{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 14 juni 2017

Knopen

KnopenAl vanaf het begin van dit handwerkseizoen hadden we vaag het plan om eens wat met macramé te doen en nu hebben we het eindelijk gedaan. 


Via het wereldwijde web kun je allemaal technieken en knopen leren. En er zijn boeken. Zelf ben ik altijd nog heel blij met dit boek:


Ik heb het echt al heel lang, ik zag dat het een uitgave was van Vroom & Dreesman en al van 1976. Ik denk dat ik het toen nog niet kreeg, toen was ik 11, maar ik weet het niet zeker. Er staat echt van alles in, wat breien en haken, maar ook weven en dan ook daar weer verschillende technieken van (kort geleden las ik een hele leuke blog bij Hilde, over kaartweven. Dát staat er dus ook in!). Dus mocht je het boek zien liggen in een kringloopwinkel of zo... 

Zelf kwam ik bij de Dorcaswinkel dit boekje tegen en dat kon ik niet laten liggen voor een euro.


Die boeken nam ik mee ter inspiratie. Kijk dan:Prachtige wandhangers en dat vogelhuisje! Geweldig toch!

En ik verzamelde een heleboel Zpagettigaren en  wat takken.Zelf had ik dus bedacht dat ik een hart wilde knopen. Ik herinnerde me dat je met de cordonknoop lijnen kunt maken. Het is een beetje puzzelen en een beetje schuiven. Als je de bovenste helft van het hart hebt, kun je het gaan opvullen met weitasknopen. Ik had zelf nogal lange draden genomen, dat is eerst even uit proberen. Er kon makkelijk nog een hart bij. 


Onder deze gebogen lijnen begin je dan met die weitasknopen. Aan beide kanten houd je twee draden om eerst de randen aan de zijkanten te knopen. En dan werk je de lijnen verder naar binnen toe. Het lijkt me ook leuk om in zo'n hart te weven, maar zelf liet ik dit tweede hart nog even "leeg". 


Ik heb het nog niet afgewerkt, je zou nog wat kunnen knopen, of er een tweede tak in kunnen knopen. Ik liet het nog even los om tijdens de handwerkavond eventueel nog wat voor te kunnen doen. Ik vond het wel weer leuk om eens mee bezig te zijn. En met het Zpagettigaren ging 't ook prima. Al zitten daar af en toe al knopen in... Dat moet je maar een beetje negeren, een knoopje meer hier en daar.
De foto's van de handwerkavond komen later deze week.

Nog even dit over macramé: bij het knopen met paracord gebruik je in principe ook dit soort knopen, dus best kans dat je er wel wat van weet 😊Liefs van De Breimeisjes!

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

9 opmerkingen:

 1. Geinig, eens iets op een ander handwerkgebied proberen en nog met leuk resultaat ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee met dat hart. Het is een geslaagd project. Ook leuk het idee om erin te gaan weven! Wat een leuk boek ook. Ik heb het even gegoogled en kwam meer leuke ideeën erin tegen. Misschien toch eens mijn ogen open houden in de kringloop (hoewel ik al in de kast zat te kijken welke boeken er weg zouden kunnen :) Hier hangt ook een tas met iets dikker garen wat ik voor macramé gekocht heb. Elke dag werp ik er een blik op en denk ik: Binnenkort...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk geworden! Geweldig dat al die 'oude' technieken weer helemaal 'hip' zijn!
  Leuk die oude boeken en het fijne is dat ze echt tijdloos zijn. Veel plezier met verder knopen.
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. PS: ik heb weer geklikt natuurlijk en nog steeds op franse advertenties 😂

   Verwijderen
  2. PS: ik heb weer geklikt natuurlijk en nog steeds op franse advertenties 😂

   Verwijderen
  3. Heel fijn :-) Zo word ik ook weer wat gecompenseerd! Merci beaucoup!

   Verwijderen
 4. Macramé, vroeger ooit gedaan op school. Wat grappig dat dat allemaal weer terug komt. Zo leuk ook wat je gemaakt hebt. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi, dat knopen is echt weer 'in'. Leuk, ik zie dat nog hangen bij mijn ma thuis.
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb dit berichtje helemaal gemist. Inderdaad het erg leuk. Ik ga het ook proberen met ander garen. Kan bijna niet wachten... je 1ste poging is best goed gelukt.

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen