{ 'anonymize_ip': true }

maandag 27 juni 2022

Sneakersokken breien

Sneakersokken breien


Een paar jaar terug heb ik sokken voor iemand gebreid, maar 47. Met dunne sokkenwol en breinaalden van dikte 2½. Er kwam geen eind aan! "Dat doe ik nooit meer"! riep ik uit toen ik ze eindelijk klaar had. Ik wilde nog wel sokken breien, maar dan met dikke wil en dikkere naalden, met dikte 4 gaat het veel sneller. Dan is 't te overzien, zo'n klusje.

En toch... niks zo veranderlijk als een mens. Momenteel vind ik sokken breien heel leuk. Zeker met die mooie sokkenwolletjes die tegenwoordig te koop zijn. Die zijn vooral geschikt voor naalddikte 2½ á 3 en nu vind ik het prima. Al ben ik blij dat ik nu geen sokken hoef te breien in maat 47 😉

Het draagt ook prettig, zelfgebreide sokken. Zelfs in deze tijd van het jaar vind ik het prettig.
 Kort geleden heb ik deze mooie bol uitgezocht in de plaatselijke handwerkwinkel:


100 gram, 420 meter. En wasbaar op 40 graden! Daar let ik op.
Als ik sokken voor mezelf brei, ik heb maat 39, heb ik meestal iets meer dan 60 gram nodig. Als ik nu eens sneakersokjes brei, zou ik er dan 2 paar uit kunnen halen, uit zo'n bol? 
Dat gaat nog spannend worden, want ik kan je vast vertellen dat het eerste paar klaar is en dat weegt 51 gram. Het tweede paar heeft wat aanpassingen nodig om garen te besparen. 


Voor dit paar heb ik op een sokkenwonder dikte 2½ 65 steken opgezet met de rekbare methode. De gebruikte boordsteek is 1 gedraaid recht, 1 averecht. Na 1 toer brei je de laatste en de eerste steek samen, vanaf nu rond breien op 64 steken.

In totaal heb ik 12 toeren boordsteek gebreid. Daarna koos ik een patroontje uit een van m'n breiboeken met gekruiste steken. Ik heb een kabelnaaldje gebruikt, want het gebruikte sokkenwonder heeft stompe punten. 

Tip: Als je een sokkenwonder koopt, neem er dan een met goede punten! Dat steekt veel makkelijker in ook bij gedraaid recht breien. Je zou kunnen kiezen voor "Lace" punten en volgens mij zijn die van Knitpro ook met goede punten.

Hier is een teltekening van de door mij gebruikte steek:


Omdat het een sneakersokje is, hoef je niet zo'n lang beendeel te breien. Ik heb 15 toeren gebreid voor ik aan de hiel begon.
Ook nu heb ik een versterkte hielflap gebreid, nu heb ik de afgehaalde steken ook nog eens steeds laten verspringen. Dat geeft een leuk effect dat heel goed past bij de gekruiste steken die ook steeds verspringen.


Daarna brei je de sok op de gebruikelijke manier af, dus een kleine hiel, steken opnemen aan de zijkanten van de hielflap, daarna de spie: de minderingen om weer op het basisaantal steken te komen en dan door naar de teen. 
Ook op het deel van de bovenvoet heb ik de patroonsteek gebruikt.


Mijn eerste paar sneakersokken zijn helemaal naar m'n zin en ze dragen heel fijn.Nu is 't zaak om een tweede paar te maken met iets minder wol. 
Mogelijke oplossingen zijn:
- Ik zou garen kunnen besparen door met minder steken te breien. 60 steken is vast en zeker ook wel voldoende voor mijn maat. 
- Een normale hielflap kost iets minder garen.
- Een boord van 10 in plaats van 12 toeren.

Als je sokken begint bij de teen en 2 tegelijk zou breien, weet je precies wanneer je moet stoppen en kun je de sokkenlengte echt aanpassen op je hoeveelheid garen. Dat zou het beste idee zijn, maar ik weet nog niet of ik dat aandurf. Heb jij dit al eens gedaan?

In een noodgeval kan ik ook altijd de teen nog van een bijpassende kleur maken, dat tweede paar komt er vast!Deze blog schreef ik voor Breiclub.nl. Ik heb 'm enigszins aangepast voor hier. Als je de andere versie ook wil zien (daar staat ook een teltekening van de hielflap in), kijk dan hier.


Fijne dag 🍀

Liefs van De Breimeisjes 💗💗💗


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

4 opmerkingen:

 1. Oei, maat 47... Mijn zoon heeft die maat, maar gelukkig hoef ik geen sokken voor hem te breien.
  Ja, dat scheelt nogal met een sneakersokje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooie sneakersokjes, Akkelien! Mooie kleur, mooi patroontje er in. Ik kan mij heel goed voorstellen dat ze fijn dragen. Lijkt mij ook veel fijner dan sokken gebreid op naald 4.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie sokken Akkelien! Ik had nog niet eerder zelfgebreide sneakersokken gezien, maar super handig. Groetjes, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Om wol te sparen brei je best altijd rechtdoor zonder tekening erin. Misschien wel wat saai maar zo bespaar je wol.

  BeantwoordenVerwijderen