woensdag 22 maart 2017

Snel kipje, patroon

Snel kipje, patroon


De kipjes van gisteren had ik gemaakt voor de laatste workshop. Het patroon deel ik vandaag hier. Het zijn snelle kipje, makkelijk te maken.Begin met 13 lossen. Je begint te haken in de tweede losse vanaf de haaknaald.

Toer 1 t/m 28: 12 vasten, 1 keerlosse
Vouw het lapje dubbel en haak 2 kanten dicht. Keer het binnenstebuiten, vul het op en vouw de laatste open kant zo dubbel dat de zijnaad in het midden komt. Haak of naai die naad ook dicht.
Ik vulde het op met fiberfill. Er is ook wat voor te zeggen om er iets zwaarders in te doen, een zakje zand of zo? Dan blijven de kipjes wat beter zitten.

Ik heb het even van papier gemaakt, misschien maakt dat wat duidelijk:


Zoon noemt dit een d4, dat wil zeggen dice 4 oftewel een vierzijdige dobbelsteen.
En nog een opmerking: je hoeft het niet beslist binnenstebuiten te keren, kijk even wat je mooier vindt.


Haak voor de pootjes aan die laatste naar aan beide zijkanten:
15 lossen, 5 lossen, 1 halve vaste in die 15de losse, 5 lossen, 1 halve vaste in diezelfde steek, 5 lossen, 1 halve vaste in diezelfde steek. Hecht af.

Voor de kam op de schuine zijnaad:
Hecht aan met bijv. oranje/rood.
In de eerste steek: 1 losse, 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbel stokje. In de volgende steek: 1 dubbel stokje, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. In de volgende steek 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbel stokje. In de volgende steek: 1 dubbelstokje, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. Herhaal die laatste 2 steken nog een keer. Hecht af.


Voor de snavel op de zijnaad aan de voorkant:
Hecht aan met dezelfde kleur als bij de kam, ongeveer 2 of 3 steken vanaf de bovenkant.
In de eerste steek: 1 losse, 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 3 lossen, 1 vaste in de 3e losse vanaf de haaknaald.
In de volgende steek: 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. Hecht af.


Borduur eventueel oogjes of zet kraaltjes op. Ik gebruikte pailletten met een kraaltje erop.

Ik keek ook nog even of het leuk was om ze een veer in hun r.... uhh, achterste te steken:Wat mij betreft hebben ze dat niet nodig!Mijn inspiratie kwam uit een Anna, daar haakten ze twee lapjes, een soort van dichte granny's. En ik zag na het haken van mijn versie dat Hilde ook al eens een kipje had gehaakt, dat hier erg veel op lijkt. Ik denk dat mijn versie nog iets sneller is.
Bij mij is het ene kipje groter dan het andere en dat komt door het verschil van de haaknaald. De eerste, grotere, haakte ik met haaknaald 4½, de tweede met nr. 3. Een heel verschil! Uiteraard kun je ook meer steken nemen en het lapje groter maken.
Ik gebruikte gemêleerd garen, maar je kunt net zo goed effen garen gebruiken of verschillende kleuren! Leuk om met restjes te maken!

Tijdens de handwerkavond haakte Carola haar kipje helemaal af, die mocht toen even fotomodel zijn in de winkel (Sterk & sVeer) voor een van die prachtige huisjes:


Dit is het kipje, nou..., zeg maar de kip van Akkie:


Hier is het kipje van Hedy:


Christine had haar kipje ook die avond al af, maar ik vergat een foto te nemen. Zij heeft het kipje niet gekeerd, de naden zitten aan de buitenkant. Ziet er ook heel leuk uit! Je haakt in die naden de kam en de snavel, en dat is ook wel handig zo. Christine stuurde me deze foto van haar kipje:
Het is echt super leuk als een patroontje zo goed aanslaat 😊

Dan heb ik ook nog een sneu verhaal dat ik toch even wil delen.
Zoon (17 jaar) had heel goed gespaard en na rijp beraad online voor ruim 500 euro spullen besteld om z'n pc enorm te verbeteren. Het wachten was op bericht over de aflevering. Ontdekt hij gisteren dat het bedrijf failliet is.... Zo sneu!
Dus nu dacht ik: als jullie nu eens even op m'n advertenties klikken! Dat kost jullie niks en zo kan ik misschien toch wat doen om deze dure les iets minder zuur te maken. 't Is maar geld, en toch is 't best balen!
En vragen kan altijd toch 😊 Bij voorbaat dank, ook namens zoon!


