{ 'anonymize_ip': true }

donderdag 20 juni 2013

Sokken breien

Sokken breien


"Kun jij eigenlijk sokken breien", werd me kort geleden gevraagd. Ja, dan kan ik wel. Ik heb voor mijn vader wel eens sokken gebreid en zelfs een paar kousen, voor bij zijn Friese kostuum. Ik kan nu even niet zo snel een goede foto vinden, waar die kousen op te zien zijn, maar hierbij wel vast een foto: mijn ouders op schaatsen, zij zijn het paar helemaal rechts, deze foto is gemaakt in Hindeloopen tijdens de ijsfeesten afgelopen winter. Ik ga een andere foto zoeken waarop de kousen te zien zijn. Ze zijn blauw, mét kabel!


Dus, sokken breien, dat kan ik wel. En nu heb ik een nieuwe opdracht: sokken breien! We hadden eerst een date bij de Devo, de speciaalzaak in Sneek met een zeer ruime sortering in garens. Nu mag ik van deze mooie garens sokken breien: 


Ik heb een boekje gehaald bij de bieb en heb al even gegoogled voor sokkentabellen en andere informatie. Hier vond ik vele schema's en tips.

En pop "Sissel" is inmiddels klaar, dus ik kan met dit breiproject beginnen! 

Liefs van De Breimeisjes!

9 opmerkingen:

  1. Wat een mooie sokken wol hebben jullie gekozen. Nu nog de juiste verhouding uit puzzelen en dat komt weer goed. De pop sissel zullen we dinsdag wel uitgebreid kunnen bewonderen. joepie, ik verheug mij er al op...
    Grtjs
    Daniëlle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, "Sissel" is inmiddels klaar en als het goed is wordt ze vanmiddag opgehaald. Ik vind het bijna jammer.... Dinsdag komen de foto's op de blog.

      Verwijderen
  2. Ik heb op een superouderwetse school gezeten waar de meisjes in de (toen nog) eerste klas sokken moesten leren breien en de jongens mochten timmeren. Ik wilde ook timmeren vond sokken breien niets aan en volgens mij heb ik er een trauma aan overgehouden (ha, ha) Dus ik vind het heeeeeel erg knap als mensen voor hun plezier sokken breien :-) Ben benieuwd naar Sissel in volle glorie....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel herkenbaar! Ik dacht dat je jonger was, maar gezien deze ervaring zal het misschien toch niet veel schelen. Wij hebben ook sokken gebreid, alleen deed de juf de hak.... Tsja, dat heb ik dus later zelf uitgezocht met een patroon uit de Libelle :-)
      En bij ons mochten de jongens leuk linoleum snijden. Toen hebben we net zo lang gezeurd tot wij dat ook mochten!

      Verwijderen
  3. Je hebt prachtige sokkenwol Akkelien! Ik heb nog een link voor je met heel veel gratis patronen:
    http://www.garnstudio.com/lang/nl/kategori_oversikt.php
    Bij accessoires vind je heel veel patronen van sokken, maar ook andere dingen, ik heb er al meerdere keren gebruik van gemaakt :)
    Succes met de sokken en ik ben heel nieuwsgierig naar sissel!
    Groetjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Rita, goede tip! En als ik het niet weet, dan mail ik jou!

      Verwijderen
  4. Leuk dat je ook aan het sokken breien bent! Ik heb altijd wel een paar op de pennen staan en neem ze zelfs mee als ik op vakantie ga...
    Op mijn blog staat een basispatroon voor sokken en aan het aantal bezoekers te merken, worden er nog heel veel sokken gebreid in Nederland!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Veel te ingewikkeld voor mij. Misschien straks ooit met de breiringen. Leuke sokkenwol! En ik ben zo jaloers op jullie bibliotheek. Allerlei leuke freubelboeken.

    Groet,
    Irene

    BeantwoordenVerwijderen