{ 'anonymize_ip': true }

donderdag 17 april 2014

Spiraalsgewijs

Spiraalsgewijs


Als je vasten haakt, kun je heel makkelijk spiraalsgewijs haken. Als je dat doet, voorkom je dat er een "naad" op je haakwerk komt. Dat is mooier, zeker bij bijvoorbeeld knuffels. Met stokjes wordt het eigenlijk nooit gedaan. 
Toen ik kort geleden "pannenkoeken" haakte, bedacht ik een manier om stokjes spiraalsgewijs te haken. Het is wel handig om een markeerder te gebruiken. Dit kan ook een draadje zijn. Zelf gebruik ik vaak het begindraadje.

Begin met een magische cirkel (of 2 lossen) en haak in die cirkel (of in de 2e losse vanaf de haaknaald):
Toer 1: 6 vasten.
Toer 2: in de eerste 3 steken ieder 2 vasten, in de volgende 3 steken ieder 2 halve stokjes,
Je hebt dan 12 steken en vanaf nu kun je het haakschema van het rondhaken met stokjes aanhouden. Je hoeft nu niet meer iedere toer af te sluiten met een halve vaste, je gaat spiraalsgewijs door, zie ook foto.


Het voordeel van stokjes haken vind ik zelf dat het zo lekker snel gaat!
Als je met stokjes een cirkel haakt, dan werk je met de tafel van twaalf: iedere toer komen er twaalf steken bij. In de begintoer heb je twaalf stokjes, in de volgende toer haak je in iedere steek 2 stokjes en heb je aan het eind 24 steken. De toer erna haak je in iedere "tweede" steek twee stokjes en heb je aan het eind 36 steken. Weer een toer later haak je in iedere "derde" steek twee stokjes en heb je aan het eind 48 stokjes. En zo gaat het steeds verder.

Op de handwerkavond afgelopen maandag hebben we dit schema aangepast bij de poef van Janneke. Zij haakt met Zpagetti in twee kleuren. Nu bleek de ene kleur veel dikker garen te zijn dan de andere, waardoor het bij het stokjesschema niet goed uitkwam. De lichte kleur ging erg bobbelen. Ik stelde voor om dan bij deze kleur iets minder vaak te meerderen, dus in plaats van iedere vierde steek nu in iedere vijfde steek. En daarna met de grijze kleur juist weer iets meer te meerderen. Soms moet je dus op je gevoel afgaan en kijken wat er gebeurt! Het komt nu helemaal goed met de poef van Janneke, de cirkel blijft nu mooi plat:


De volgende handwerkavond is op 12 mei aanstaande. Voor meer informatie en/of om je aan te melden, kijk bij Katrein Kunst!

Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

4 opmerkingen:

 1. ziet er al goed uit.
  Heb net even je blogpost gelezen :)
  liefs sannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een nuttige uitleg die nog wel eens van pas kan komen, even Pinnen dus... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb je weer fijn uitgedokterd !!! Lief om het te delen met ons.
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier kunnen we weer meteen mee aan de slag, dankzij jouw vakkundige uitleg Akkelien! Dankjewel om dit te doen en met ons te delen!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen