{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 14 augustus 2013

Zacht en vrolijk

Zacht en vrolijk


Breien en haken, er gaat haast geen dag voorbij dat ik niet een aantal steken maak. Ik heb altijd wel wat werkjes liggen. Vaak eigen projecten en af en toe ook eens een opdrachtje.
Nu kreeg ik de vraag of ik een hoofdband/haarband kon maken. Het was voor een meisje, tienerleeftijd, dat momenteel hoofddoeken moet dragen... Terwijl eigenlijk een band al breed genoeg zou zijn en voor zo'n jonge meid.... Ik vroeg welke kleur het zou moeten worden en wat de bedoeling precies was. "Neon natuurlijk. Gewoon, leuk met een paar bloemetjes!" was het antwoord.

En dan ga je denken. Volgens mij moest het zacht en vrolijk worden. En ik had natuurlijk die leuke katoenen neon! In de vakantie was ik al begonnen, op een rondbreinaald, maar het ging niet goed. Door het heen en weer schuiven beschadigde de draad. Uiteindelijk thuis aan de slag met vijf pennen en 112 steken. Nog wat gepuzzel met welke steek. Ik wilde het zacht, dus geen naden en lekker rekbaar.
Ik begon met iedere kleur op een andere plek, omdat je dan niet steeds op dezelfde plek de kleurwisseling hebt en het minder opvalt.
Ik gebruikte boordsteek 3-1, dus 3 recht, 1 averecht. En zag al snel dat dan de "binnenkant" eigenlijk ook heel leuk werd:


Uiteindelijk bedacht ik zo, al breiend, dat ik de bloemetjes zo wilde maken dat ze aan beide kanten konden en ik wilde geen klittenband gebruiken. Dat is namelijk niet zacht. 

Voor de bloemetjes heb ik kleine lapjes gebreid:


Steeds in de kleur van de bloem:En dat heb ik aan elkaar vastgezet met de afhechtdraden: In het midden van de hoofdband heb ik drie openingen gemaakt door in de ene toer twee steken af te hechten en er in de volgende toer weer twee bij te maken op die plaats:
Ook zonder bloemen is de band nu draagbaar, want de openingen vallen niet eens erg op!
Zo ziet het er dan aan de binnenkant uit als de bloemen erop zitten:Dit is het resultaat met de drie bloemetjes:En het kan dus ook zo:

Omdat dit meisje wel wat geluk kan gebruiken deed ik er een mini-gelukspoppetje bij. 

Nog even iets anders. Ik wil even wat aandacht voor Esperanto en hun acties aanstaande zaterdag op de markt in Coevorden. Hanneke heeft allemaal beertjes gebreid om dan te verkopen voor het goede doel, ik liet er al een aantal zien op mijn blog (kijk bijvoorbeeld hier). Ook verkopen ze hele mooie en lekkere taartjes. Hier is een link naar meer informatie over hun actie en het goede doel. Ik wens hen vast heel veel succes!

Liefs van De Breimeisjes!

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie haarband, ze zal er vast erg blij mee zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi die hoofdband zo. Daar zal dat meisje vast heel veel plezier van hebben. Bedankt voor de aandacht voor onze actie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een pracht van een hoofdband, zou meteen weer jong willen zijn :) Die zal vast veel gedragen worden!
  Heel knap opgelost met de bloemetjes hoor!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een vrolijke band is dit geworden, daar moet je wel blij van worden
  groetjes jokie

  BeantwoordenVerwijderen