{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 23 april 2014

De tafel van 6De tafel van 6

Vorige week had ik een blogje over het spiraalsgewijs haken met stokjes. Ik deelde die blog ook in een facebookgroep. Dat leverde aardig wat kijkers op én zelfs een aantal nieuwe volgers! Van harte welkom allemaal, ik vind het erg fijn dat jullie er zijn!

Dat spiraalsgewijs haken had ik ook in een handwerkavond (kijk voor meer informatie over de handwerkavonden en/of om je aan te melden hier bij Katrein Kunst! De eerstvolgende is op 12 mei aanstaande!) gebruikt als haaktip. Ik vind het zelf heel logisch hoe je rondjes haakt met vasten of stokjes, dat is voor mij "de tafel van 6" en de "tafel van 12", maar ik merkte dat andere haaksters dat niet zo zien. Terwijl je het zo wel heel goed kunt onthouden!


afbeelding van kleurplaten.nl


De tafel van 12 had ik vorige week al beschreven bij de stokjes. Deze week mijn tips voor het rond haken met vasten en de tafel van 6.

Als je met vasten haakt, kun je spiraalsgewijs doorhaken. Het is wel handig om het begin van de toer te merken, met bijvoorbeeld een markeerder, maar ook een draadje werkt prima. 
Bij een cirkel met vasten begin je met 6 vasten en in iedere toer meerder je 6 vasten. De tafel van 6 dus.

Begin met een magische cirkel (of twee lossen), in de cirkel (of in de tweede losse vanaf de haaknaald) 6 vasten.
Toer 2: in iedere steek 2 vasten (12 vasten)
Toer 3: *in eerste steek 1 vaste, in tweede steek 2 vasten*, herhaal van * tot * (18 vasten)
Toer 4: in iedere steek 1 vaste, maar in elke derde steek 2 vasten (24 vasten)
Toer 5: in iedere steek 1 vaste, maar in elke vierde steek 2 vasten (30 vasten)
En zo verder.


De cirkel wordt zo wel enigszins zeshoekig (zie eerste cirkel op de foto), omdat de meerdering steeds op dezelfde plaats komt. Als je dat iets verdeelt, krijg je een ronder resultaat (tweede cirkel op de foto).
Dan zou je in toer 4 in de eerste steek 1 vaste kunnen haken en in de tweede 2 vasten. Daarna in de "eerste en tweede" steek ieder 1 vaste en daarna weer 2 vasten in de "derde" steek. Toer 5 kun je dan weer via het eerste schema haken en in toer 6 laat je de meerdering weer verspringen. Dan haak je in de eerste 2 steken ieder 1 vaste, in de derde 2 vasten en vanaf daar in iedere vijfde steek 2 vasten.

Heel veel amigurumi's en knuffels beginnen met die schema. Als je stopt met meerderen of op een ander schema van meerderen stapt, verandert de vorm. Zo kun je zelf ook vormen bedenken! 

Liefs van De Breimeisjes!

1 opmerking:

  1. Je hebt helemaal gelijk Akkelien, dit is inderdaad de tafel van 6! Maar niet voor iedereen is dit even evident.
    Grtjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen