{ 'anonymize_ip': true }

dinsdag 7 februari 2017

Dinsdag - poppendag Vintage

Dinsdag - poppendag Vintage


Heel af en toe komt er bij mij in de blog een barbiepop voorbij. Ik had er vroeger zelf twee, die ik nog steeds heb. Misschien had ik er nog wel een of twee, maar die waren dan niet de "echte", die ben ik dan ook vergeten. De twee die ik nog heb konden hun knieën buigen, dat was toen echt heel bijzonder. Tegenwoordig kunnen die poppen praten, plassen, huilen en weet ik het allemaal! Zo'n veertig jaar geleden was dat wel anders 😊 

Kijk, hier heb je een van m'n poppen. Ik weet eigenlijk niet eens hoe ik haar toen noemde en ook niet wat haar officiële naam is. Eigenlijk is ze ook niet een "echte" Barbie, maar ze kan wel haar knieën buigen. Laten we haar Laura noemen.


Ze draagt hier een door mij gebreid jurkje met een gehaakte stola. Maar kijk nou eens! Wat is dat voor mooi retro-stofje! 
Een jurk! Een retro-jurk? Nou, dit kun je wel vintage noemen, volgens mij. Ik geloof dat het haar oorspronkelijke jurk is! Hoe bijzonder dat die er nog is en helemaal intact!


Aan de achterkant sluit de jurk met twee drukknopen.


En mij past een jurk van veertig jaar geleden echt niet meer, hoor, maar kijk Laura nu toch:


Als gegoten!


Met dank aan m'n moeder die dit al die tijd bewaard had en m'n zusje die het nog herkende als oorspronkelijke jurk van mijn pop.

Dan nog even dit jurkje:


Dat is een heel simpel model! Lydia en ik hebben een paar jaar terug allemaal barbies aangekleed met het idee ze te verkopen. Dit jurkje heb ik dus nog. Ik heb het even geanalyseerd: Het is rond gebreid.
30 steken opzetten met een fluffy garen en één toer breien.
Daarna met een ander garen, ik gebruikte acryl, een aantal toeren recht breien, dat is het rok gedeelte. Ik heb 20 toeren gedaan.
Voor het bovenstukje brei je  afwisselend 3 steken recht, 2 steken averecht. Daardoor wordt het bovenlijfje wat smaller.
Als het hoog genoeg is (bij mij 18 toeren), brei je 9 steken, dan hecht je 6 steken af, dan brei je 9 steken en hecht je weer 6 steken af. Wel leuk als dit goed verdeeld is! Ik heb midden voor 1 steek recht, 2 steken averecht, 3 steken recht, 2 steken averecht, 1 steek recht. En dat heb ik middenachter ook.
In de volgende toer zet je 2 x 6 nieuwe steken op, op de plaats waar je ze net afgehecht hebt. Na deze toer nog 1 toer met datzelfde fluffy garen en gelijk afhechten. Helemaal zonder naden en naaiwerk! Alleen een paar draadjes afhechten 😊

Zo, en dan nu kijken of er ook poppen- of ander nieuws is bij


Corina,
Elizabeth,
Mariam,
Mathilde,
Nienke,
Petra,
Prie Praat,
Ria 
Rita,
Rozemarijn  en
Sandra

Als je ook mee wilt doen op poppendag, voor een keer of voor regelmatig, laat het weten! Dan wordt het lijstje weer wat langer! Het is zo leuk om ideetjes te delen en elkaar te inspireren! 


Liefs van De Breimeisjes!


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

11 opmerkingen:

 1. ha ha wie wat bewaard die heeft wat en wat is het mooi gebleven na zo'n lange tijd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. toevallig kwam ik ook laatst bij mijn moeder mijn poppen van vroeger tegen. Ik had geen echte barbie, maar een 'fleur' en een 'cindy', ook de babypoppen van mn zusje en mij zijn er nog, ik wist van allemaal nog hoe we ze genoemd hadden. Brengt leuke jeugdherinneringen terug.
  Leuk dat barbiejurkje, krijg gelijk weer zin om barbiekleertjes te gaan breien..
  groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, die dame ziet er nog goed uit voor haar leeftijd :-) Haar kleertjes overigens ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die lange retrojurk is mooi! Ze kan zo naar het bal. ;-)) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk zo'n barbie bericht :) De jurk is nog prachtig, inderdaad leuk dat hij bewaard is gebleven. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, het is een mooi popje. Ook al is het dan geen echte barbie volgens jou. Schitterend dat rode jurkje en bijzonder dat het nog zo mooi gebleven is.
  Bedankt voor het breipatroontje van de roze jurk; ik hoor hier Barbera al roepen dat ze die wil!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had ook zo'n "echte" barbie die de knietjes kon buigen en daar heb ik heel veel kleertjes voor gebreid. Mijn dochter heeft ook nog met die barbies en die kleertjes gespeeld en nu liggen ze bij mijn nichtje. Zo leuk om die barbiemode weer te zien. Mooie jurkjes, zowel de vintage als de rose.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sjiek de friemel die roze jurk. Wat heb ik gespeeld met barbie (of was het Cindy). Meer dan 40 jaar verder maar nog als de dag van gisteren. Bijzonder hoe zoiets zo dichtbij kan blijven. De kleertjes herinner ik mij gek genoeg niet meer. Wel de witte laarzen. Ja ik zou zo weer terug gaan naar die tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi jurkje en gaaf dat het originele jurkje er nog is, mooi model! Je gebreide jurk is ook leuk, en je beschrijving onthoud ik (hopelijk) tot dl groot genoeg is voor de barbies...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je barbie ziet er nog heel mooi uit. Het jurkje is prachtig. Ik had barbies waar de benen van konden buigen en een waar je de pruiken kon wisselen. Die heb ik helaas niet meer. Mijn dochters hebben er nog heel veel in een grote bak liggen. Ik zal ze eens opzoeken :)
  Liefs,
  Mariam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Laura is na al die tijd geen grammetje aangekomen. Een paar jaar geleden heb ik zelf mijn trouwjurk nog gepast. Hij kon nog net dicht, maar je moet niet vragen hoe, haha. Manlief heeft snel een foto gemaakt, want ik durfde haast niet te ademen, haha.
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen