{ 'anonymize_ip': true }

woensdag 18 december 2013

Vlaggen, patroon

Vlaggen, patroon


Maandag liet ik dan eindelijk zien wat het kleurige project geworden was. Nu wat meer informatie over hoe ik de vlaggetjes breide.
Mijn eerste plan was om het middendeel van de vlaggen in tricotsteek te breien. Hoewel ik de buitenste steken in gerstekorrelsteek deed, ging dit vlaggetje toch krullen.


Ik besloot daarom de vlaggen in ribbelsteek te breien. Ik begon onderaan de vlag. Dan kun je namelijk later besluiten hoe groot de vlaggen worden.


De meerderingen maakte ik door in het lusje tussen de twee steken een nieuwe steek te maken. Je krijgt zo een rij gaatjes aan beide zijkanten. Zo kun je de vlaggen ook nog versieren met gekleurde draden of linten! Dat heb ik nu niet gedaan, want Mr. P. wilde graag effen vlaggen.


Zo heb ik de vlaggen gebreid:
Zet 3 steken op. Brei 4 toeren ribbelsteek, dat is alle naalden recht breien.
Toer 5: 1 steek recht, meerder 1 steek in het tussenlusje, brei 1 steek recht, meerder 1 steek in het tussenlusje, brei 1 steek recht (5 steken)
Toer 6 t/m 8: brei recht
Toer 9: brei 2 steken recht, meerder 1 steek in het tussenlusje, brei 1 steek recht, meerder 1 steek in het tussenlusje, brei 2 steken recht (7 steken)
Toer 10 t/m 12: brei recht
Toer 13: brei 2 steken recht, meerder 1 steek in het tussenlusje, brei 3 steken recht, meerder 1 steek in het tussenlusje, brei 2 steken recht (9 steken)
Toer 14 t/m 16: brei recht

Zo ga je door tot de gewenste breedte: in een naald 2 steken meerderen, 2 steken vanaf de zijkant van het vlaggetje, en daarna 3 naalden zonder meerderingen.
Ik ging door tot mijn vlaggetje 39 steken breed was. 
Afhechten en de draadjes wegwerken.

Toen ik 15 vlaggetjes had, ben ik ze aan elkaar gaan haken. Ik gebruikte ongebleekte katoen in combinatie met rood naaigaren voor het effect. Dit geweldige en simpele idee vond ik ooit op de inspirerende blog blij dat ik brei.
Ik begon met zo'n 200 lossen en haakte toen het eerste vlaggetje vast, met afwisselend 1vaste, 1 losse, en dan steeds een steek overslaan :


Tussen de vlaggetjes 15 lossen. Aan het eind ook weer zo'n 200 lossen. Keren en dan nog een rij vasten erop:


En dan eventueel nog een labeltje erop!


Dat ze maar vaak tijdens feestjes de boel mogen versieren!

Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

7 opmerkingen:

 1. Wat een vrolijke slinger is het geworden, super leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ze zijn heel mooi zeg, nu alleen nog leren breien :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan zou dit best een leuk beginnersproject kunnen zijn :-)

   Verwijderen
 3. ja dat is vaak het probleem hé, het omkrullen van je werk. Dat heb je goed opgelost. Je hebt je werk er wel aan gehad om de vlaggetjes aan elkaar te haken. Super gedaan. Niet moeilijk dat ze content zijn met hun vlaggetjes!!!
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap bedacht zo, ziet er heel mooi en netjes uit
  groetjes joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo! Bedankt voor dit geweldige idee. Heb zo voor mijn zoontje die bijna 1 wordt een prachtige slinger kunnen breien! Groetjes Christel

  BeantwoordenVerwijderen