{ 'anonymize_ip': true }

maandag 21 januari 2013

Blauwe maandag

Blauwe maandag


De laatste hele week in januari en dan de maandag. Dat noemen ze blauwe maandag. De meest deprimerende dag van het jaar. De meeste goede voornemens zouden mislukt zijn. De vakanties zijn nog ver weg. De dagen zijn nog donker.... 
Hoog tijd om elkaar eens vriendelijk en bemoedigend toe te lachen! Als ik iemand een kaartje stuur doe ik er vaak een gehaakt hartje of bloemetje bij. Voor "de mannen" heb ik deze smiley bedacht. Een lekker makkelijk patroontje:


Begin met 2 lossen
toer 1: 6 vasten in de 2de losse vanaf de haaknaald (6 vasten)
toer 2: 2 vasten in elke vaste (12 vasten)
toer 3: *1 vaste, 2 vasten in volgende vaste*, dit haak je 6 x (18 vasten)
toer 4: *2 x 1 vaste, 2 vasten in volgende vaste*, dit haak je 6 x (24 vasten)
toer 5: *3 x 1 vaste, 2 vasten in volgende vaste*, dit haak je 6 x (30 vasten)
toer 6: *4 x 1 vaste, 2 vasten in volgende vaste*, dit haak je 6 x (36 vasten)
toer 7: *5 x 1 vaste, 2 vasten in volgende vaste*, dit haak je 6 x (42 vasten)
Haak zo door tot je het groot genoeg vindt. In mijn geval is dat meestal bij 54 vasten, dus nog twee toeren extra met meerderingen.

In de laatste ronde haak je in het midden van één kant 30 lossen, zodat je een ophanglus hebt. Je sluit af met twee x 1 halve vaste en hecht dan af.

Voor een "snow-smiley" haak je dan nog een ronde vasten met een pluisgaren. Je hoeft dan niet meer te meerderen.
Het gezicht kun je erop haken. De draad houd je aan de onderkant van het werk en met de haaknaald haal je een lusje door op de gewenste plaats, je haakt dan eigenlijk lossen op het werk, het is in principe hetzelfde als de geborduurde kettingsteek. De techniek heet bij mijn weten tamboureren.

Je kunt ook twee gezichtjes maken en die dan aan elkaar haken, zodat je aan twee zijdes een gezichtje hebt. In dat geval hoef je de ophanglus ook pas te haken in die ronde dat je ze aan elkaar haakt. Extra leuk en handig is dat je nu geen draadjes hoeft af te hechten! Die kun je namelijk gewoon onderaan laten hangen, met een grote knoop. Dat idee komt natuurlijk bij de gelukspoppetjes van Annemarie Arts vandaan!Er zijn nog wel meer versies te bedenken! Ik heb ook wel een opkikker-smiley gemaakt, uiteraard groen en dan een een soort van uitstulpingen links en rechts aan de bovenkant. Op onze website zijn ook wat variaties te vinden, o.a. hier.

Kan ik iemand blij maken met zo'n smiley? De  twee smiley's van de laatste twee foto's heb ik speciaal voor deze blog gemaakt. De donkerblauwe is oranje aan de andere zijde, de lichtblauwe heeft geel aan de achterzijde. Als je belangstelling hebt, laat dan een berichtje achter! (25 januari: inmiddels heb ik al bedacht naar wie deze smiley's gaan, ik laat het weten op maandag 28 januari.)

Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

5 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor de smiley op je blog.
  Mijn dag kan al niet meer stuk :-)
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke smileys Akkelien, je maakt ons meteen weer vrolijk zo!
  Groetjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij radio 2 mocht je leuke liedjes aanvragen om van Blue Monday een Happy Monday te maken. Bij jou krijg je leuke smileys!

  Wat is het leven toch mooi als je het maar wlt zien!

  Warme groet,
  Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh leuk zeg! Ik doe graag mee, een smiley is altijd leuk toch

  Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga je smiley gebruiken om het bedankkaartje voor onze actie op te vrolijken. Ik maak ze kleiner, 30 vasten en met nld nr. 2. En natuurlijk in onze verenigingskleuren. We hebben ze pas over een paar maanden nodig maar ik ben toch maar vast begonnen. Als we de kaartjes gaan uitdelen zal ik er 1 aan Ietje meegeven, kun je zien wat het geworden is.

  BeantwoordenVerwijderen