{ 'anonymize_ip': true }

donderdag 28 januari 2016

Uit de oude doos

Uit de oude doos


Wat was dat leuk, al die herinneringen aan de handwerklessen van vroeger, in de reacties op deze blog! Ik vertelde al dat ik me mijn eerste haak- en breiwerkje nog wel herinnerde, maar dat ik ze niet meer had. 

Elizabeth vertelde over een herensok en toen wist ik dat ik ook sokken had gebreid, het was als babysok bedoeld en de juf deed de hiel. We moesten zelf wel dat rechte deel breien ("En denk eraan! De eerste steek niet breien!", hoor ik haar nog nadrukkelijk zeggen).
Ik heb ze dus nog, die sokjes!


Volgens mij zijn ze nooit gedragen, maar door de ouderdom zitten er nu wel wat vlekken in.


En ja, hoor, ik vond nog wat werkstukken. Twee borduurwerken. Raar dat ik juist dat bewaard heb, want eigenlijk vind ik borduren helemaal niet zo leuk. 


Deze "merklap" met naam was weer onder leiding van die ene juf met nogal strenge mening over kleuren. Toen we hier mee begonnen, had ze net een nieuwe kleur: roze. Maar... als je roze ging gebruiken, dan mocht je geen rood meer kiezen, want roze en rood kon echt niet bij elkaar, aldus juf. Dat verklaart dus dit kleurgebruik. Ik wilde wel roze en ik wilde ook mijn naam in het roze. Daarom heb ik in dat randje erboven groene kruisjes in de blauwe vierkantjes. Dat vond juf ook niet mooi, maar daar had ze van te voren niks over gezegd. 


Dit bakkertje borduurden we bij een nieuwe juf. Hier stonden volgens mij alle kleuren vast. 
Ik vond het gewoon niet zo leuk om te doen. Ik heb deze lapjes nu nog enigszins gestreken om ze wat beter op de foto te krijgen. 

Het is allemaal wel goed gekomen met mijn liefde voor handwerken. Borduren is nog steeds niet mijn favoriet en toch doe ik het wél af en toe, op o.a. boekjes, een agenda en op haakwerk.

Ik heb nog meer werkstukken teruggevonden, maar dat laat ik een andere keer zien!


Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

8 opmerkingen:

 1. Wat hadden ze toch andere opvattingen vroeger. Ik herken die starheid van de handwerkjuf wel.. Gelukkig hebik ook op een vrije school gezeten waar ik werkelijk alles mocht op creatief gebied. Leuk dat je het allemaal nog hebt, leuk om te zien. Ik had daarentegen een weggooi moeder..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij heb ik ook nog wel wat en dat is inderdaad ook borduren en ook ik ben daar niet zo'n fan van. Grappig. Ik zal een speuren in de kast. groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je de handwerkjes nog bewaard hebt, zo kunnen wij ook nog meegenieten. Alvast een fijn weekend, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg leuk om je oude handwerkjes te zien! Lang geleden heb ik er zelf ook wel eens over geblogd. Misschien zou ik dat nog eens moeten doen..
  Best pittig om te doen die sokjes ...zijn ze op 4 pennen gebreid?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat was wel op vier pennen! De juf kon vast niet wat leukers verzinnen om ons op vier pennen te laten breien :-)

   Verwijderen
 5. wat leuk dat je toch nog wat werkstukken hebt teruggevonden. Het is toch een bepaald type geloof ik, die handwerkjuffen. Ik hoor maar weinig mensen die nou echt hele leuke herinneringen hebben aan de handwerkles(of juf) Knap hoor op vier pennen, vind het nog steeds jammer dat ik dat nooit geleerd heb.
  groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt het natuurlijk nog steeds gaan leren :-)
   Ik leer er ook nog van alles bij, bijvoorbeeld op 5 pennen breien, dat was voor mij weer nieuw en eerst best even wennen.

   Verwijderen