Liefs van De Breimeisjes!

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

dinsdag 21 maart 2017

Dinsdag - poppendag Wat een gekakel!

Dinsdag - poppendag Wat een gekakel!


Gisteren waren het al allemaal kippen hier. Kennelijk moest er nog meer bij... Want wat hoorde ik in de tuin?


"Toktoktoktoktoktoktoktoktoktoktoktoktoktok..."


"Are you tokking to me?"


"Toooooktooook...toooooktoktoktok"


"What are you tokking about?"


Een gekakel van jewelste! En nu zijn ze ook naar binnen verhuisd.... Er zitten nu zes kippen in de vensterbank en het tokt allemaal door elkaar!

Zou het overal zo'n gekakel zijn? Ik ga eens kijken of er ook poppen- of ander nieuws is bij

Corina,
Mariam,
Mathilde,
Nienke,
Petra,
Ria
Rita,
RoosjeMijn  en
Sandra

En kijk ook nog even bij Prie praat, zij had weer een hele leuke poppenblog vorige week, nu met barbies!

Als je ook mee wilt doen op poppendag, voor een keer of voor regelmatig, laat het weten! Dan wordt het lijstje weer wat langer! Het is zo leuk om ideetjes te delen en elkaar te inspireren! 


Liefs van De Breimeisjes!


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

maandag 20 maart 2017

Kippen

Kippen


Kort geleden kreeg een opmerking bij een best-wel-oude-blog, van Marjan, namelijk bij deze blog. Een blog over gebreide kippen die ik breide naar een patroon dat ik ooit kreeg van Wieke

Ik heb de kipjes weer opgezocht, ze lagen in een doos op zolder. Ze mochten opnieuw op de foto:Ze kropen ook gezellig even tussen de primula's.


En bij de viooltjes kleuren ze ook mooi 😊


Ze hadden het best gezellig in die doos, want Nugget en Kerrie waren daar ook:


Uiteraard kropen ook zij nog tussen de primula's.


En ze probeerden aansluiting te vinden bij die grijze kippen die bij onze voordeur woonden, maar dat was niet echt een succes.


Inmiddels zitten deze gebreide én gehaakte kippen bij mij in de vensterbank. Al ben ik niet heel erg van de paastakken en zo, dit vind ik toch wel leuk. Het zullen de lentekriebels zijn!En ja, daar zit nog een kip, eentje van aardewerk, waar ik ooit een bloemstuk in maakte. De kip is een keer gevallen, ik heb 'm gelijmd. Té leuk om weg te doen!Liefs van De Breimeisjes!

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

vrijdag 17 maart 2017

Kleurrijk - van alles wat

Kleurrijk - van alles wat


De knopen-bloemetjes van gisteren, die waren eigenlijk ook wel geschikt geweest voor het thema kleurrijk.
Tijdens de handwerkavond is Chantal ermee bezig geweest:


Je ziet bij haar ook duidelijk dat de streepjes van de vasten door de knoopsgaten een bijzonder effect geven.

Het babydekentje dat ik aan het haken was, is klaar en toch laat ik het nog niet zien. Eerst de aanstaande moeder!
Gelukkig heb ik nog foto's van de Mix 'n Match van Maria. Vorige week konden jullie zien dat ze niet blij was met de kleuren en opnieuw begonnen was. Dat was in april vorig jaar en die maand haakte ze er lustig op los:

Helemaal blij met de nieuwe kleuren! Het werkt goed om wit steeds voor de bredere "rustige" delen te kiezen en het paars voor de smalle randjes. 

De volgende vier foto's zijn van mei vorig jaar:

Als je een paar weken achter zo'n CAL aan haakt, kun je lekker in je eigen tempo haken en Maria had er plezier in en haakte flink door.

Zelf heb ik gisteren weer even aangehaakt bij de Grootste Deken ter Wereld. Daarover schrijf ik binnenkort weer een blogje. De volgende Haak-maar-aan-middag in Sneek is op 13 april 2017.

