{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 20 juli 2022

Linnen

Linnen


Iemand die graag handwerkt, houdt van garen. En wat zijn er veel soorten!
Wol, katoen, zijde, jute, maar ook acryl en allerlei combinaties. En linnen! Linnen is een natuurlijk materiaal en het wordt gemaakt van vlas.


Deze foto maakte ik een paar jaar terug in het noorden van Frankrijk. Het wordt ook dichter bij huis verbouwd, weet ik inmiddels. Kort geleden reed ik met echtgenoot een deel van de Vlasroute in het noorden van Friesland. Ik schreef er hier al eerder over.


We begonnen in Blije. Wat een fantastische plaatsnaam, daar word je blij van 🙂
Vlak buiten Blije is dit vlasveld. Prachtig in bloei toen wij er waren!


Er blijken meerdere soorten vlas te bestaan. Bij het vlasveld van de vorige foto zag ik allemaal varianten in wit en blauwtinten. Wist je dat de bloemetjes slechts 1 dag bloeien? Er zitten wel meerdere bloemen aan 1 steel, dus zo'n veld blijft wel een flinke tijd kleur houden. En het ziet er fantastisch uit, zo'n golvend wei vol blauwe bloemetjes.


Vlas wordt al heel lang geteeld, meer dan 6000 jaar. Er zijn twee hoofdsoorten, vezelvlas en olievlas. Olievlas is voor lijnzaadolie. Deze vlas is korter, meer vertakt en wordt verbouwd voor het zaad: lijnzaad. Daar wordt dan weer olie van gemaakt.

Mij gaat het uiteraard meer om de vezelvlas. Deze soort wordt flink hoog, 80 tot 120 cm. 
Het is best een snel proces: het wordt in april gezaaid, bloeit in juni en half juli wordt het geoogst. Om zo lang mogelijke vezels te behouden, wordt het vlas met wortel en al uit de grond getrokken. 

Om er linnen van te maken moet er nog wel heel wat gebeuren. De vezels moeten van het stro gescheiden worden. Van de korte vezels kan touw gemaakt worden, de lange worden gebruikt voor textiel, bijvoorbeeld kleding. Daarvoor worden de vezels gesponnen zodat het garen wordt.

Een paar eigenschappen van linnen: het ademt goed en het draagt licht, heel prettig voor de zomertijd dus. Het kreukt vreselijk trouwens. Het is heel sterk, veel sterker dan katoen. Wat ook heel mooi is: het is ook nog eens milieuvriendelijk. Zeker als je het vergelijkt met katoen. 

Een onderdeel van de vlasroute is een "aardappelautomaat" waar je diverse producten kunt kopen (uien, aardappels, kaas, etc.) en kun je een handwerkpakket in zo'n vakje vinden, zie ook deze blog. Tot mijn grote vreugde was er nog zo'n pakket toen ik er kwam (ik heb inmiddels begrepen dat dit steeds weer wordt aangevuld). En nu heb ik deze mooie bol linnen in huis:


Lino van Borgo de Pazzi, gemaakt in Italië. Het is 100% linnen, het bolletje weegt 50 gram en dat is ongeveer 165 meter. En wat wassen betreft: handwas.
Deze kleur is grijs, kleurnummer 87.

Het ziet er prachtig uit en voelt ook mooi. Het is de bedoeling dat ik van het pakket vlaggetjes haak en/of brei en daarop "vlasbloemetjes" borduur met dit linnen garen. Dit garen lijkt me ook fantastisch voor een mooi zomertruitje of -vestje. Of een mooie sjaal.

Heb jij wel eens iets gemaakt met linnen garen? En wat zijn jouw ervaringen?


Mocht je nu meer willen weten over vlas en linnen, dan kun je uiteraard van alles vinden op het wereldwijde web. Je zou ook de Vlasroute kunnen volgen. In de route is ook een museum opgenomen, Vlasmuseum "Het Braakhok" in Ee.
Als dat te ver voor je is, er zijn meer musea ontdekte ik:
- In Koewacht (Zeeuw-Vlaanderen) is museum "'t Vlasschuurken".
- In Klundert (Noord-Brabant) is museum "Vlasserij-Suikermuseum".
- In Kortrijk (België) is museum "Texture".
Nog een toevoeging n.a.v. een reactie: In Borne is "Museum Bussemakerhuis" over de textielindustrie in Twente, hier is ook veel informatie over linnen te vinden.

Misschien leuk om eens naar toe te gaan in de vakantietijd!

Deze blog schreef ik voor Breiclub.nl. Ik heb 'm hier en daar iets aangepast voor m'n eigen blog. De versie voor Breiclub.nl vind je hier.


Zomer 2022, ook in deze periode vind je in principe 5x per week een blog met inspiratie, handwerkjes, tips of andere gezelligheid. Gezellig dat je komt kijken en lezen!

Fijne dag, fijne zomertijd 🍀🍀🍀

Liefs van De Breimeisjes 💗💗💗


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

5 opmerkingen:

  1. Een leerzaam blogbericht, het lijkt me een heel bewerkelijk proces om de juiste vezels gesoorteerd te krijgen. De bloemetjes zijn heel liefelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Akkelien, leuk om te lezen! Ook een aanrader: https://www.museumbussemakerhuis.nl/het-museum/linnen/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb dit nu in de blog zelf gezet, bedankt voor de tip! Ik weet alleen niet wie je bent ;-)

      Verwijderen
    2. Inmiddels weet ik het, Nynke van Selden Sá

      Verwijderen
  3. Linnen vind ik heel fijn om te dragen. Het lijkt me heel leuk om die vlasroute te rijden. Inderdaad onthouden voor de vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen