{ 'anonymize_ip': true }

donderdag 14 november 2024

14 november Wereld Diabetes Dag

14 november Wereld Diabetes Dag


Vandaag is het Wereld Diabetes Dag.
Daarom besteed ik in deze blog aandacht aan diabetes.


Diabetes is nu zo'n vier en een half jaar in mijn leven.
Als je op mijn leeftijd, ik was toen 55 jaar, diabetes krijgt, wordt allereerst aangenomen dat het type 2 is. Nu was ik echt vreselijk afgevallen, dat was eigenlijk al een belangrijke aanwijzing dat het niet type 2 was.
In eerste instantie kreeg ik steeds meer pilletjes voorgeschreven en ik paste ook direct een aantal dingen aan:
- Ik besloot mijn minimale 6000 stappen per dag op te bouwen tot minimaal 10.000 stappen.
- Ik ben op koolhydraten gaan letten.

Een voorbeeld bij de koolhydraten: op het moment van de ontdekking at ik als ontbijt al een aantal jaren fruit, vaak een appel en 2 mandarijntjes of zo. Mijn huisarts schrok van de enorme hoeveelheid koolhydraten die ik dan tot me nam. Vanaf dat moment eet ik op 5 dagen van de week Griekse volle yoghurt. Zonder toevoegingen, dus geen noten, besjes of wat dan ook. Ik vind dat gelukkig heel lekker 😉
En nog even over dat fruit: in een appel blijken ook best veel koolhydraten te zitten, namelijk 16. In een snee brood zitten er ook al 15. En dan zit er nog niks op. Dus het is relatief.


Toen ik na enkele maanden intussen al 7 pillen per dag slikte en ik nog steeds torenhoge bloedsuikerwaardes had, is er een bloedtest gedaan. Het resultaat: ik heb LADA. Dat is een later ontdekte diabetes type 1, die ook vrij langzaam ontwikkelt. 
Er is een fout in mij, waardoor ik zelf niet meer insuline aanmaak. En zonder insuline kan je niet. Gelukkig is er tegenwoordig insuline! Ook nog maar zo'n 100 jaar, het is ontdekt in 1921. Daarvoor ging je sowieso dood als je diabetes kreeg.

Sinds ongeveer 4 jaar spuit ik mezelf insuline in, minstens 4x per dag. Dat is bij elke maaltijd een snelwerkende soort en dan nog 1x een langwerkende versie. Die laatste houdt het min of meer stabiel over de hele dag, met die andere kan ik de maaltijden "verwerken". 
Het is bij mij een kwestie van puzzelen en gokken. Over het algemeen kan ik er goed mee omgaan. Maar het klopt gewoon nooit meer precies. Zo was ik vorige week de hele week zwaar verkouden. En ondanks dat ik toch elke dag al die stappen zette en nog steeds insuline spoot op basis van wat ik at, had ik vaak torenhoge bloedsuikerwaardes.

En op zich heb ik daar op zo'n moment nog niet eens zoveel last van. Het jammere is dat al die slechte waardes op den duur gevolgen kunnen hebben voor mijn gezondheid.

Over het algemeen maak ik me daar niet druk over. Ik leef nu en ik probeer zo gezond mogelijk te leven en daarbij ook nog te genieten van het leven. En dan mag ik best 1x per week een croissantje bij het ontbijt. En in het weekend drink ik graag wijn bij het eten.
Je weet toch niet hoe lang je hebt en hoe het voor jou zal eindigen. Dus:

Hoera, het is vandaag!
En misschien neem ik wel een gebakje om deze dag te vieren, dat ik het toch maar mooi best goed doe. Dan neem ik een soes, 9 koolhydraten. Of een moorkop, 12 koolhydraten. Een Bossche bol heeft er 17, dat valt reuze mee, vind je niet? Als je weet dat een punt appeltaart zo'n 40 koolhydraten telt 🤔


En ik hoop dat jij iets geeft als ze bij jullie komen collecteren voor diabetes, want er moet nog veel onderzoek gedaan worden.

Wil je meer informatie over diabetes?
⚈ Je kunt informatie vinden bij Diabetes.nl.
⚈ Kijk ook bij de Bas van de Goor Foundation, bvdgf.nl. Daar gaat het vooral over sport en beweging. Van hen is de actie "Loop een (half) uurtje door je buurtje. Dat doe ik elke dag 😉
En dat is voor iedereen goed!
⚈ Ik ben zelf ook heel blij met Diabetes+. Ik volg hen vooral via Instagram. Zij richten zich echt op mensen met type 1.

Het is gewoon af en toe heel fijn om eens met iemand te kunnen praten die hetzelfde heeft, dat je elkaar misschien tips en tricks kunt geven!
Zelf wil ik op dit moment graag meer weten over het maken van een verre, best wel lange vliegreis, naar een heel ander land (Japan!) en hoe dat dan zal gaan met diabetes.
Ik ga in ieder geval, de diabetes mag dat niet tegenhouden.

Heb je de hele blog gelezen? Dankjewel!


Fijne dag 🍀🍀🍀

Liefs, Akkelien van De Breimeisjes 💗💗💗

Reacties zijn van harte welkom. Ik lees ze graag.

5 opmerkingen:

  1. Best heftig maar je doet het goed en een keer zondigen dat moet kunnen.
    Dan hou je het zeker vol.
    Het leven moet ook leuk zijn.
    Sterkte en groetjes Ria.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, dat heeft behoorlijk veel impact op je leven, fijn dat je er zo positief mee omgaat en dat je niet te streng bent voor jezelf maar af en toe mag zondigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor jouw verhaal, herkenbaar. Ik weet sinds een halfjaar dat ik diabetes type 2 en spierreuma heb. Mijn leven draait nu ook om koolhydraten en eiwitten.
    Met hulp van de poh en diëtiste kom ik er wel uit.
    Af en toe je zelf verwennen mag :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed van je om te omschrijven hoe het is om met deze ziekte om te gaan en wat het allemaal met zich meebrengt in je dagelijkse leven. Er straalt veel positiviteit uit en dat is heel belangrijk in een ziekteproces. Ik heb ook zo’n positieve dochter, weliswaar heeft zij met een andere ziekte te kampen, maar ik heb er veel respect voor!

    BeantwoordenVerwijderen