{ 'anonymize_ip': true }

maandag 7 november 2016

Piet en zo

Piet en zo


Een heel speciale naam voor mij: Piet. Mijn zoon heet namelijk Piet. Hij kreeg die naam, omdat wij kozen voor vernoemen, dus kozen we namen uit de familie en hij heet Piet naar z'n vaders vader en als tweede naam heet hij Jouke, een naam uit mijn familie. Mijn broer heet zo en die is weer vernoemd naar Pake, de vader van onze vader.

Er is nogal wat discussie over Piet. Dat is weliswaar een andere Piet, maar ook die Piet is bijzonder voor mij. Ik heb 'm al eens gehaakt. En ook nog twee van z'n collega's:


Dat was in november 2013 en het patroon had ik gedeeld op de website en dat verhuis ik vandaag naar de blog.
De inspiratie vond ik toen via Pinterest bij de blog "haken en zowat meer" Hier is de Breimeisjes-versie!


Gezicht:
Haak met de gewenste kleur (ik gebruikte bruin) een cirkel. Begin met een magische cirkel (of 2 lossen) en haak hierin (of in de eerste van die 2 lossen) 6 vasten.
Je haakt verder spiraalsgewijs en meerdert iedere toer 6 steken:
toer 2: in iedere vaste 2 vasten (12)
toer 3: in elke 2e vaste 2 vasten (18)
toer 4: in elke 3e vaste 2 vasten (24) etc.
Ik haakte totdat ik 48 vasten had. Ik liet de meerdering in iedere toer verspringen, zodat ze niet precies op dezelfde plaats komen. De vorm wordt dan ronder.Als je precies op dezelfde plaats meerdert, wordt de vorm zeshoekig. Dat zie je op de volgende foto bij het roze haakwerkje, bij de paarse zijn de meerderingen steeds op een andere plaats gedaan.


Kraag:
Toer 1: hecht aan met wit in de voorste lussen aan de onderkant en haak vasten. Blijf meerderen, ik deed het zo: haak 3 vasten, in de volgende steek 2 vasten, dan 8 vasten, in de volgende steek 2 vasten en dan nog 3 vasten. Keer het werk en haak 1 losse.
Toer 2: haak 5 vasten, in de volgende steek 2 vasten, dan 9 vasten, in de volgende steek 2 vasten, en dan tot het eind van de kraag vasten. Keer het werk.
Toer 3: 3 lossen, 1 vaste, tot eind van de kraag. Afhechten.Haar:
Ik haakte met zwart een randje haar bovenop het gezicht, als het ware in de laatste toer, steeds 3 lossen en 1 vaste. Laat ongeveer twee steken tussen het haar en de kraag vrij.

Hier is het haar klaar:


En dit is dan de achterkant:


Muts:
Toer 1: haak met een andere kleur in de voorste lussen aan de bovenkant een aantal vasten. Dit is naar eigen inzicht en mag best een beetje scheef. Ik haakte er 18. Keer het werk en haak 2 losse.
Toer 2: haak nu met halve stokjes, in de eerste steek 3 halve stokjes, dan 5 x 1 half stokje, in de volgende steek 3 halve stokjes, 5 x 1 half stokje, in de volgende steek 3 halve stokjes, 4 x 1 half stokje, in de laatste steek 3 halve stokjes. Keer het werk, haak 2 lossen.
Toer 3: haak in elke steek 1 half stokje, alleen op de middelste groepjes meerderingen haak je 3 x achter elkaar 2 halve stokjes. De laatste paar steken van de toer kun je vasten haken. Afhechten.


Mond:
Met rood haak je een mond bovenop het gezicht, de draad is onder het werk. Je kunt het ook borduren.
Ogen:
Begin met wit, 2 lossen. In de eerste losse 4 vasten, waarbij je de laatste omslag van de 4e vaste met zwart doet. Dan met zwart 2 vasten, waarbij je de laatste omslag met wit doet. Hecht af, met de begin en eind draadjes zet je de ogen op het gezicht. Aan de achterkant heb je nu heel veel losse draadjes. Die van de muts en kraag hecht je af, van de andere kun je een stuk afknippen.


Haak nog een cirkel, zo groot als het gezicht, dit mag in een andere kleur! Haak met bijvoorbeeld geel deze cirkel aan de achterkant, gebruik van beide cirkels de achterste lussen. Je kunt nu "oorringen" haken door zo'n 7 lossen te haken op de stukjes tussen het haar en de kraag. Of doe het met de kleur die je ook voor het gezicht gebruikte en haak dan op de stukjes boven de kraag een paar halve stokjes of stokjes, dat zijn dan de oren.
Bij het aan elkaar haken kun je aan de bovenkant een ophanglusje haken van 30 lossen. Als je rond bent met haken, hecht je af en werk je de draadjes weg. Een pluim/veer op de baret maakt het helemaal af! (Haken? 9 lossen, daarop 1 halve vaste, 1 vaste, 1 half stokje, 2 stokjes, 1 half stokje, 1 vaste, 1 halve vaste.)Nog even, dan komen ze aan, Klaas en de Pieten. Ik heb gehoord dat we dit jaar roetveegpieten hebben. Hoe haak je die? Met een verloopgarentje? Misschien geeft dat best een leuk effect :-)
In ieder geval vind ik het een hele leuke tijd en vind ik het Sinterklaasfeest een heel erg leuk feest. Surprises knutselen, proberen zo goed mogelijk te dichten en leuke cadeautjes zoeken, ik houd ervan! 
Jullie ook?


Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

12 opmerkingen:

 1. Ja super leuk feest ben er ook dol op, leuke Pietjes!
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooie pietjes en voor mij zijn dit de echte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke Pietjes!
  Nee, met deze discussie is het voor mij geen feest meer. Ik kijk niet eens meer naar de intocht. Gelukkig zijn mijn jongens al groot ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een lieve leuke pietjes. Jaah ik ben gek op het Sinterklaas feest. En roetpietjes zwartepietjes veegpietjes wat maakt het uit. Het feest is er toch niet minder om? De mensen maken er een veel te groot ding van. De kinderen maakt het niet uit. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een leuke pieten !!!
  ik wens je een fijne en creatieve week toe ..
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind je Pieten schattig en ze kijken zo vrolijk. Leuk dat jouw zoon Piet heet. Laatst in Friesland ontmoette ik een Friese Pyt. Vond ik ook al zo'n leuke naam. Alhoewel er bij ons niemand meer gelooft is het toch altijd weer leuk om Sinterklaas te vieren. Nu onze zoon in Marseille woont gaat hij daar Sinterklaas vieren met zijn vriendin. Ze waren hier het weekend voor mn verjaardag en ze hebben samen Sint snoep gekocht. Zo gaan onze tradities de grens over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Pyt op z'n Fries, dat vind ik ook mooi!
   Jeetje, helemaal in Marseille! Veel verder weg in Frankrijk kon ook niet, hé! Leuk dat hij wel even langs kwam voor je verjaardag!

   Verwijderen
 7. Oh, ze zijn geweldig! Dit zou ook een leuke slinger kunnen worden! Super :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leukerds! Binnenkort maar eens aan de haak voor de kleinkinders hier :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leukerds. Zie nu pas dat we ongeveer hetzelfde hebben gemaakt maar toch weer anders. Zelijken wel een beetje op elkaar. Nou ja, zullen maar zeggen dat we dezelfde goede smaak hebben. hihihihi.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen