{ 'anonymize_ip': true }

donderdag 3 juli 2014

Een variatie op het kanten vierkant

Een variatie op het kanten vierkant


Al eerder deelde ik het patroon van het kanten vierkant. Heel leuk vond ik het dat dit patroon ook werd vermeld op Freubelweb! Sowieso een bron van inspiratie.

Zelf vind ik dit een hele mooie "granny",  al is het vrij open. Heel geschikt voor bijvoorbeeld een zomerse slinger! Ik haakte deze slinger voor de Simmer Sjop in Sneek (kijk ook hier).
En toch.... bedacht ik een dichtere variant:

Toer 1: begin met een magische lus en daarin 7 vasten.
Toer 2:  in iedere steek 2 vasten en sluit de toer met 1 hv (14 steken)
Toer 3:  3 lossen (= beginstokje, óf haak 1 "beginstokje), 1 stokje in dezelfde steek, verder in elke steek 2 stokje en sluit de toer met 1 hv (28 steken)
Toer 4: 3 lossen (= beginstokje óf haak 1 "beginstokje"), 1 stokje, *5 lossen, 5 stokjes, 5 lossen, 2 stokjes*, herhaal van * tot * nog 2 x, eindig met 5 lossen, 5 stokjes, 5 lossen en sluit de toer met 1 hv tussen de eerste twee stokjes. (Dit is hetzelfde als toer 2 van het kanten vierkant)Toer 5: 3 lossen (= beginstokje óf haak 1 "beginstokje"), 1 stokje in dezelfde steek, 3 lossen, 2 stokjes in diezelfde steek (dit wordt een "hoek" van de granny), *7 lossen,  haak op de 5 stokjes een cluster (je haakt steeds de helft van een stokje en laat dus nog 1 lus per stokje op je haaknaald, nadat je dat bij 5 gedaan hebt, haal je de laatste omslag door alle lussen op de haaknaald), 7 lossen, tussen de 2 stokjes van de vorige toer (2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes)*, herhaal van * tot * nog 2 x, 7 lossen, 1 cluster, 7 lossen, sluit de toer met 1 hv in het beginstokje.
Toer 6: met hv, naar het losenboogje, 3 lossen (= beginstokje óf haak 1 "beginstokje"), in dat lossenboogje nog 2 stokjes, 3 lossen, 3 stokje. Dan * 1 losse, in het volgende lossenboogje (vóór het cluster) 3 stokjes, 1 lossen, in het volgende lossenboogje (ná het cluster) 3 stokjes, 1 losse, in het hoek-lossenboogje 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes*, herhaal van * tot * nog 2 x, 1 losse, 3 stokjes in de boogjes voor en na het cluster met 1 losse tussen die groepjes, 1 losse en sluit de toer met 1 hv. 
Toer 7 en verder: Je haakt nu verder zo lang je wilt, als bij een granny, dus steeds groepjes van 3 stokjes met 1 losse ertussen en in de hoeken (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes)Deze granny is geschikt voor een deken of een kussen en vast voor veel meer!

En je kunt natuurlijk kiezen voor het open hart door te beginnen zoals bij het kanten vierkant!
Dit was dan nog een patroontje voor de zomervakantie. Vanaf volgende week is deze blog in de vakantie-modus. Dat houdt in: zo'n drie blogs in de week, vanaf een 9.00 uur online. Kunnen jullie uitslapen! 

Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

5 opmerkingen:

 1. Deze granny is meer voor het tussen seizoen, de andere is een echte zomerse granny :-)
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, Daniëlle heeft gelijk! Heerlijk toch als je wat ervaren bent, dan kan je lekker zelf je eigen variant verzinnen! En jij bent echt wel supercreatief!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. deze is ook mooi!
  de opener is heel geschikt voor bv om een genaaid geurkussentje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alweer zo'n leukerd! Het wordt zo wel moeilijk kiezen....

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen