{ 'anonymize_ip': true }

dinsdag 5 januari 2016

Dinsdag - poppendag, de mutsen-editie

Dinsdag - poppendag, de mutsen-editie


De vakantie is voorbij en hier is weer een poppendag. Wel met een beetje "oud" nieuws, want dit was eigenlijk bedoeld voor de kerstdagen... Maar ja, ik was een beetje in de vakantiemodus en had het bloggen op een iets lager pitje gezet. De muts was wel klaar voor de kerstdagen, hoor!

Ik had hier al min of meer beloofde dat Pippi, net als Alies en Tibbe, ook een nieuwe muts zou krijgen. Voor haar werd het geen #hey-muts, maar een gebreide muts:


Ik heb het rondgebreid. Eerst op 64 steken 10 toeren boordsteek 2 recht, 2 averecht. Toen 1 steek geminderd en daarna steeds afwisselend 4 steken rood, 4 steken wit. Doordat je eigenlijk "een steek te weinig" hebt, verspringt het! Leuk hé! 
(Ik heb dat bedacht toen ik zwanger van m'n zoon kruikenzakken ging breien. Ik had er twee, in geel/wit. De ene had ik met een steek meer, de andere met een steek minder. Het effect is dat de ene keer de strepen naar links gaan, de andere keer naar rechts. En lekker dik werd het ook op die manier!)

Na 10 rondjes heb ik in iedere streep 1 steek geminderd, door 2 samen te breien en daarna ging ik door met 3 steken rood, 3 steken wit. Nog eens geminderd na 10 naalden, naar strepen van 2 steken. Na weer 10 naalden twee keer achter elkaar geminderd en het uiteindelijke puntje van de muts in alleen rood gebreid. 


De muts is aan de grote kant... en toch, met die dikke vlechten van Pippi is het ook wel weer goed.


Deze muts heeft geen pompon, maar een knoop in dat dunne uiteinde. 


Mijn poppenkinderen hebben alle drie een muts, zij zijn klaar voor de winter!


Net op tijd, want het is koud in Friesland! En gisteravond werd er hier in de omgeving al gestrooid wegens de ijzel... 

Nu ga ik kijken of er ook poppen- of ander nieuws is bij


Juffrouw Ooievaar,
Mariam,
Poppemie en 
Rita

En anders is er vast ook wat bij hen te zien en/of te lezen :-)

Als je ook mee wilt doen op poppendag, voor een keer of voor regelmatig, laat het weten! Dan wordt het lijstje weer wat langer! Het is zo leuk om ideetjes te delen en elkaar te inspireren!Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

26 opmerkingen:

 1. Leuk die strepen die zo'weg'lopen!En zo'n knoop in de punt,zo stoer!De beschrijving heb ik opgeslagen. Ga ik zeker een keer gebruiken!
  (je zou ooit voor Pipi,met haar dikke vlechten,openingen in de muts kunnen breien ;D)
  gr.frouwien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ook een leuk idee! Ik had het gewoon eerder moeten passen, want ja, ik begon bij de boord. Ik heb gewoon hetzelfde aantal steken genomen als op het breedste deel van het hoofd. Maar ja, met dikker garen... dan wordt het dus wel wijder :-)

   Verwijderen
 2. Drie goed gemutste poppen zitten daar comfortabel bij elkaar. Klaar voor de winter, die bij jou al is begonnen geloof ik ;-). Leuk!!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zitten er lekker warmpjes bij! Heel leuk zo met die strepen.
  Groeten, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad net op tijd, ik hb begrepen dat het bij jullie daar nu echt winter is. Zo kunnen ze met hun drietjes warm naar buiten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het staat grappig... die dikke muts bij Pippi!
  Ze hoeven nu elkaars muts niet meer af te trekken...
  En leuk dat m'n naam ook in het rijtje staat; 'k was alleen een beetje laat i.v.m. de foto's.
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik keek stond je blog erop, hoor :-) En super leuk dat je ook meedoet!

   Verwijderen
 6. Even bij gelezen. Wat een gezellige muts echt nog een beetje kerst met dat rood en wit maar wel helemaal voor deze tijd want brrr watis het koud.. Kan je de deur wel uit? Hoor en zie dathet nogal glad is bij jullie..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gladheid viel me hier nog mee, maar de scholen waren gesloten... Dus, wel serieus ernstig, die ijzel!

   Verwijderen
 7. Roodstaart en Mascotte bloggen altijd op maandag haha en wat een geweldige stoere mutsen!
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oké, op maandag dus! Ik zal er opletten en volgende week een linkje plaatsen. Als ik het goed heb, plaats je het pas 's avonds, dus dat kan mooi mee op dinsdag :-)

   Verwijderen
 8. mooi mutsen parade daar kun je je wel in uitleven

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke mutsen en wat grappig dat Dinsdag Poppendag dus bij meerdere blogsters is. Een soort van woensdag gehaktdag maar dan leuker. Helaas kan ik geen poppen breien maar wel genieten van jouw (jullie) blogjes over poppen. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we doen het al een hele tijd zo en de laatste tijd komen er weer nieuwe poppenverhalen bij. Ieder heeft een eigen stijl, dat is juist leuk!

   Verwijderen
 10. Lekker zo'n muts die kwam nu goed van pas. groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Akkelien,
  Die warme muts is mooi geworden zeg en komt zeker goed van pas nu ;) woon ook in Friesland! Las over de poppendag, wat houdt dat in? Ik ga je volgen hoor ;)
  Groetjes,
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nienke, op dinsdag heb ik (bijna) altijd iets met poppen op de blog en een aantal blogvriendinnen ook. We plaatsen links naar elkaar, zodat lezers makkelijk een keer op een andere blog kunnen gaan kijken. De een vertelt leuke verhaaltjes, de ander breit of haakt alleen poppen, of kleding voor poppen, ieder doet het op een andere manier. Wel heel leuk én inspirerend! En je hebt een beetje "een stok achter de deur", want er moet dan wel weer iets te vertellen zijn, hé :-)

   Verwijderen
 12. Hoi Akkelien,
  Die warme muts is mooi geworden zeg en komt zeker goed van pas nu ;) woon ook in Friesland! Las over de poppendag, wat houdt dat in? Ik ga je volgen hoor ;)
  Groetjes,
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wat leuk die muts, Komt nu mooi van pas met dit winterweer! jammer dat ik niet rond kan breien, anders maakte ik er een voor mezelf.
  groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Keitoffe muts hoor, zelfs om in het groot te maken!!! En dan met die streepjes erin, top! De mutsen zijn net op tijd af nu de winter eraan komt.
  Trouwens, ook een leuke kerstbal hieronder met dat breiwerkje erin.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een gezellig logje, leuk mutsje! Ik weet niet of ik elke dinsdag wat popperigs kan vertellen, maar ik ben tegenwoordig toch regelmatig bezig met poppen (tja, moet wel met een dochtertje van anderhalf die dus echt een poppenmeisje is, in tegenstelling tot haar moeder...) dus het lijkt me wel leuk om mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk zeg, dat je dochtertje een poppenmeisje is! Ik zal je blog in de gaten houden en kan er zo een linkje bij plaatsen.

   Verwijderen