{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 25 september 2015

De Zeeuwse mee-brei-deken en het venijn

De Zeeuwse mee-brei-deken en het venijn


Begin september was de laatste update van mijn deken. Het lag daarna even stil. Ik ging even weg en toen was de deken echt te groot om mee te nemen. Ik moest ook even puzzelen, welke vier blokken ging ik kiezen en in welke volgorde. En ook waren er wat andere dingen die voorrang hadden.

Uiteindelijk heb ik het wel weer opgepakt, want de avonden worden al koeler en dan is het best lekker breien met zo'n dekentje, uh... , laat dat "tje" maar weg trouwens! Dus: dan is het best lekker breien met zo'n deken op schoot :-)
Ik ga breien van rechts naar links:
Blok E5: Arnemuiden - fietstrui
Blok E3: Arnemuiden blokjes 4:1
Blok E4: Breskens - Hoogland
Blok E1: Brouwershaven - staand want
Het venijn blijkt in de staart te zitten. Toen ik aan de blokken begon bleek ik in de tweede naald in Blok E4 een steek te weinig te hebben. Nou, die heb ik er ter plekke bij gemaakt.
Vier naalden later ontdekte ik waar die steek was: ergens ter hoogte van Blok E5 had ik een steek laten vallen en die was al bijna in het blok daaronder terecht gekomen, Blok D3. Die steek heb ik omhoog gehaald en toen ergens onderaan blok A5 alsnog geminderd. 
Gezien mijn pennen van zo'n 300 steken wilde ik niet de hele handel uithalen.

Dan is er ook wat verwarring bij mij omdat de foto's niet altijd overeen komen met de patronen. In Blok E1 is op de foto een veel groter deel in tricotsteek dan in het patroon beschreven wordt. Ik heb dat eens bekeken op de facebookpagina en uiteindelijk houd ik me aan de beschrijving in het patroon.

En de beschrijving van Blok E5 vind ik heel onduidelijk. Van het kabeldeel is geen teltekening, in dat deel zijn ook verbeteringen gemeld (die je hier kunt vinden op de Zeeuwse visserstruien-blog) en er wordt verwezen naar de foto, die op mijn print niet erg duidelijk is, door het rode garen dat gebruikt is. Bij het tweede deel kwam ik een fout tegen. 
Direct na deel A moest ik twee steken minderen, maar toen ik met de ruitvorm begon en dat volgens de tweede mogelijkheid wilde inzetten, kwam ik een steek te kort! Nu blijkt dat ik bij het hele deel A toch een steek te weinig heb gebruikt. Ik heb 9 x het rapport, maar had daarna steek 1 van het rapport nog moeten hebben....

Ik vond het in deel A niet storend, maar in deel B heb ik die steek wél nodig!
Met kunst- en vliegwerk en twee haaknaalden en veel wilskracht heb ik die ene mindering weer ongedaan gemaakt, zonder de acht naalden helemaal uit te halen. Volgens mij zie je er niks van in 't grote geheel. En nu maar hopen dat de blokken 21, 22, 23 en 24 verder goed gaan.

Het is weer vrijdag! Ik wens jullie graag een heel fijn weekend! Geniet van de happy momentjes!Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

12 opmerkingen:

 1. Wat een avontuur he, die deken :-)
  In het begin van het patroon staat wel beschreven dat de foto's die bij de patronen zijn geplaatst alleen een indruk geven van het patroon - dus zéker niet de steken tellen. Dit komt omdat de eerste lappendeken eigenlijk niet als deken was bedoeld....de breisters van de zeeuwse visserstruien breiden op ons verzoek allemaal een voel-lapje (van allerlei verschillende wolsoorten die voor de truien waren gebruikt). Die lapjes waren bedoeld om de bezoekers van de expositie (vorig jaar) te laten voelen. Pas op het laatste moment is besloten om een deken van de deze lapjes te maken. Door de enthousiaste reacties op de expositie is er besloten om een écht patroon te maken (geen dagelijkse kost voor Anja). En pas dáárna is nogmaals de witte deken in één stuk gebreid.
  Je deken ziet er in elk geval prachtig uit!

  Groeten,
  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je leuke en uitgebreide reactie, Jeanet! Dat weet ik ook wel dat de foto's niet helemaal kloppen met de patronen, dat heb ik wel gelezen. Al bij al vind ik het een fantastisch project! Nu heb ik wat tegenslagen en ik zal straks ook blij zijn als het af is. Dát is bij mij ook zo, als ik de steken dan afkant: ik hoef het niet meer in elkaar te zetten! En die paar foutjes zie je niet in het grote geheel :-)

   Verwijderen
 2. Wat een doorzetter ben jij!! Wat wordt je deken mooi en wat een leuke foto is het van jou al breiend met die grote lap op schoot :-).
  Wat je beschrijft met steekje te veel, steekje te weinig en steekje naar beneden gezakt, had ik deze week met de Sari ook, toen ik hem na een aantal weken niet er aan breien weer oppakte. Net alsof je opnieuw het patroon moet gaan aanvoelen.
  Het gaat verder vast helemaal goed!!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, als je eenmaal weer bezig bent, dan gaat het haast vanzelf, hé.

   Verwijderen
 3. nou dit is wel een deken voor volhouders zeg, een 10 voor je doorzettingsvermogen!
  Het ziet er al prachtig uit, en inderdaad heerlijk zo'n warme deken op je benen terwijl je aan het breien bent.
  fijn weekeind,
  groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O, super wordt het!
  Het is op de eerste foto wel te zien dat je "iets" met blauw hebt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een groot spul op je schoot nu, lekker warm, maar handig??? daar stel ik me vragen bij. Jij hoeft wel niks meer in elkaar te naaien nadien zoals ik. Je deken is wel heel mooi en egaal gebreid en de kleur blijf ik geweldig vinden! Succes nog!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het word een prachtige deken! Maar inderdaad wel vervelend als het soms niet helemaal uitkomt met de steken! Gelukkig ben je heel handig en los je het weer heel professioneel op. Het is een echte top deken die je heel mooi gelijkmatig gebreid hebt en waar je nog jaren plezier van kan hebben.
  groetjes Akke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het word een prachtige deken! Maar inderdaad wel vervelend als het soms niet helemaal uitkomt met de steken! Gelukkig ben je heel handig en los je het weer heel professioneel op. Het is een echte top deken die je heel mooi gelijkmatig gebreid hebt en waar je nog jaren plezier van kan hebben.
  groetjes Akke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker warm en knus z'n mooi creatief stukje op schoot. Maar als je begint met steken laten vallen en opnemen om iets wat niet klopt te verhelpen dan haak ik af hoor!!! Zo goed kan ik niet breien. Als ik een steek laat vallen dan kan ik echt alles uithalen anders zit er een gat.. Nou vooruit een klein steekje laten vallen gaat soms nog net goed... hahahaha. Maar hij wordt prachtig....

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er mag best een 'foutje' in zitten, vind ik. Het is toch hàndwerk?
  Ik vind je deken heel mooi worden, houd er wel van om alles in één kleur te doen.
  Dus je breit de hele deken in de breedte i.p.v. blokjes... Wat een uitdaging!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Laatste loodjes! Maar je deken is echt prachtig! En het niet in elkaar hoeven zetten, zo fijn!
  Nog even doorzetten, en je hebt een prachtig exemplaar voor de winter!
  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen