{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 21 november 2014

Hoe een Breimeisje een bal breit

Hoe een Breimeisje een bal breit


Anderhalve week terug liet ik mijn nieuwste gebreide kerstballen zien en in een paar reacties las ik dat er interesse is in hoe ik de meerdering doe. Het gaat om de methode van de rechter, roze bal, die enigszins rondloopt:


Ik zal proberen dit uit te leggen. Het is heel handig om de bal op vier pennen op te zetten en met een vijfde te breien, omdat je de steken dan perfect verdeeld hebt en goed kunt bijhouden waar je meerdert.
Ik begin met 12 steken, op iedere pen 3, en brei dan 1 toer recht.
In toer 2 begin ik te meerderen en dat doe ik in de één-na-laatste steek op iedere pen. Ik meerder dan door een steek te breien in de steek onder de volgende steek. Ik kan deze methode niet vinden op internet. Ik hoop dat dit toch duidelijk is, anders moet ik er zelf nog maar eens een foto van maken.

In iedere toer meerder je zo 4 steken. 
Let op: dit kan niet aan het begin van de naald, zeg maar in de tweede steek, want dan meerder je steeds in dezelfde lus en komt het niet goed. 


Als je de gewenste hoeveelheid steken hebt is het wel mooi om minstens 1 toer te breien voor je met een motief begint en ook als het motief klaar is, want motieven vervormen vaak iets boven een meerdering en onder een mindering. De mindering doe ik dan aan het begin van de naald, eerst 1 steek breien en dan een mindering. De mindering doe ik met de SSK-methode, die ik leerde van de website ontrafeld bij haar uitleg over sokken breien (heel mooi en duidelijk uitgelegd!) en hier is een linkje naar een filmpje. Deze methode gebruik ik nu altijd, bij sokken breien, bij ajour breiwerk én bij de kerstballen. Het ziet er veel mooier uit dan de methode waarbij je een steek overhaalt.
Weer in iedere toer steeds 4 steken minderen tot er uiteindelijk nog 12 steken over zijn. Dan de bal opvullen, de draad ruim afknippen en door de laatste 12 steken halen en goed dichtmaken. Van de rest van de draad een ophanglus haken, van zo'n 30 á 40 lossen en dat goed vastzetten. Draad afhechten en klaar!Bij de ballen op de volgende foto's heb ik juist aan het einde van de toer geminderd, dan brei ik de laatste twee steken van iedere naald samen. Het is maar net wat je mooier vindt.

Mocht er nog iets niet duidelijk zijn of je hebt een opmerking, laat het weten!

Zo, nu hebben jullie iets om uit te proberen. 
Succes ermee en een heel fijn weekend gewenst!

Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

10 opmerkingen:

 1. Dank voor je duidelijke uitleg! Ik ga het eens proberen. Eerst verder met schilderen ;-) enzo....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit ga ik toch eens een keer proberen. Het ziet er mooi uit.
  Dank je wel voor de uitleg.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi dat kan ik ook nog wel es gaan doen maar als ik het niet weet vraag ik het wel aan Maria die heeft er al aardig wat gebreid :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is leuk, al die blogvriendinnen die goede tips geven, maar het allerbeste is natuurlijk een brei- en haakvriendin vlakbij die het je voor kan doen!

   Verwijderen
 4. Super dat je dat wil uitleggen. Dat zal ik eens moeten doen als ik een bol op de pennen heb staan. Ga je uitleg alvast pinnen.
  Fijn weekend nog xxx
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor de uitleg! Ik vind die 'draai'bij meerdering en mindering zo leuk.
  (Het meerderen door de lus onder de steek op te nemen staat uitgelegd in het boek poppenbreien van Arne &C.!). Ben nog niet in de 'Kerst", maar ik ga het zeker uitproberen!grfrouwien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook de manier die ik heel lang geleden geleerd heb, ik denk van mijn moeder. Ik kon het nu echt niet vinden op het internet, maar voor mij is dit dé methode. Je ziet op dit moment vaak dat ze het lusje tussen twee steken gebruiken. Dat is makkelijker, maar je krijgt dan wel een gaatje. Niet handig bij een kerstbal!

   Verwijderen
 6. Deze methode moet ik toch ook nog eens proberen te testen, is weer eens iets anders. Bedankt voor de uitleg!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh nou met deze omschrijving moet ik het nu misschien dus toch echt eens gaan proberen.... Die roze met hartjes! Te gek is ie! ;)

  BeantwoordenVerwijderen