{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 9 november 2016

Herfsthuisje

Herfsthuisje


Een tijdje terug plaatste ik hier het patroon van een vogelhuisje in lentesfeer op de blog. Ik schreef toen al dat ik inspiratie kreeg voor o.a. een herfst-editie en in de reacties schreef Esther van Pippa's Hus dat het ook leuk zou zijn om het dak rood met witte stippen te doen. Dát liet me niet meer los :-)


Het was allang klaar, maar dit patroontje nam ik mee naar de handwerkavond van afgelopen maandag, daarom had ik het hier nog niet laten zien. Onze aanhaaksters krijgen altijd de primeur natuurlijk.

Het huisje haakte ik met een lichte kleur. Verdeel de meerderingen over de toeren, zodat het niet steeds op dezelfde plek is. Op die manier wordt het wat ronder. Het zijn steeds 4 meerderingen per toer. Ik geef hier een schema, maar het is niet erg als je er iets van afwijkt. Toer 1: begin met een magische ring en haak daarin 6 vasten

toer 2: in iedere v. 2 v. (12 v.)

toer 3: in de eerste vaste 1 vaste, *in de volgende steek 2 vasten, in de volgende 2 steken elk 1 vaste*. Herhaal van * tot * 3 x, bij de laatste slechts 1 vaste na de meerdering.(16 v.)
toer 4: *in de eerste 3 steken elk 1 vaste., in elke 4e steek  2 vasten*, herhaal van * tot * nog 3 x. (20 v.)
toer 5: in de eerste 2 steken elk 1 vaste, *in de volgende steek 2 vasten, in de volgende 4 steken elk 1 vaste*. Herhaal van * tot * 3 x, bij de laatste x slechts 2 vasten na de meerdering. (24 v.)
toer 6: in iedere v. 1 v., maar in elke 6e v. 2 v. (28 v.)
toer 7: in de eerste 3 steken elk 1 vaste, *in de volgende steek 2 vasten, in de volgende 6 steken elk 1 vaste*. Herhaal van * tot * nog 3 x, bij de laatste x slechts 3 vasten na de meerdering. (32 v.)
Haak vervolgens een aantal toeren zonder meerderen. Ik haakte er nog zes. Sluit af met een halve vaste. Je hoeft het niet heel netjes af te werken, omdat je de draad naar binnen kunt doen als je het dak erop bevestigd.


Het dak haakte ik bij de herfst op dezelfde manier als het huisje, alleen meerderde ik nog een paar keer, tot ik 44 steken had. Dan is het dak groot genoeg om vast te zetten op het huisje en steekt het toch wat over. Sluit af met een halve vaste en hecht af. Ik koos rood, maar een andere paddenstoelkleur is ook leuk natuurlijk. Met wit kun je wat stippen borduren, bijvoorbeeld met Franse knoopjes.


Het dak zet je vast op het huisje en als het bijna dicht is, vul je het op met bijvoorbeeld met fiberfill.

Als “deurtje” kun je een rondje haken, 12 stokjes in een magische ring.
Je kunt er nog een ophanglusje aanmaken. Ik haakte 30 lossen en maakte daar de lus van. De begin- en einddraad gebruik je om de lus vast te zetten op het huisje.

Verder kun je het huisje nog versieren met van alles. Ik haakte een eikeltje en wat eikenblaadjes. Ik vond hiervoor Engelstalige patroontjes, hier.

Er zijn veel meer patroontjes te vinden op 't internet, kijk ook even hier bij Freppi.

De blaadjes en het eikeltje heb ik op 't dak vast gezet en zo wordt het een echt herfsthuisje:

En er volgt zeker nog een wintereditie :-)

Update: inmiddels is er ook een wintereditie. Het wordt vast een complete vier-seizoenen-serie :-)
Liefs van De Breimeisjes!


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

10 opmerkingen:

 1. Wat een gezellig herfst paddelstoel huisje, Ben benieuwd naar je winter huisje..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah wat leuk! In mijn fantasie is het heel knus daarbinnen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een lieve, dikbuikige paddenstoel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat gezellig zo! Ik wou wel een poosje in die paddenstoel. Lekker rustig. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk gemaakt! En lief dat je het patroontje met ons wil delen.
  groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe heeft deze zo aan mijn aandacht kunnen ontsnappen. Wat is ie leuk! Het brengt de herfst zo gezellig in huis. Buiten kan het mooi zijn met al de kleuren en de frisse lucht, binnen wordt het vaak wat donker en troosteloos. Hang een paar van deze leuke huisjes op en het fleurt gelijk op :)

  BeantwoordenVerwijderen