{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 1 maart 2017

Schaapjes

Schaapjes


Herfstachtige weer deze week... En vandaag begint de meteorologische winter! Ik bedoel natuurlijk: LENTE! (Zie de opmerking van Marjan 😊 Af en toen ben ik wat verstrooid, geloof ik!) Misschien wel het juiste moment voor een blogje over schaapjes. Met dank aan Maria, want zij stuurde me namelijk mooie foto's van breiwerken met schaapjes.

Dit is de eerste muts die Maria breide met schaapjes. Het patroon had ze van Albèrtje gekregen en die heeft ook nogal eens wat met dit patroon gedaan. Ik heb even gekeken en zag deze mooie deken weer van haar, zo prachtig!


Ze vond de schaapjes zo leuk dat ze een set wilde maken voor een lieve vriendin die wel wat warmte kon gebruiken. Ze vergat foto's te maken van die set, maar omdat ze deze kleurstelling zo mooi vond en ook goed bij zichzelf passend, maakte ze nóg een set en daarvan zijn wel foto's :-)


Om verwarring te voorkomen, breide ze voor zichzelf een zwart schaapje in. 
Ze maakte nog een aanpassing. In de eerste muts zie je tussen de koppen van de schaapjes zwarte steken. Dat is natuurlijk uit praktische overwegingen, omdat het makkelijker is om met twee kleuren te breien dan met drie. Maria vond het toch niet zo mooi en koos voor de derde kleur erbij in die drie naalden. Dat is even stoeien, maar het resultaat is prachtig! 


Ze maakte er ook sjaals bij, voor haar vriendin een versie met alleen witte schaapjes en voor zichzelf een zwart schaapje in de rij. Wat heel jammer is, is dat de sjaal van haar vriendin meegenomen is door iemand anders.... Dus bij deze: opsporing verzocht! Het zou mooi zijn als de sjaal weer terecht komt!


Voor de sjaals breit Maria eerst een dubbele boord: eerst het patroon van boven naar beneden. Dat gaat heel makkelijk als je het patroon op de kop voor je legt. Mits je het geprint hebt. 
Dan een paar naalden roze, een rij muizentandjes (afwisselend 2 steken samen breien, 1 omslag, de volgende toer alle steken en omslagen averecht breien, dan heb je een rij gaatjes. Als je 't later dubbel vouwt op deze rand lijkt het een beetje op muizentandjes) en weer een paar toeren roze. En dan het patroon gewoon van onder naar boven. 
Draadjes wegwerken en dubbel naaien. 

Tussen de twee boorden zit ongeveer twee meter. Die heef Maria gebreid in een valse patentsteek. Er zijn meerdere versies te vinden op het internet, Maria doet het altijd zo, sinds ze 8 jaar was:
Je neemt een aantal steken dat deelbaar is door 4 + 1. Voor deze sjaal had ze 61 steken. 
Dan breit ze alle toeren afwisselend 3 steken recht, 1 steek averecht. 
Het boordgedeelte heeft ze met pen 3½ gebreid, dit sjaalgedeelte met pen 4½.


Op deze foto zie je die muizentandjes goed.


Toen Maria me deze foto's stuurde, had ik net allemaal leuke schapen gezien in het jaaroverzicht van Attic 24. Er begon bij Maria ook al weer wat te kriebelen, maar er zijn nog steeds eigenlijk al te veel projecten, liet ze me weten. Hoe herkenbaar!

Vorige week nog deelde Jeanet iets leuks met schapen, kijk hier

Schaapjes, ze leveren ons wol én leuke haak- en brei-ideeën!


Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

13 opmerkingen:

 1. Begint bij jullie de meteorologische winter vandaag? Ik dacht dat we dichterbij elkaar en dus in hetzelfde seizoen woonden :-)
  Maria heeft prachtig werk verricht! Wat lief dat ze een vriendin verwend heeft met een prachtige muts en sjaal!
  Maar wat vreselijk dat iemand anders die sjaal heeft meegenomen! Ik zal opletten of ik hem zie, wie weet.
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, haha! Ik heb het even verbeterd ;-)
   Je zou ook in de war raken van het weer, maar op dit moment is het hier zeer zonnig, dat is dan wel weer goed voor het lente-gevoel!

   Verwijderen
  2. Ik zie nog steeds winter in Friesland 😉

   Verwijderen
 2. Ja leuk zijn die schaapjes. Ik heb ze inderdaadal eens gezien bij Knutselpret Albertje. Als ik weer eens de pennen opneem dan zou ik zomaar eens dit kunnen maken...

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lente! Ja de zon schijnt hier af en toe en de viooltjes staan al in de folder! Ik krijg er al zin in. Hoewel, bij het zien van die leuke mutsen....Zo grappig, dat zwarte schaapje ertussen.
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke schaapjes! Prachtig gewoon. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw! Wat een knap werk! Chapeau voor Maria en dankjewel voor het delen Akkelien!
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is dit allemachtig prachtig! Ergens snap ik wel dat iemand hem 'per ongeluk' meegenomen heeft 😆. Ook de schaapjes van Jeanet zijn geweldig. Ik keek gisteren al hier het met de buiken van de schapen in de wei gesteld is... nog even en dan komen ze weer, de lammetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. vroeger ook al eens een trui emt schaapjes gebreid.. en ja ook 1 zwarte er tussen.. schaapjes zijn leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Schaapjes blijven mooi en dankbaar als patroon, die muts staat ook op mijn lijstje maar die bijpassende sjaal heeft ook wel iets ;-)
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw! Mooi!
  Ik gebruikte enkele van deze schaapjes in een babydekentje.
  https://vrolijkbyleen.blogspot.be/2016/03/schaapjesdeken.html

  BeantwoordenVerwijderen