{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 8 oktober 2014

Hele oude mutsen

Hele oude mutsen


Vorige week donderdag had zoon zomaar een dag vrij van school, een studiedag voor de leerkrachten. Een ideale dag om iets speciaals te doen en ik stelde echtgenoot voor om naar Amsterdam te gaan. We waren nog niet in het Rijksmuseum geweest. We hadden ook kunnen wachten tot de herfstvakantie, maar dan loop je weer grote kans dat het dan heel erg druk zal zijn. Dit was dus een kans die we hebben gepakt!
Zoon nam nog een vriend mee. Heel leuk, dat deze twee pubers wel meewilden naar het museum! 

Het Rijksmuseum ziet er echt fantastisch uit en de collectie is groot en afwisselend. Natuurlijk hebben we de Nachtwacht gezien. En er is zelfs een heel vliegtuig! 


Iets heel bijzonders vond ik deze mutsen:


Wollen mutsen van Nederlandse walvisvaarders. Ze zijn in 1980 gevonden door archeologen in graven van Nederlands walvisvaarders en arbeiders die in de zeventiende eeuw in de buurt van Spitsbergen zijn overleden.  De skeletten hadden deze mutsen nog op! Goede kwaliteit dus.Heel bijzondere informatie was te lezen bij de vitrine: dat de mutsen allemaal uniek waren en dat de mannen elkaar herkenden aan het streeppatroon van de mutsen.


Vanwege de barre kou waren de mannen namelijk zo dik ingepakt en de mutsen zo naar beneden getrokken dat alleen de ogen nog zichtbaar waren. Fascinerend!

Wij parkeerden bij een P&R, Bos en Lommer. Dat is goed bevallen. Een zeer voordelig tarief en vandaar reis je makkelijk met de tram naar het centrum, ook met voordelige kaartjes. En de kaarten voor het museum hadden we thuis al gekocht, met onze e-tickets hoefden we niet meer naar de kassa in het museum. 
Verder uiteraard nog even in Amsterdam gekeken. En heerlijk geluncht op een terras bij dit mooie pand.Wat een mooie dag, begin oktober!

Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

10 opmerkingen:

 1. Weet ik meteen hoe je uitje was! Er is dus meer te zien dan oude schilderijen. Hij staat op mijn to-do-list, maar ik twijfelde steeds. Ben meer van de wat modernere kunst. Ga toch eens een kijkje nemen! Ideaal, he? Dat parkeren voor heel weinig in A'dam.

  groet, Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is ook modernere kunst! Ook van Rietveld en Mondriaan. Het is echt een aanrader! En je hebt inmiddels een uitgebreide mail, Irene! :-)

   Verwijderen
 2. Volgens mij heb je het goed getroffen en was het inderdaad niet zo druk.
  Wij zijn geweest op een moment dat je over de hoofden kon lopen. Ik heb echt geen muts gezien. We wonen gelukkig niet zo ver van Amsterdam dus we gaan nog wel eens een keer! Leuk om die mutsen te zien! Ik vind ze zo lang....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dit was echt ideaal, zo buiten de vakanties om! Ik ben voor méér studiedagen op scholen :-)
   Die mutsen zijn zeker lang, ik vind het ook vreemde modellen. Misschien werden ze omgeslagen?

   Verwijderen
 3. Leuk he? Je hebt meer gezien dan ik...ik ging in de voorjaarsvakantie en toen was het heel erg druk, ook met scholen en groepen. Ik moet echt nog eens terug want heb maar een heel klein stukje gezien. Wij hebben ook geparkeerd bij die p en r, dat is echt erg handig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik er ook nóg wel eens heen wil. Het is een prachtig museum!

   Verwijderen
 4. Het is genieten geblazen in dat mooie museum. Ik heb voor mijn museummanie een Museumkaart gekocht, in Leiden loop ik ook zo graag rond in het Volkerenkundige museum, wat een mooi handwerk/ambacht daar allemaal.

  En over de mutsen: in 2010 had het Rijksmuseum het blog Brijksmuseum opgezet, rondom de restauratie van de mutsen, het staat nog steeds online.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, wat leuk! Dát ga ik binnenkort nog eens in een blog zetten! Dank je wel voor de link!

   Verwijderen
 5. Voor ons is het niet zo maar eens rap over en het weer rijden. Dus geniet ik zo van het museum bezoek. Het verhaal van de mutsen is heel interessant. Misschien waren die mutsen zo lang omdat ze die diep over hun hoofd trokken? 't Was er tenslotte wel heel koud hé.
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heerlijk een museum. Ik vind het altijd ontzettend leuk om objecten te zien die veel hebben megemaakt en alsnog bestaan!

  BeantwoordenVerwijderen