{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 24 oktober 2014

Dekens haken

Dekens haken


Afgelopen dinsdag was onze handwerkavond en als thema hadden we deze keer "dekens". Niet dat er op die avond direct dekens moesten worden gehaakt, natuurlijk. We waren hele leuke zeshoeken tegengekomen en daar kun je o.a. een mooie deken mee haken.
En het was leuk om even aandacht te geven aan de V-steek.Zelf vond ik deze steek op Annemaries Haakblog. Nu zit in haar beschrijving volgens mij een foutje in en daarover heb ik met haar gemaild. Ze heeft het niet aangepast, daarom geef ik nu hier mijn interpretatie van de steek. Het gaat vooral om het aantal opzetlussen, dus zo groot is het verschil ook niet. De eerste toer is het lastigst en dan is het wel belangrijk dat het aantal lossen klopt. Al kun je daar wel een beetje in smokkelen. Daarna herhaal je steeds de tweede toer, tot je deken lang genoeg is naar je zin.
Zet een aantal lossen op, deelbaar door 3, + 5.

Toer 1: haak in de vijfde losse vanaf de haaknaald 1 stokje, 1 losse, 1 stokje. *sla 2 lossen over, in de volgende losse 1 stokje, 1 losse, 1 stokje*, herhaal van * tot * tot er nog 2 lossen over zijn. Haak in de laastste losse 1 stokje.
Toer 2 en alle volgende: 3 lossen (= beginstokje), haak in iedere V van de vorige toer (om de losse tussen 2 stokjes) 1 stokje, 1 losse, 1 stokje. Haak aan het eind 1 stokje in de derde losse van het beginstokje van de vorige toer. 
Ga door tot je de gewenste lengte hebt!


Als afwerking is een toer vasten rondom mooi. Haak in elk stokje en in om elke losse 1 vaste, op de hoeken 1 losse (of 2 á 3 vasten), om elk stokje aan de zijkant 2 vasten, onderaan 2 vasten tussen de V's en 1 vaste in de steek waarin 2 stokjes samen komen en aan de andere zijkant weer 2 vasten om ieder stokje.

Je kunt meerdere toeren vasten haken en/of nog een sierrandje eraan.

Een leuke steek om te haken met verloopgaren. Ook heel leuk om iedere toer een andere kleur te gebruiken.


Zelf had ik een grote hoeveelheid van die fellere blauwe katoen. Ik haalde er nog wat grijs en lichtblauw bij. Als je mijn blog volgt, wist je dit al: er "moest" nog kleur bij. Uiteindelijk heb ik besloten voor paarse en roze tinten te gaan en ook van die kleuren bleek ik aardig wat in huis te hebben. 


Zo leuk om te doen! Dit kan ik heel goed doen tijdens tv kijken! Ik heb vrij lange toeren, de breedte is bijna 150 cm. Toch haak ik er dan zomaar weer een paar toeren bij, iedere toer een andere kleur. En eens niet op schema, maar op gevoel! 

Fijn weekend gewenst!

Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

8 opmerkingen:

 1. Ha,ha, waarom ben ik niet verbaasd dat het roze en paarse tinten geworden zijn. 't Ja, ik heb er ook zo een zwak voor. Ik vind het geweldig dat je het geduld hebt om een deken te maken. Ik twijfel of ik het zou volhouden.
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooo vergeet ik toch te zeggen hoe mooi je deken wel is!!!!
  Fijn weekend nog
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind de steek er heel vrolijk uitzien!
  De deken wordt erg gezellig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er mooi uit met die steek! Ik kende hem nog niet...
  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je dat snel gedaan zeg! Hij is echt heel mooi geworden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is nog niet klaar, hoor Jacq! Ben nog maar op ongeveer 60 cm en de bedoeling is dat het een meter of twee wordt! Ik haak rustig door :-)

   Verwijderen
 6. leuk hoor, en wat een mooie kleuren ook. Nu nog aan het haken voor de tv, straks kruip je lekker onder je deken voor de tv, heerlijk.

  groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat wordt een prachtig deken. Knap dat je het geduld hebt om telkens zo'n lange toeren te maken. Het zou niks voor mij zijn ...

  BeantwoordenVerwijderen