{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 13 februari 2015

Wiskundig breiwerk

Wiskundig breiwerk


Rekenen is op zich wel mijn ding, mijn hoofd rekent altijd! En bij 't haken en breien ben ik steeds aan het tellen. Voor het inbreien van namen in de kerstballen is ook altijd een rekensom nodig. Maar nu ben ik toch echt met een wiskundig breiwerk bezig: ik brei de Möbius-sjaal! En dat is echt iets aparts. Ik citeer wikipedia: "Een Möbiusband is een ruimtelijke figuur die slechts één vlak en één rand heeft". 


Bron: wikipedia


Voor dit breiwerk schafte ik speciaal breigereedschap aan: een rondbreinaald van Knitpro met een draad van 1 meter, dat had ik hier al laten zien. Ik had al eens eerder een poging gedaan op een naald van 80 cm, maar dan kom je echt ruimte te kort.


En dit is de opzet, dat ziet er nogal rommelig uit. Dit wordt het midden van de Möbius. Dit heb ik gedaan met hulp van een youtube-filmpje, ik vond het hier bij blij-dat-ik-brei, altijd een bron van inspiratie.En dan ga je breien. Het patroon is op zich verder niet zo ingewikkeld: steeds 7 rondes recht breien en 7 rondes averecht. Die sleutelhanger die je ziet laat je weten dat je een ronde af hebt. Dat is wel nodig, want eigenlijk is het een soort van oneindige naald, het gaat maar door!De breipen is zowel aan de boven- als aan de onderkant van het breiwerk. En brei je de hele tijd recht, dan lijkt het alsof de onderkant averecht gebreid is en dat geldt ook andersom.


Ik vind het wel heel spannend hoe groot het straks zal zijn. Tussentijds passen gaat nu niet.

Al googlend vond ik tijdens het schrijven van deze blog nóg een beschrijving met een filmpje, een iets andere methode, hier bij Garnstudio. En er staan prachtige exemplaren op het internet!
In mijn hoofd denk ik aan een gehaakte versie. Volgens mij zou dat ook moeten kunnen! Dat wordt verder experimenteren! 

Als je zo'n Möbiusband plakt van papier, dan kun je er nog een leuk trucje mee doen. Kinderen zullen het ook heel verrassend vinden. Het is dan wel aardig om drie stroken te nemen en van alle drie plak je de uiteinden aan elkaar, de eerste zonder slag, de tweede met een halve slag (dat is de Möbius) en in de derde doe je een hele slag. En dan knip je ze precies in het midden van de strook helemaal rondom door. Het verschil is heel verrassend!

Het is vrijdag vandaag, ik wens jullie allemaal graag een heel fijn weekend! En een mooie Valentijnsdag natuurlijk!Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.


8 opmerkingen:

 1. Wat ben je al een eind ziet er mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is al weer een paar jaar geleden dat ik mijn möbius breide, maar herinner me datzelfde gevoel. Dat van Huh?? hoe zit het nou?? Wel een leuke uitdaging! Ik breide hem toen ook nog in een voor mij nieuwe versie van de patentsteek en heb best een paar foutjes gemaakt :-).
  Die van jou lijkt erg leuk te worden!! Mooie kleur! Ben heel benieuwd naar het reslutaat!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Veel plezier met breien, lijkt me een leuke uitdaging :-)
  En ja hoor, er zijn ook heel wat gehaakte versies te vinden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt ingewikkeld, als ik er ooit aan begin gooi ik je een hulplijn toe denk ik, jij hebt nu ervaring zat ondertussen. Het ziet er in elk geval al heel mooi uit.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O, Akkelien, na een werkdag zit het er voor mij niet in om nog wiskundige berekeningen te maken. Maar ik vind je sjaal wel heel mooi. En je ziet precies op de foto"s dat die zacht is. Spijtig dat je dat niet kan voelen hé. Zou nog een toffe uitvinding zijn.
  Fijn weekend.
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat leuk! ik had hier nog nooit van gehoord, en inderdaad je hoofd zit altijd vol met sommetjes. Ik vermoet dat deze prachtige sjaal nog wel eens een grote hit kan gaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, die moebius heb ik ook al eens gebreid. Heel bijzonder hoe dat gaat en lekker makkelijk als het eenmaal op de rondbreinaald staat: gewoon lekker doorbreien :)

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat mooi het ziet er lastig uit maar misschien valt dat mee

  BeantwoordenVerwijderen