{ 'anonymize_ip': true }

vrijdag 25 juli 2014

Vakantietijd - Loom en punniken

Vakantietijd - Loom en punniken


Al eerder had ik het laten zien: ook bij ons in huis is die rage binnengedrongen. Ik heb het natuurlijk over die gekleurde elastiekjes, het Loom-gebeuren (kijk maar hier).

In een folder zag ik een geinig apparaatje, maar dat was zo uitverkocht. Door de foto dacht ik aan punniken, daar lijkt het loomen sowieso op. Ik ging op zoek en ja, wie wat bewaart, die heeft wat! UWYH, oftewel Use What You Have.

Ik heb wat geëxperimenteerd. Je gebruikt twee kleuren elastiekjes en bij mijn eerste keuze was het kleurverschil niet zo sterk.


Het bandje op zich is wel mooi. Ik plaatste steeds twee elastiekjes kruislings, steeds dezelfde kleur boven elkaar. Daaroverheen weer van iedere kleur één en dan de onderste over de bovenste, net als bij punniken. 


Het mooist is het met twee heel verschillende kleuren, vind ik.


Een tweekleurig bandje, heel makkelijk, leuk effect.


Het is wel handig om aan het begin een draad rond de eerste elastiekjes te leggen en dat door de punnikmolen naar beneden te laten hangen. Zo kun je het bandje goed aantrekken.
Ik heb ook geprobeerd om de onderste over twee elastiekjes te halen, dus steeds drie op ieder "tandje", maar dat werd erg dik en nogal stug, terwijl deze versie mooi soepel is.

Het is weer vrijdag! Prettig weekend allemaal!


Liefs van De Breimeisjes!

9 opmerkingen:

 1. wat handig heb je dit bedacht, de loom elastiekjes trekken mij helemaal niet maar ik vind het wel heel leuk om te zien wat je er allemaal mee maken kan ;o)
  fijn weekend, Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Punnikmateriaal, mits glad en de opening groot genoeg, kun je heel goed voor loomen gebruiken. Ook de zgn. breiplanken, eigenlijk punnikplanken, je breit niet maar haak-haalt over, zijn geschikt, zolang de boogjes en openingen maar glad zijn, anders breken de "stiekjes". Er staan zelfs kleine wandkleedjes op het net en "vergelijkend warenonderzoek", heel leerzaam. Trek als volwassene je neus niet op voor loomen, doe het zelf eens en niet alleen armbandjes, maar vooral de beestjes en "charms" dan krijg je waardering voor het geduld, doorzettingsvermogen en accepteren van mislukkingen en oplossen van problemen, waar kinderen voor gesteld worden. Jullie hebben alvast een begin gemaakt, zelfs op een vork kun je loomen en een tip: een gewone haaknaald nr. 3 to 4,5 is veel steviger dan die kleine rotnaaldjes die bij de looms in zitten en gemakkelijk breken, haaknaalden vanaf 75 cent, metalen loomnaald vanaf 6,50. De opbergdozen zijn handig, nauwelijks verkrijgbaar en flink duurder geworden sinds de loomrage, gebruik gewoon de kleinste maat ziplock plastic zakjes, goed dicht te krijgen, scheuren niet en die nemen in een schoenendoos niet meer ruimte in beslag dan drie plastic dozen a 12,50. MR

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een uitgebreide en informatieve reactie, dank je wel!
   Zelf vind ik het wel jammer dat de werkstukken zo kort houdbaar blijken te zijn. Het mooie armbandje dat zoon voor mij maakte, gaat bijna stuk. Zo jammer, want ik weet dat hij er veel tijd aan besteed heeft.... Ik zal eens kijken of ik iets kan vinden van die vergelijkende warenonderzoeken!

   Verwijderen
 3. Ik versta er niks van, maar het resultaat is mooi. En dat telt tenslotte hé.
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee met punnik popje, Ja hier is het elastiek ook het huis binnen geslopen, mijn dochter moest het natuurlijk ook even proberen
  groetjes joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een goed idee,ik heb met mijn kleindochters aan het lomen geweest maar moet eerlijk bekennen dat het niet mijn ding was,maar om te punniken is leuker lijkt mij,groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goed idee, ik ben er niet mee bezig maar ...... wie weet wat er nog gaat gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk hé? haha ik kocht ook 2 zakjes van die elastiekjes voor mezelf, de verkoopster zei tegen mij wat is dat toch leuk voor de kinderen in de vakantie hé? Ik zei ja die vervelen zich niet! whahaha....

  BeantwoordenVerwijderen