{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 7 september 2022

Slinger met spiralen

Slinger met spiralen


Voor mijn schoonzus haakte ik 2 kussens in grannystyle, ik liet ze hier al zien. Het hele idee om voor haar iets te haken ontstond toen ze ging verhuizen. Ik zag in een Bookazine van Scheepjes een prachtige slinger met vlaggetjes met Chakra-motieven. Dat zou heel goed bij m'n schoonzus passen en ik kocht garen. Ik dacht: ik haak die slinger en 2 kussens.
Het patroon viel me tegen, want het blijken hele grote vlaggen te zijn. Die eigenlijk met dunner garen gehaakt zouden moeten worden dan ik had gekozen. De hoeveelheid werk was me te veel en 't bleef een hele tijd liggen.

Het idee bleef sudderen en ik ben bezig geweest een eigen versie uit te werken. Uiteindelijk koos ik voor een simpeler idee: 1 symbool, een spiraal.


Over het symbool spiraal las ik dit:
het is het symbool van geboorte en wedergeboorte, van leven en verbinden, van loslaten van het vertrouwde en weer herboren worden. De beweging van het symbool toont het proces van verdieping en groei. Als kosmisch symbool is de spiraal daarom de vorm van groei.

Dit is mijn uitgewerke teltekening:


Dit is de basis. Het symbool heb ik zelf steeds een slag gedraaid en ook gespiegeld. Op die manier heb je al 8 varianten! 


Ze zijn gehaakt met de techniek filethaken. Ik wilde ze iets kleiner en fijner en heb gehaakt met halve stokjes in plaats van stokjes. Bij een open hokje haak ik 1 losse tussen de halve stokjes, een dichthokje houdt in dat ik een half stokje om het lossenboogje van de vorige toer of op het halve stokje van de vorige toer haak.

Grijs is mijn hoofdkleur, om en om een grijs vlaggetje en een gekleurd vlaggetje. De grijze spiralen draaien de ene kant op, de gekleurde de andere kant. En bij ieder vlaggetje kantelt het patroon een slag.


Aan elkaar haken, dat doe ik tegenwoordig met behulp van opzetvasten en gewone vasten + lossen. Ik begin met een stuk opzetvasten, ongeveer 100 deze keer. 
In dit filmpje zie je hoe dat werkt.
Dan pak ik een vlaggetje en *haak 1 vaste om het eerste lossenboogje, 1 lossen*, van * tot * herhalen en eindigen met 1 vaste om het laatste lossenboogje. 
4 of 5 opzetvasten, of wat je zelf maar mooi vindt, en dan het volgende vlaggetje vast haken.
Als alle vlaggetjes vastzitten nog ongeveer 100 opzetvasten en de slinger is klaar.
Ik heb zelf de begindraadjes van de vlaggetjes "meegenomen" met het vast haken, zodat ze direct afgewerkt zijn. Dat scheelt weer 😉


De einddraadjes van de vlaggetjes heb ik ook niet apart afgehecht. Ik maakte er kwastjes aan. Daar wijd ik nog een andere blog aan.


Hier mocht de slinger even proefhangen in onze eigen tuin. Op 15 augustus, Wereld Grannysquaredag, gaf ik de grannystyle kussens en de slinger aan m'n schoonzus, die al oma is! 

Over de slinger scheef ik ook een blog voor Breiclub.nl, die vind je hier.


September 2022, De Breimeisjes verkeren nog in nazomer-sfeer.
5x per week een blog met inspiratie, handwerkjes, tips en/of andere gezelligheid.
Gezellig dat je komt kijken en lezen!

Fijne dag 🍀🍀🍀

Liefs van De Breimeisjes 💗💗💗


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

3 opmerkingen:

  1. Een mooi symbool om even bij stil te staan. Je kunt de spiraal van binnen naar buiten volgen en andersom. Wie ben ik? Wat zijn mijn waarden? Hoe verbind ik me met de buitenwereld?
    En dat allemaal in een vrolijk haakwerk! Je hebt weer een prachtig cadeau gemaakt.

    Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat geb jexweer geniaal uitgedokterd sons moet je het even laten liggen dan krijg je vaak een idee voorxde goede oplossing

    BeantwoordenVerwijderen