Vandaag ook nog even aandacht voor het kleurrijke koraal, waarvan nog steeds van alles te zien is op de facebookpagina van Craftivists. Er is een groot kunstwerk gemaakt van alle ingezonden werkstukken en dat wordt geëxposeerd in Ecomare. Zondag 19 maart is de onthulling en het is daar tot 5 juni 2017 te bewonderen. Hier lees je er meer over.
Wij vonden het heel leuk om hier wat aan bij te dragen!Graag wens ik jullie allemaal een heel fijn weekend! Mét happy momenten!Liefs van De Breimeisjes!

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

donderdag 16 maart 2017

Haken met knopen

Haken met knopen


We hadden het al eens eerder mee als idee voor de handwerkavond, bloemetjes haken om knopen. Ik heb hierbij ook de link naar 't origineel. Vorige keer had ik al een eigen variatie en deze keer weer 😊


Je haakt met een dunne haaknaald, die door een gaatje van de knoop kan. Ik gebruikte ook dun garen.
Haak 1 vaste in het eerste knoopsgat, 3 lossen, 1 vaste in ‘t volgende knoopsgat, 3 lossen, nog 1 vaste in ‘t zelfde knoopsgat, 3 lossen etc.
Je mag het zelf wat verdelen, ik heb 7 vasten, in 3 knoopsgaten 2 vasten en in 1 knoopsgat 1 vaste, zie ook eerste foto.Als je rond bent haak je 1 halve vaste om het eerste 3-lossen-boogje. Dat is direct het begin van het eerste bloemblaadje. Vervolgens 2 lossen, 1 stokje, 1 anderhalfstokje, 1 stokje, 2 lossen, 1 halve vaste. Dan naar het volgende lossenboogje en daarin weer *1 halve vaste, 2 lossen, 1 stokje, 1 anderhalf stokje, 1 stokje, 2 lossen, 1 halve vaste*.
Hoe je een anderhalf stokje haakt kun je hier vinden. Je kunt ook een dubbel stokje doen.


Zo haak je alle bloemblaadjes. Afhechten en klaar!


Ik haakte een heel stel, om ze aan de patronenpakketjes van de workshop te hangen:


En het kwam door deze leuke knoopjes:Op 't internet zag ik ook een variatie, een hartje. Die heb ik geprobeerd. Ik dacht zelf aan een eitje, leek me ook leuk. En toch hield ik het bij de bloemetjes!

Liefs van De Breimeisjes!

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

woensdag 15 maart 2017

Een boekenbon

Een boekenbon


Met Kerst kreeg ik een boekenbon en die is nu op. Ik heb er zulke leuke dingen van gekocht!
Eind januari had ik al erg leuke koopjes in de uitverkoopbak van de plaatselijke boekhandel.Niet dat ik denk dat ik ooit een kerststal ga breien, maar met 70 % korting werd dit toch wel een "musthave" voor mij. En dat geldt ook voor het volgende boekje:


Ik vond ook nog de scheurkalender van Garfield. Jullie weten dat zoon nogal fan is (zie bijvoorbeeld hier), dus dit werd met gejuich ontvangen 😊 Die is al zodanig in gebruik dat een foto niet meer echt kan. Dan zie je al een hele strip en dat mag misschien niet qua auteursrechten. 
Ik vond toen ook nog dit boekje:


Het is echt heel grappig! Er staan allemaal heel aparte advertentieteksten in, verzameld van marktplaats. Een voorbeeld: 
"Gezocht: een vrouw die voor me wil breien

Ik ben een man op zoek naar een vrouw die aparte dingen voor hem wil breien. Ik houd erg van zachte wol! Alvast bedankt!"

Iedere keer als ik een stukje lees in dit boek, moet ik minstens glimlachen 😊

Met die vier aankopen had ik € 14,05 uitgegeven! En zo handig met de hedendaagse boekenbon: dan blijft de rest gewoon op je "bon" staan.

Dus toen ik las dat het nieuwste boek van Sasha Blase-van Wagtendonk uit was, fietste ik naar de boekwinkel:


Weer heel wat inspiratie in huis, ik houd ervan!
Alleen paste het niet meer op de plank in de boekenkast. Ik moest even reorganiseren en ruimte maken. Heb ik gedaan dit weekend! En ook ben ik heel druk met het dekentje voor het kindje waarvan ik oudtante ga worden. Dussss.... ik heb niet veel gedaan aan de Grootste Gehaakte Deken ter Wereld. Morgen haak ik wél weer aan in de bieb in Sneek! Van 14.30 - 16.00 uur is dan weer de Haak-maar-aan-middag en het is altijd gezellig!Liefs van De Breimeisjes!

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

dinsdag 14 maart 2017

Dinsdag - poppendag Lentekriebels!

Dinsdag - poppendag Kentekriebels!


En ineens is de lente daar! Afgelopen weekend ging ik buiten wat foto's maken en al snel kwamen twee dames de tuin in. 


"Kijk! Er waren wél sneeuwklokjes, Alies!"
"Ja, inderdaad! Akkelien moet maar eens flink aan 't opruimen in de tuin, want door al dat gevallen blad, zie je de bomen, uhh, ik bedoel natuurlijk de sneeuwklokjes niet, hihihi!"


"Kijk dan, Pippi! Zo mooi, die paarse crocussen, dat staat prachtig bij m'n trui! Pippi! Pippi? 
Huh, wat doe je nou, Pippi!?!? Zo gevaarlijk!"


"Ach, niks aan de hand, ik kom al weer beneden, hahaha!"

"Zeg dames, wat gaat hier gebeuren?"
"Vorig jaar was je zo leuk bezig met #ZaaienmaarT en #Lentesprint en nu heb je nog niks gedaan, Akkelien. Dat vinden we niet leuk. We willen aan de slag!"En eigenlijk wil ik dat ook wel, hoor, maar ik wacht er toch nog even mee. Hier liggen wat van die groeipapiertjes bij, die kan ik denk ik wel in de grond stoppen. Er is ook een doosje met bloemetjes, speciaal voor de bijen en vlinders. Ik weet nog niet of ik ze ga voor zaaien of dat ik ze over een tijdje direct in de tuin zaai. En de veldsla, ja, die wil ik zeker weten in m'n moestuinbak! Maar ook dat moet nog even wachten. 
Dus zei ik tegen de dames dat ze maar gewoon lekker van de zon moesten gaan genieten. En dat vonden ze ook wel een goed idee:


In hun rokjes.... Het is toch werkelijk wel wat vroeg voor rokjesdag, wat vinden jullie? Lentekriebels, wat doe je eraan, hé 😊

Ik ga eens kijken of er ook poppen- of ander nieuws is bij

Corina,
Mariam,
Mathilde,
Nienke,
Petra,
Ria
Rita,
RoosjeMijn  en
Sandra

En kijk ook nog even bij Prie praat, zij had een hele leuke poppenblog vorige week!

Als je ook mee wilt doen op poppendag, voor een keer of voor regelmatig, laat het weten! Dan wordt het lijstje weer wat langer! Het is zo leuk om ideetjes te delen en elkaar te inspireren! 


Liefs van De Breimeisjes!


Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.

maandag 13 maart 2017

Vanavond: Handwerkavond

Vanavond: Handwerkavond


Vanavond is onze handwerkavond en dus ga ik vandaag bakken! Wat we voor patroonideeën meenemen, dat laat ik later zien.
Ik heb nog wel wat foto's van vorige handwerkavonden. Christine neemt heel vaak iets mee dat om te laten zien.

De foto's zijn wat gelig, dat is jammer. Deze vlaggetjes zijn gemaakt van restjes garen. Hoe leuk en kleurig wordt dit!Hedy was tijdens de handwerkavond in december begonnen met een kerstbal. Thuis heeft ze 'm afgemaakt. Zo leuk om te zien! Als je voor 't eerst zo'n bal breit, is het best even stoeien met al die naalden. Toch is het een leuk werkje, vooral als je dan de letters of motieven in gaat breien en het iedere toer ziet groeien! 


Deze leuke engels is weer door Christine gehaakt.


Ze vertelde dat ze wel de nodige dingen had aangepast, o.a. de vleugels. Als je veel haakt, zie je soms andere mogelijkheden, dat herken ik wel 😊

Hedy was toen met een portemonneetje bezig:Ik ben benieuwd of het inmiddels af is!
Hier is nog een foto van vorige keer. Iedereen druk aan de haak en ondertussen lekker kletsen!
 

Ik heb zin in vanavond!


Liefs van De Breimeisjes!

Reacties zijn van harte welkom! Ik lees ze graag.