{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 18 november 2016

Nog een deken van Maria

Nog een deken van Maria


Regelmatig krijg ik mail van Maria, in ieder geval elke week op dinsdag, dan krijg ik poppennieuws van haar. En daarvan plaats ik weer vaak wat op de blog. 
Ook op vrijdag krijg ik ook vaak mail en dan gaat het nogal eens over.... dekens!
Heel kort geleden liet ik haar Zeeuwse mee-brei-deken al zien. Nu heeft ze er weer een klaar! En haar verhaal is leuk en interessant genoeg om hier te delen.

Ze had heus nog genoeg op de haak- en breipennen, ook dekens, toen de Cal "Last dance on the beach" begon. En toch... ze vond deze zo mooi, vooral de kleur "Dance in the sea". En dus bestelde ze het garenpakket, compleet met label.


Het is wel bekend: deze deken is door verschillende ontwerpers gemaakt. Maria kon dat wel merken: iedereen heeft zijn/haar eigen stekenverhouding. Maria moest bij elk blok uitproberen met welke naald ze het beste kon haken. Soms is ze wel drie keer opnieuw begonnen met een blok voor het helemaal goed uitkwam! Ze heeft er veel van geleerd :-)


Al hakend aan de rand kwamen er herinneringen uit haar kindertijd boven. Die rand is gehaakt in een steek die volgens Maria de weefsteek heet. Het is afwisselend 1 vaste, 1 losse. Toen ze 10 jaar oud was haakte ze voor zichzelf een groen vest met deze steek. Met randjes in het naturel erin. Als je twee toeren in een andere kleur doet, geeft dat een zigzagrand. Dat effect heb ik zelf gebruikt in dit hoesje dat ik anderhalf jaar terug maakte:

Hier lees je meer over dit hoesje.


De rand had volgens het patroon 13 toeren, Maria heeft er twee minder gedaan, want dan paste het label er mooier omheen. Ook de laatste toer moest nog eens over, ze ontdekte aan 't eind van die toer dat ze aan 't eind van de tiende toer iets fout had gedaan. En de toeren zijn dan heel lang! Maar goed, terug naar Maria's herinneringen: de steek leerde ze van de buurvrouw en haar moeder had een patroon voor haar geknipt uit een oude krant, waar ze een trui op had gelegd als voorbeeld. Er kwamen mooie groene knoopjes op, ze ziet ze zo nog voor zich.
Op de middelbare school heeft ze het vest uitgehaald en ze heeft er toen een truitje van gebreid. De knoopjes heeft ze later ook nog hergebruikt. Dat waren andere tijden!


Maria dacht ook nog aan een mouwloos vest van rood garen dat ze in de brugklas had gehaakt en waar ze in haar studententijd een slipover van gemaakt heeft. En zo had ze nog wel wat voorbeelden. Leuk dat zulke herinneringen dan weer terug komen!
Nog even een foto van de complete deken:


Ik vind 'm mooi! Prachtige kleuren, inderdaad! 
Ik vroeg Maria nog wel wat zij met alle dekens deed. Iets dat ik onlangs ook aan Elizabeth vroeg van Busy Bessy. Elizabeth houdt sommige dekens zelf, maar geeft er ook veel weg. Goede doelen genoeg!
Maria houdt de dekens voorlopig zelf. Ze gebruikt ze ook. Wanneer ze ze zelf niet meer gebruiken, dan kunnen ze altijd nog naar goede doelen. Ze vindt het gewoon heel erg leuk om zulke grote projecten te doen. Vooral als ze er weer wat van leert! Dat zijn voor haar happy momentjes.
En dat snap ik best! Ik heb ook een aantal dekens gemaakt en het is inderdaad een bijzonder gevoel als je zo'n project klaar hebt. 

Het is vrijdag en daarom wens ik iedereen graag een heel fijn weekend! Als het even kan mét happy momentjes!


Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

12 opmerkingen:

 1. Alle complimenten voor Maria! Wat verzet ze een hoop (hand)werk en wat leuk dat ze haar herinneringen met ons wil delen. En wat fijn Annelien dat jij dat dan weer aan ons doorgeeft!
  Groetjes weer en een fijn weekend ook voor jullie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verhaal was te mooi om voor me zelf te houden :-) Ik kreeg zelf ook weer herinneringen! Ik was zelf niet zo jong al kleding voor mezelf aan 't maken, maar van m'n eerste kleedgeld, ik was toen, denk ik 15, kocht ik wél garen en daarvan heb ik een trui gebreid!

   Verwijderen
 2. Mooi is ook deze deken van de CAL. Ik zag er vele voorbij komen op facebook en vind ze allemaal even mooi. Knap ook met al die verschillende patronen. Leuk die handwerkherinneringen, zo kom ik ook weer bij mijn eigen handwerken want ik heb het handwerken met de paplepel ingegoten gekregen. Dat waren knusse momenten vroeger thuis als zowel mijn oma, moeder, soms mijn zusje en ik samen zaten te breien. Gezellig. Nou je hebt me helemaal opgefleurd met je blogje. Ik wens jou ook een heel fijn weekend! Groetjes, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat jullie zo samen zaten te breien! Geweldig toch: zulke mooie herinneringen!

   Verwijderen
 3. prachtig is deze ook van Maria, ze is in de mood van de dekens geloof ik en dat snap ik best :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi is deze deken! Maria was dus al jong aangehaakt en het is te zien dat ze al veel ervaring heeft. Leuk dat er met het handwerken zulke fijne herinneringen boven komen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Petje af hoor. De deken is prachtig. Net als de vorige. Wat een karwei weer. Ja, te mooi om weg te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Chapeau Maria, hij is prachtig. Zeker met al deze herinneringen erbij. Lekker van genieten, hetbisner het weer voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie deken is het geworden, ja daar zou ik ook niet meteen afstand van doen. Ook jij en je familie een heel fijn weekend, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze deken ben ik ook aan het maken. Ik moet nog maar een paar weekjes en ik kan er niet toe komen om hem af te maken. :-(( XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie deken, wat een werk ! Deze is gehaakt zie ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie deken en frisse kleuren! En ik snap wel dat Maria de deken voorlopig lekker zelf houdt, als er zoveel herinneringen los komen tijdens het breien en haken ...
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen