzetter is ;-) Het wordt vast en zeker heel mooi, zeker nu ze het moeilijkste deel (als ik het goed begrepen heb tenminste) gehad heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou.... ik heb dus nu het eindresultaat gezien en ze heeft er best wel iets moeilijks bij bedacht!

      Verwijderen
  11. Hij wordt heel mooi maar ik geloof niet dat ik er aan ga beginnen. Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb bewondering voor het doorzettingsvermogen van Maria! Al heeft ze zichzelf nu wel meteen een aantal extra technieken aangeleerd ;-). Dus het levert wel wat op. Ajour- of lace-breien heb ik een aantal keren gedaan en vind ik wel meer aandacht vragen dan de meeste andere technieken. Ik las dat jij het resultaat intussen hebt (gezien) . Ik ben heel benieuwd naar de foto's!!
    Groetjes, Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh, dat ziet er inderdaad best ingewikkeld uit! En ik zie daar het bekende boek... maar die jurk heb ik nog nooit gemaakt... En hoop ik maar dat mijn poppen je bericht niet zien, want dan heb ik hier dus echt de poppen aan het dansen (en ze zijn net zo lekker rustig ...).

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo:),
    Ik waag me aan deze prachtige jurk, maar begrijp het leggen van de zijdraad nog niet en het lukt me niet om naar Mei terug te gaan.
    Graag een beetje hulp van een vriendin :).
    Alvast bedankt!
    Groetjes Lon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Lonneke, het gaat erom dat je de begindraad of iets anders daar tussen de steken legt, zodat je in de volgende toer weet dat daar de nieuwe toer begint.
      Omdat je op een rondbreinaald breit, is dat soms moeilijk terug te vinden, zeker bij een patroon waar gaatjes verspringen. En hier is een link naar de blog in mei toen we het erover hadden: http://debreimeisjes.blogspot.nl/2015/05/dinsdag-poppendag-een.html

      Verwijderen
  15. Hallo:),
    Ik waag me aan deze prachtige jurk, maar begrijp het leggen van de zijdraad nog niet en het lukt me niet om naar Mei terug te gaan.
    Graag een beetje hulp van een vriendin :).
    Alvast bedankt!
    Groetjes Lon

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Super, dank je wel, ook voor je snelle reactie.
    Ga ik nu lekker verder.
    Fijne avond nog Akkelien:)

    BeantwoordenVerwijderen