{ 'anonymize_ip': true }

dinsdag 24 juni 2014

Dinsdag - Poppendag Hoe ik de boots maakte

Dinsdag - Poppendag Hoe ik de boots maakte


Jullie hebben het kunnen zien dat ik boots maakte voor Vrolijk Famke, Pippi en Alies
Ik kreeg een vraagje of ik ook het patroon kon delen. Ja, dat kan natuurlijk wel, ongeveer.


Ik gebruikte een heel groot deel van het patroon dat ik vond bij Daniëlle.

Dat schoentje is bedacht door Frouwien, die heel veel poppen heeft gebreid en daarvoor prachtige garderobes maakt. Ze zijn regelmatig te zien op de blog van Daniëlle.


De zool van de schoentjes wordt gehaakt.
Ik heb, net als Daniëlle, de schoentjes met catania gemaakt; haaknaald nr 2,5 en breinaald nr 2,5.
Begin met het haken van 8 lossen.
TOER 1: Start met je eerste vaste in de tweede lossen te haken. Haak nog 5 vasten over 5 lossen, 3 vasten in de laatste losse haken, aan de de andere kant van de lossen (de onderkant) verder gaan met 5 vasten (steeds 1 in 1 steek) en nog  2 vasten in de laatste losse.
TOER 2 : 2 Vasten in de eerste vaste, 6 vasten, 2 x 2 vasten (dit is de ronding), 6 vasten, 2 vasten in de laatste vaste.
TOER 3 : 2 x 2 Vasten in de volgende vasten, 7 vasten, 3 x 2 vasten in de volgende vasten, 7 vasten,  2 vasten in de laatste vaste.
TOER 4 : 3 x 2 vasten in de volgende vasten, 9 vasten, 4 x 2 vasten in de volgende vasten, 9 vasten, 2 vasten in de laatste vaste.
TOER 5 : 3 x (2 vasten in de volgende vaste, 1 v in de volgende vaste), 9 vasten, 4 x (2 vasten in de volgende vaste, 1 vaste in de volgende vaste), 9 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 1v.
Je zou nu 42 steken moeten hebben en een ovaal lapje.
TOER 6 : Haak 42 vasten in de achterste lussen.

Voor de boots van Pippi heb ik toer 5 niet gedaan. De voeten van de "Hippies" zijn iets kleiner. Ik had toen  34 steken. Wel nog een toer 
in de achterste lussen gehaakt. 
Nu zet je alle steken op breipennen, zie ook de foto. Je kunt zelf kiezen welke kant van het haakwerk je het mooist vindt als zool.

8 steken aan de "voorkant" van de boot vormen de "neus" van de boot. Aan beide kanten ga je minderen door steeds 2 steken samen te breien. Je kunt het beste eerst 1 of 2 toeren zonder minderen breien en daarna afwisselend 1 toer met minderingen en 1 toer zonder minderingen.  
Ik heb zelf bij allebei de versies doorgeminderd tot ik 28 steken had en toen nog in 1 naald op 4 plaatsen, goed verdeeld, geminderd. Bij de voorste 2 minderingen hield ik nog steeds die 8 steken van de "neus" zonder minderingen. 

Het mooist is als je na die minderingen nog 1 naald gewoon recht breit. Daarna heb ik wat variaties uitgeprobeerd met boordsteek.
Het beviel mij het beste in boordsteek 3 recht, 1 averecht. Daardoor sluiten de boots goed aan op het been en die averechte steek valt toch niet zo op. Ik heb zo'n 12 naalden gebreid en toen afgehecht. Je kunt een klein stukje van de boord omslaan. 


Ik heb eerder "uggs" gebreid naar het patroon dat ik vond bij Wieke. Zelf vind ik nu deze versie mooier. De zool is goed stevig en door de boordsteek sluit de boot veel beter aan.
En als je de link naar Daniëlles blog volgt, kun je zien hoe zij er hele mooie schoentjes van maakt!

Ik ga snel kijken of er nieuws is bij

Akke,
Aukje,
Joke,.
Jolanda,
Marjolein 
Peggy en 
Rita!

(Meer poppen die ik gebreid heb én links naar tips vind je hier op de website!)

Liefs van De Breimeisjes!

11 opmerkingen:

 1. gaaf zo je eigen uggs patroon daar kun je wel weer wat mee :))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind de boots die jij maakt heel mooi. Mooier als die van bij Wieke haar blog, maar das natuurlijk persoonlijke smaak. Lief dat je het patroon met ons deelt.
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En elke dinsdag denk ik weer: dat moet ik toch ook eens proberen....koudwatervrees....maar het ziet er altijd zo leuk uit dat poppenspul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet het gewoon proberen, joh! Ik snap het wel, want ik had dat eerst ook wel, maar het is ontzettend leuk om je pop te zien groeien!

   Verwijderen
 4. wat zijn ze leuk die boots! helaas kan ik (nog steeds niet) op vijf naalden breien. Heb steeds ruzie met al die naalden..

  groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En gaat het wel op 4 naalden? Ik moest eerst ook wennen aan die vijfde, maar eigenlijk is dat best handig, omdat je dan de steken handiger kunt verdelen!

   Verwijderen
 5. Deze versie ga ik zeker ook eens uittesten Akkelien! Ze zien er echt wel goed uit zo! Dankjewel om het voor ons uit te schrijven en te delen :-)
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ze zijn leuk en dankjewel voor de uitleg ik sla het op voor als ik weer eens zo'n pop ga maken ,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. bedankt akkelientje voor de uitleg v/d boots , ik vindt ze heeeeeel mooi

  BeantwoordenVerwijderen