{ 'anonymize_ip': true }

donderdag 12 november 2015

Een deken en meer

Een deken en meer


Op een mooie zaterdag, begin oktober, zat ik in de tuin wat te haken. Toen ging de bel en daar stond Lydia, heel enthousiast! Ze was naar een rommelmarkt geweest met haar man en had daar iets gevonden, dat wilde ze direct aan mij laten zien. 
Ik heb volgens mij een foto gemaakt, maar die kan ik nérgens meer vinden...

Het was een hele grote "bol" garen, met veel verschillende kleuren erin. Een beetje zoals bij die mooie Unikat-bollen, maar veel groter en met veel meer kleuren erin, de kleuren zijn bovendien gemêleerd. Ze is er mee gaan haken, een granny en die werd best wel groot:


Heerlijk werkje, lekker doorhaken maar. We weten niet precies wat het materiaal is en dat is lastig, want eigenlijk wil ze de deken nog wel wat groter. Het is in ieder geval geen katoen, maar 't is ook niet 100 % acryl. We denken eigenlijk dat het een soort van sokkenwol is en daar heb ik nog wel wat bolletjes van, ook in gemêleerde kleuren. Toch is er ook wat twijfel, het trekt namelijk een beetje scheef. Krijg je dat goed met blocken? En hoe doe je dat met een grote lap? En als ze er een lap stof achter zet, wat ze graag wil doen, geeft dat dan verbetering? We zijn er nog niet uit! Tips zijn welkom!

Hier is nog een project van Lydia en zoals je ziet is ze op zo'n breiraam aan 't breien:


Het is leuk om te doen volgens Lydia, en ik vind dat het er ook goed uitziet. Het wordt een mooie, dikke en soepele sjaal.


Hebben jullie wel eens gebreid op zo'n breiraam of breiring? Ik houd het maar mooi bij breipennen. Die kun je dan nog in een koker opbergen. Hoewel... ik heb inmiddels echt niet genoeg aan één koker :-)


Liefs van De Breimeisjes!
www.debreimeisjes.nl

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.8 opmerkingen:

 1. Breien op een breiring is inderdaad leuk om te doen maar verder vind ik het vrij beperkt wat je er mee kan.Dan gebruik ik ook liever mijn gewone breinaalden! Heb net als jij kokers vol...erf ze ook regelmatig of vind weer een bos op een rommelmarkt. Mooie wol is dat! Helaas geen tips voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik stop mijn dekens of iets wat krom trekt in de eucalan laten drogen op badhanddoeken je legt hem in model en klaar en het blijft zo als ik dat wil :) Breiraam heb ik ook maar ligt ernog ongebruikt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarschijnlijk heb je alle toeren aan de rechte kant gehaakt. En dan trekt het scheef. Het beste is om het haakwerk na elke toer om te draaien. Dus een toer aan de rechte kant en een toer aan de averechte kant.
  Ik doe dit zelf ook en dan gaat het goedkomen.
  Maar je bent nu al zover, het is zonde om weer uit te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als kind heb ik wel eens met een breiraam gewerkt, nu brei ik alleen nog maar met breinaalden. Het ziet er wel heel soepel uit, de sjaal :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wilde net gaan schrijven wat Corrie al heeft geschreven...
  Nu maar hopen dat het nog wat recht trekt met blocken .. ,vast wel!
  Een breiraam heb ik nog nooit gebruikt, geef mij de pennen maar .. dat lijkt me veel sneller gaan.
  Maar het breiwerk ziet er wel heel mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lydia verveelt zich waarschijnlijk ook niet snel ;-)
  Leuk zo'n toverbol, de deken is er een goed project voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, toverbol, dat is wel een mooie omschrijving!

   Verwijderen
 7. Lydia is maar druk bezig, jammer dat het scheef trekt, maar je hebt al zoveel goede tips gekregen, het komt vast goed.
  Nog nooit met een breiraam gewerkt, het ziet er wel mooi en regelmatig uit.

  BeantwoordenVerwijderen